Hlavní obsah

Pomoc Ukrajině: Kam můžete poslat peníze a kde můžete nabídnout ubytování uprchlíkům

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Reklama

Pokud se jim nepodařilo včas odejít, mají teď Ukrajinci válku přímo pod okny. Nikdo neví, jak dlouho bude trvat, ovšem pomoc je potřeba od první chvíle. Co pro to můžete udělat?

Článek

Pozornost většiny světa je nyní namířena na Ukrajinu a její západní hranice. Za prvních několik dnů válečného konfliktu, kdy Rusko zaútočilo na Ukrajinu, byly nuceny zemi opustit už statisíce lidí. Pokud chcete pomoci, dobrovolnické organizace v těchto chvílích zrazují od cesty naslepo na hranice, lepší je domluvit se napřímo. Nejlepší pomocí však stále zůstává finanční a materiální podpora, případně, pokud je to ve vašich silách, nabídka ubytování.

Jak nabídnout ubytování

Pokud byste jim chtěli poskytnout pomoc či ubytování, můžete napsat na mail, který založila Správa uprchlických zařízení Ministerstva vnitra: ubytovaniukrajina@suz.cz. Tam můžete posílat své nabídky.

Všechny informace naleznete také na stánkách Uprchlíci vítejte. Ta slouží nejen těm, kdo pomoc nabízejí, ale i těm, kdo ji potřebují.

Jak pomoci finančními dary

Nejjistější pomocí jsou finanční dary, které organizace použijí na to, co Ukrajina bude zrovna nejvíce potřebovat. Na který účet peníze pošlete, je asi v tuto chvíli jedno, můžete si vybrat z řady možností.

Sbírka SOS UKRAJINA vyhlášena organizací Člověk v tísni – peníze půjdou podle aktuální potřeby lidí, na ubytování, pokud budou muset opustit domov, zdravotnický materiál nebo jídlo. Člověk v tísni má na Ukrajině spolupracovníky, kteří budou reagovat na momentální potřeby obyvatel.

Český červený kříž založil pro pomoc Ukrajině účet, z něhož se bude hradit hlavně zdravotnická pomoc. Posílá na Ukrajinu traumasety, tedy zdravotnický materiál pro mobilní zdravotnické týmy Červeného kříže na Ukrajině, a kromě další pomoci s vybavením pro první pomoc se chystá i na možný příchod uprchlíků z Ukrajiny.

Organizace Post Bellum známá svým projektem Paměť národa otevřela sbírku, jejíž výtěžek poskytne ukrajinské neziskové organizaci Повернись живим / Come Back Alive, která se dlouhodobě zabývá distribucí ochranných pomůcek a materiálního zabezpečení obráncům Ukrajiny.

Společnost ADRA, ve spolupráci se svou partnerskou organizací na Ukrajině, otevřela sbírku, díky které budou obyvatelé postižených oblastí dostávat poukazy na základní potraviny, hygienické potřeby a podobně.

Charita Česká republika vyhlásila veřejnou sbírku Charita pro Ukrajinu na pomoc lidem zasaženým ozbrojeným konfliktem v této zemi.

Středisko humanitární pomoci a rozvojové spolupráce Diecézní charity ostravsko-opavské připravilo hned dva projekty na pomoc lidem zasaženým válkou na východě Ukrajiny - balíky základní pomoci a pomoc obětem konfliktu.

Na děti postižené tímto konfliktem bude směřovat svou pomoc UNICEF.

Nadační Fond Help Ukraine již dlouhodobě pomáhá sociálně nebo zdravotně slabým, ohroženým či postiženým osobám poskytováním přímých finančních příspěvků či věcných darů. Peníze jdou i do kojeneckých a dětských domovů, nemocnic a vzdělávacích zařízení.

Další pomoc

Potřeba je také humanitární pomoc v podobě léků, zdravotnického materiálu, teplého oblečení, hygienických pomůcek, spacáků, dek a dalšího materiálu, který pomůže jak armádě, tak uprchlíkům. Sbírky pořádají nejen charity, ale také jednotlivci či organizace, které jsou napojené na někoho z Ukrajiny. Poptejte se kolem sebe, zda někdo podobnou sbírku nechystá.

Jestliže byste se chystali darovat krev či krevní plazmu, vyčkejte, až zdravotnická zařízení s touto žádostí přijdou. Krev má omezenou životnost a je třeba mít tuto akci dobře naplánovanou. Informace sledujte například na stránkách Českého červeného kříže.

Reklama

Související témata:

Načítám