Hlavní obsah
Foto: Mona Martinů

Foto: Mona Martinů

Domácí pekárny dokážou, vedle lahodných chlebů s křupavou kůrčičkou, vykouzlit i jogurt, perník nebo dokonce makový závin. Že se vám to nějak nezdá? Tady je důkaz!

10 min.
Příprava
2 hod., 25 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
1 závin
Těsto
  • 150 ml mléka
  • 70 ml oleje
  • 30 g cukru krystal
  • 1 špetka soli
  • 1 lžička citronové kůry
  • 300 g polohrubé mouky
  • 1 lžička sušeného droždí
Náplň
  • 200 g máku
  • 100 g cukru
Článek

Postup

01.

Do pekárny přidejte všechny suroviny na těsto (v pořadí nejdříve tekuté, potom tuhé) a zapněte ji na program „Těsto“. Měl by trvat asi 100 minut, přičemž se těsto samo uhněte a vykyne.

02.

Po vykynutí je těsto krásně vláčné a hebké. Pečicí nádobu vyjměte a rukama těsto opatrně vyndejte ven, na připravený silikonový vál. Odstraňte hnětací háky a těsto postupně roztáhněte nebo rozválejte na silnější plát.

03.

Rozválený závin posypte směsí máku a cukru a zabalte ho do nadýchané rolády. Přendejte ho zpět do pečicí nádoby (s tím, že ho „nabodnete“ na vyčnívající držáky bez hnětacích háků) a necháte asi hodinu odpočívat. Poté nádobu vložte do pekárny, zapněte program „pečení“ na 45 minut a je hotovo.

Také milujete makové záviny?

Energetická hodnota celkem pro 1 závin
Energie13 627,85 kJ
Bílkoviny83,7 g
Tuky153,33 g
Sacharidy376,18 g
Sůl1,38 g
SAFA19,79 g
Vláknina55,7 g
Cukry142,91 g
Související témata:

Načítám