Hlavní obsah

Maminku a babičky má v Kyjevě. Nemůžu pro ně nic udělat, vypráví Ukrajinka žijící v Česku

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační fotoFoto: Profimedia.cz

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Situace kolem války na Ukrajině nedá v těchto dnech spát asi nikomu a každý se snaží pomáhat, jak umí. Stejně jako majitelka pražských beauty salonů Teťana Babčuk, která pochází z Ukrajiny a v Praze žije už 13 let. Ale v Kyjevě má rodinu!

Článek

Je víc než jasné, že ukrajinský národ v těchto dnech zažívá doslova peklo na zemi. Nelehkou situaci však mají nejen lidé, kteří tam zůstali, nebo se snaží ujet pryč, ale týká se i Ukrajinců, kteří žijí v Česku a v rodné vlasti mají rodinu, příbuzné a přátele.

Velký strach a obavy o maminku a o babičky prožívá i Teťana Babčuk (33), která přišla do Prahy kdysi za studiem, po škole u nás zůstala a otevřela dva zkrášlovací salony. S Teťanou jsem mluvila v pondělí, kdy byl pátý den ruské invaze na Ukrajinu.

O koho se bojíte, koho máte na Ukrajině?

V Kyjevě mám maminku a dvě babičky a další příbuzné i přátele. Ujet odtamtud ani nemohli, protože první dny po invazi se okamžitě vytvořily obrovské kolony. Babičky už také nejsou ve věku, kdy by pro ně bylo takové cestování vhodné, navíc jedna ani nemá pas. Tatínek byl při zahájení války pracovně zrovna v Polsku, má tam společnost, takže doma zůstala jen ženská část rodiny. Teď o víkendu za mnou táta byl a zase se vrátil do Polska. S podnikáním mu pomáhá i mladší bratr, který před měsícem obhájil diplomovou práci na VŠE.

Kdy jste viděla maminku naposledy?

Na Ukrajinu jezdím velmi často. Za covidu se sice styky s rodinou trochu omezily, ale naposledy jsem s nimi v Kyjevě oslavila silvestr. Maminka tady za mnou byla dokonce ještě začátkem ledna a lyžovaly jsme spolu v Peci pod Sněžkou.

Jste ve spojení?

Voláme si s maminkou a babičkami třikrát denně, internet v Kyjevě naštěstí zatím stále funguje. Je to pro ně i určitá opora, když si můžeme povídat, pomáhá jim to. Jenže jsou schované v domě, kde není sklep, takže ani nejsou v žádném krytu. Sklepy v okolí jsou přeplněné lidmi. Večer doma ani nesvítí, aby na sebe neupozorňovaly. Bohužel se dost bojí, protože bydlí vedle letiště, na které by mohly být útoky.

Co jste si myslela, když ve zprávách probíhaly informace, že Putin shromažďuje vojska u ukrajinských hranic? Napadlo vás, že tam vtrhne?

Volala jsem týden předtím mamce, ať přiletí, ale odmítla s tím, že se musí starat o dům. Víte, my jsme na Ukrajině byli zvyklí, že se bojuje na Donbase, ale měli jsme pocit, že nás ostatních se to netýká. Teď máme všichni co dělat sami se sebou. Nikdo nečekal takovou pohromu v podobě hrozby smrti.

Ve svých salonech Re: Beauty Studio a The Brow Bar zaměstnáváte hodně Ukrajinek. Co se za těch pět dní války změnilo? Musely přestat pracovat, dovézt děti, rodinu?

Jsou z toho zdrcené, jako všichni. Dala jsem jim víc volna, nemohou se na práci soustředit, dost pláčou, takže všechno je omezené, a navíc teď lidé ani nemají moc náladu chodit se zkrášlovat do salonu.

Předpokládám, že ani vy se nemůžete v práci pořádně soustředit.

Je to tak, práce musela jít stranou, pracovat se nedá, ale dá se pomáhat. Je milé vidět tu míru solidarity, jak vám i všichni volají, jak mohou pomoct.

Jak tedy pomáháte a jak můžeme pomoci my ostatní?

Je to těžké, protože víte, že fyzicky rodině ani známým v Kyjevě teď už nepomůžete. Mám tam například i kamarádku s pětiměsíčním dítětem a už jí došly plenky a nemá, kde je koupit. A nemůže ani vycházet. Ta pomoc, která míří na hranice, je skvělá, dostane se alespoň k lidem ve frontách, možná do Lvova, ale tam je zatím celkem klid. Já se snažím aspoň podpořit různé zdejší sbírky. Sehnat právníky pro přicestovalce. Důležitá je i psychická podpora. Myslím i na všechny ty chlapce, kteří tam u nás nasazují životy.

Máte pětiletého syna, jak s ním o situaci mluvíte? 

Nejde se tomu vyhnout, sleduje s námi zprávy, snažíme se mu vysvětlit, co se děje, a hlavně, že nejsou všichni Rusové špatní, všichni válku nechtějí.

Je něco, co vám pomáhá přijít na jiné myšlenky?

Snažím se zachovat klid a nedovolit si stěžovat, vím, že lidé v mé zemi jsou na tom daleko hůř. Pomáhá se zaměstnat pomocí a také běžnou rutinou se synem, pro kterého musím stále fungovat jako máma.

Z čeho teď máte největší obavy?

Bojím se, že Ukrajina zahyne, že ztratí svou svobodu.

KDE HLEDAT POMOC

Kam posílat peníze, aby byly využity správně, kde jsou sběrná místa a co je zrovna potřeba, kam nabídnout možnost ubytování pro ukrajinské běžence? Ověřené informace najdete v tomto článku: Jak efektivně pomoci Ukrajině a co nedělat.

Pokud máte ve svém okolí lidi, kteří do České republiky prchli před hrůzami války, nasměrujte je na článek na Seznam Zprávách, kde najdou, kde hledat relevantní informace, které by jim mohly pomoci, jak je to nyní s vízy, se zdravotním pojištěním, možností ubytování apod.

Informace nalezete také na on-line tržišti Pomáhej Ukrajině, které si dalo za cíl koordinovat nabídku a poptávku pomoci, aby se dostala k potřebným.

A na závěr si zvedněte trochu náladu povedenými meme ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského, které kolují internetem.

Reklama

Související témata:

Načítám