Hlavní obsah

Léčitelé: Neplaťte podvodníkům! Odhalte kvalitní odborníky

Foto: THINKSTOCK

Jak nenaletět šarlatánovi?Foto: THINKSTOCK

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Média někdy o léčitelích hovoří jako o podvodnících, kteří z vás jen vytáhnou peníze. Mnozí lidé ale tvrdí, že jim pomohli. Kde je pravda? A jak se při návštěvě léčitele nenechat napálit? Prozradíme vám to!

Článek

I sami lékaři někdy proti léčitelům nepřímo zbrojí. Ale je to pochopitelné, bojí se, aby jim například pacient „neutekl“ od zdlouhavé léčby rakoviny a nepodstoupil místo toho kúru kopřivami či vodou ze „zázračných pramenů“ a vrátil se k nim ve stavu, kdy mu již nelze pomoci. Jak vlastně léčitelé fungují, kolik stojí a na co si dát pozor, když se rozhodnete některého navštívit?

Výběr dobrého léčitele

Zaprvé: seriózní léčitel s lékařem vždy spolupracuje a nikdy nebrání nemocnému v kontrolách u specialisty.Narazíte-li na všeuměla, navíc třeba podivně tajemného, léčícího nejasnými silami, léky či přístroji se zázračnými účinky, lepší bude, když se otočíte ve dveřích a odejdete. Existují fáze a druhy nemocí, kdy člověka nelze uzdravit, zázraky neumí lékař ani léčitel.

K dalším varovným signálům patří:

  • Vysoké ceny – ptejte se předem a srovnávejte, zda nepožaduje vysoké sumy za návštěvu. I když se ceny velmi různí, čekejte rozmezí 250–500 Kč za půlhodinové sezení, řády tisíců jsou přehnané.
  • Okázalé chvástání – ohání se reklamou a vychvaluje svou činnost do nebe? Je to podezřelé – za léčitele by měly hovořit činy a doporučení druhých.
  • Slibování zázraků typu „během jedné hodiny vás jednou provždy zbavím rakoviny, deprese...".
  • Lákání na mimořádné či mystické zážitky během terapie – jdete se léčit, nikoli prožívat mystiku.
Foto: THINKSTOCK

Léčitelé s lékaři zpravidla spolupracujíFoto: THINKSTOCK

Naopak se nelekněte, pokud léčitel nebude chtít za návštěvu nic. Například bylinkáři poskytují často rady zdarma, počítají totiž s tím, že si u nich případné směsi koupíte. Tipy hledejte u lidí, kteří zpravidla hledají alternativu za léky, vyznávají bio styl (žádná chemie, přírodní strava...), ti chodí k léčitelům běžně a mají dostatek referencí.

Co léčí?

Alternativa léčí až na výjimky vše, co klasická medicína, tedy kromě chirurgických zákroků (například zlomenin, operací kyčlí a podobně). Rozdíl je ten, že léčitel léčí vždy holisticky, tedy z pohledu, že „všechno souvisí se vším“. Běžná je například akupunktura (pomocí jehel), regresní terapie či bylinkáři. Dále pak homeopatie (využívá se různých léčebných preparátů), psychoenergetika, šamanismus, reiki (soustředí se na čakry), ovlivňování aury či éterického těla, reflexní masáže, chiropraxe (ta se zejména věnuje bolestem zad, léčí pomocí doteků a chvatů dlaněmi).

Foto: THINKSTOCK

Alternativní způsoby léčby jsou známé tím, že vám vnesou do života naději. A to mnohdy rozhodujeFoto: THINKSTOCK

Asi leckdo z vás slyšel o případech, kdy léčitel vyhrožoval úmrtím pacienta, pokud si neobjedná další léky, další sezení, zálohy lítaly jedna za druhou a zlepšení zdraví bylo v nedohlednu. Pozor, když v nemocnici podepíšete revers, upozorní vás na rizika, ale nenechají vás „na holičkách“, pokud se vrátíte. Co platí u klasického lékaře, platí i u léčitele. Nevšímejte si nátlaku, natož vydírání. Pokud někomu léčitel přece jen uškodí, nese i podle současné právní úpravy, občanského a trestního zákoníku, odpovědnost za postup léčení.

Je pravda, že léčitelé bývají úspěšnější ve znovu nastartování imunitního systému. A že naděje, kterou léčitel při sezení dá nemocnému pacientovi, může mít pro celkový výsledek zásadní význam.

A jaké máte zkušenosti s léčiteli vy? Navštívili jste některého? Pomohl vám? Přidávejte své zkušenosti do diskuse pod článkem!

Reklama

Načítám