Hlavní obsah

Vietkong, Hizballáh, boje o Kosovo. Otestujte se, jak znáte novodobé válečné konflikty

Foto: Dragoncello, Shutterstock.com

Foto: Dragoncello, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Svět nyní s hrůzou sleduje válku na Ukrajině. Šok, strach, zděšení, lítost. To nyní prožíváme snad všichni. Až teď si mnohdy uvědomíme, jaké jsme měli štěstí, že jsme mohli velkou část života prožít bez ozbrojených konfliktů na vlastním území. Ale i poslední desetiletí jsou plná bojů a válek a dlouho táhnoucích se konfliktů. Víte, kde se válčí nebo nedávno válčilo?

Článek

První světová válka a pak samozřejmě ta druhá, ta, která je po desetiletí symbolem čirého zla, milionů mrtvých, zpustošených zemí, prostě toho, co by se již nikdy nemělo opakovat. Teď svět s hrůzou sleduje, že i v 21. století mohou ve vyspělé zemi děti umírat pod troskami budov zničených bombami a že světový mír je křehčí než sklo.

Dění na Ukrajině nás děsí, protože je blízko, protože s ruskou okupací máme historickou zkušenost, protože k nám proudí desetitisíce uprchlíků, skutečných obětí války, jimž hledíme do tváře. Ale od dob druhé světové války se podobně, byť třeba s jinou intenzitou a s různými přestávkami, bojuje téměř neustále a na mnoha místech světa. Připomeňte si v našem kvízu i jiné válečné konflikty, v nichž také umírali lidé. Protože na jakoukoli válku, jakékoli zlo, se zapomínat nevyplácí!

1. Základní informace o válce ve Vietnamu jistě znáte, šlo o dlouhý ozbrojený konflikt, který probíhal nejprve jako koloniální válka s Francií, následně jako boj Severního Vietnamu podporovaného komunistickými zeměmi proti Jižnímu Vietnamu, který podporovaly USA. Co nebo kdo byl ale Vietkong?
2. Tato válka byla spíš hra nervů, vyhrožování, poměřování vojenských sil, v „první linii“ stáli hlavně politici a diplomaté. Ale i během ní došlo k řadě lokálních ozbrojených konfliktů. Na jedné straně východní blok vedeným Sovětským svazem, na druhé západní v čele se Spojenými státy. Trvala zhruba od roku 1947 až do roku 1989, případně až do roku 1991, kdy se rozpadl Sovětský svaz. Víte, jak se válce říká?
3. Během výše zmíněné války se svět v podstatě rozdělil na Západ (v čele s USA) a Východ (v čele se Sovětským svazem). A oba bloky zakládaly pakty, kterými si spřátelené státy vzájemně zaručovaly spolupráci a pomoc v případě válečného konfliktu. Západní blok tak má od té doby NATO. Jak se ale jmenoval vojenský a již zaniklý pakt, jehož vznik inicioval Sovětský svaz?
4. Korea se v srpnu 1945 rozdělila 38. rovnoběžkou. Severní část ostrova se ocitla pod vlivem Sovětského svazu, jižní pod vlivem USA. A konflikt mezi oběma zeměmi byl také součástí studené války. Důsledky Korejské války, která probíhala v letech 1950 až 1953, pociťují tamní obyvatelé dodnes. Víte, jaký vůdce stál v čele severní Koreji v době války?
5. Válka v Jugoslávii byla souborem hned několika válečných konfliktů mezi jednotlivými republikami tehdejší Jugoslávie. Jeden z těch méně dramatických a hlavně rychlých byl v roce 1991 konflikt, kterému se také někdy říká desetidenní válka nebo víkendová válka. Která ze zemí v něm tehdy bojovala o svou nezávislost?
6. Ostatní válečné střety, které se souhrnně nazývají Válka v Jugoslávii, už tak rychlé nebyly. Genocida, zločiny proti lidskosti, utrpení, to vše bylo součástí tohoto táhlého konfliktu. Před Mezinárodním trestním tribunálem v Haagu stanul i Slobodan Miloševic. Trestu se ovšem nedočkal, zemřel na infarkt v průběhu procesu. Víte, jakou zemi reprezentoval?
7. Do bojů v Jugoslávii se na straně kosovských Albánců zapojilo i NATO, které od března do června roku 1999 bombardovalo různé cíle na území bývalé Jugoslávie. Jak zněl oficiální název této vojenské akce?
8. Válka v Iráku nebo také druhá válka v Zálivu označuje období od roku 2003 až 2011, kdy vojska několika států v čele s USA vtrhla do Iráku s cílem svrhnout tamní diktátorský režim v čele se Saddámem Husajnem. Oficiálním důvodem bylo podezření, že Irák vlastní zbraně hromadného ničení a jeho vládci jsou napojeni na mezinárodní terorismus, ovšem chyběly důkazy. Víte, jak to dopadlo se Saddámem Husajnem?
9. Válka proti terorismu začala v podstatě okamžitě po teroristických útocích na USA v září 2001. Nejde o tradiční válečný konflikt znepřátelených zemí, ale o obecný boj proti teroristickým organizacím, jako je například islamistická al-Káida. Pamatujete si ale přesně, co se 11. září 2001 stalo?
10. Pásmo Gazy podél pobřeží Středozemního moře je také velmi třeskutá oblast, konflikt tam v různých intenzitách běží už léta. Velmi zjednodušeně řečeno tam proti sobě stojí Palestina a Izrael. Pásmo Gazy od roku 2007 ovládá islamistická politická strana, kterou například EU nebo USA pokládají za teroristickou. Která strana to je?

Tak co, máte všechny odpovědi zkontrolované? Pokud ano, vyhodnoťte si test.

Je to smutné, ale v každé válce umírají nevinní lidé, civilisti, kteří nechtějí nic jiného, jen normálně a v míru žít. A snad za každou válkou či jiným lidským utrpení stojí konkrétní osoba. Svoboda není zadarmo aneb Nejhorší diktátoři světa

Reklama

Související témata:
Pásmo Gazy
Al-Káida

Načítám