Hlavní obsah

Ledviny nebolí. Tak jak poznat, že jsou ty vaše nemocné?

Foto: Profimedia

Vážné nemoci ledvin jsou zákeřné tím, že nebolíFoto: Profimedia

Reklama

Máte nemocné ledviny, je zapotřebí dialýza. I takovou diagnózou vás může šokovat váš lékař. Ledviny totiž nebolí, a tak si nemusíte vůbec uvědomit, že se schyluje k závažnému problému.

Článek

Odborníci už vědí, že nemoci ledvin nejsou dědičné. „Dědí se spíše špatné návyky a špatná životospráva, což může vést k chorobám spojeným s postižením ledvin – cukrovce, vysokému krevnímu tlaku, ledvinovým kamenům. Zdraví rodiče a sourozenci nejsou zárukou vašeho zdraví, a to včetně ledvin,“ říká Prim. MUDr. Jiří Vlasák z dialyzačního střediska NephroCare v Sokolově. A stejně jako zmíněná cukrovka nebo krevní tlak mohou i obtíže s ledvinami probíhat dlouho skrytě.

Na nemoci ledvin by se přitom mohlo přijít při pravidelné preventivní kontrole, na kterou by každý měl jednou za dva roky zajít ke svému obvodnímu lékaři. Ovšem to dělá jen čtvrtina Čechů. Ostatní možná věří i některým mýtům, které ale mohou mít, právě v souvislosti s ledvinami, až katastrofické následky. Jsme totiž na prvním místě v žebříčku výskytu rakoviny ledvin – onemocní dvacet sedm lidí na sto tisíc obyvatel.

Nic nebolí

Možná si říkáte, že nemoc ledvin by se „prozradila“ bolestí. Není to pravda. „Mají minimální množství nervových zakončení, proto samotné ledviny prakticky nebolí. Bolesti v oblasti ledvin se týkají obvykle pohybového aparátu, vývodných cest močových,“ upozorňuje MUDr. Jiří Vlasák.

Žádné problémy při močení

Je pravda, že zástava močení je příznakem závažné poruchy ledvin nebo močových cest. „Na druhé straně není normální množství moči, ale ani velké množství zárukou dobré funkce ledvin,“ varuje MUDr. Vlasák.

Foto: Profimedia

Občas si ve volném čase dojděte raději na preventivní prohlídku. Kamarádky počkají!Foto: Profimedia

Dostatečný pitný režim

Pravidelný pitný režim je důležitou prevencí onemocnění ledvin. Ovšem samotný nestačí, záleží i na množství pohybu. Doslova škodlivé je pít příliš. „Existuje situace, kterou je možné označit jako otravu vodou. Nadměrné množství tekutin nabourá rovnováhu vnitřního prostředí, dochází hlavně ke snížení hladiny sodíku. Příznakem může být bolest hlavy, vyšší krevní tlak, nevolnost, zvracení a otoky,“ vysvětluje doc. MUDr. Petra Tesařová, CSc. z Onkologické kliniky VFN v Praze.

Bez kávy a alkoholu

Žádná studie zatím neprokázala spojitost mezi rakovinou ledvin a pitím alkoholu, kávy či čaje. Pravda ale je, že jejich nadměrná konzumace může zvyšovat riziko vzniku nemocí, které poškodí i ledviny. „Nejlepší a nejbezpečnější je pít hlavně čistou vodu. Možná souvislost perlivých nápojů s rizikem onemocnění ledvin nebyla dokázána. Sladké i ovocné limonády, ale například také víno, pak mírně zvyšují pravděpodobnost vzniku močových kamenů,“ říká docentka Petra Tesařová.

Foto: Profimedia

Spojitost mezi konzumací alkoholu a rakovinou ledvin není vědecky prokázána. Nicméně hrozí jiná onemocnění. Proto pijte alkohol střídmě a nezapomínejte na obyčejnou vodu, která je nejzdravějšíFoto: Profimedia

Příznaky oslabení nebo onemocnění ledvin

Chcete vypadat mladě a dožít se vysokého věku? Podle čínské medicíny to jde jen tehdy, když si udržíte zdravé ledviny. Jejich oslabení pak podle ní poznáte například podle snížení pohlavního pudu a neplodnosti, předčasného stárnutí, oslabení imunity a častých nemocí, bolestí kloubů, kazů na zubech, nekvalitních vlasů, ale i potíží s pamětí nebo sluchem. Prozradí je prý i deprese.

Zpozornět byste měli ale i ve chvíli, kdy se na kůži objeví „obyčejná“ kopřivka. „Není to vždy pouze neškodná nemoc, jejíž projevy zvládneme vyléčit tekutým pudrem. U dospělých může být kopřivka prvním projevem některých vážných vnitřních chorob, například onemocnění jater, ledvin nebo slinivky břišní," upozorňuje přednosta dermatovenerologické kliniky Fakultní nemocnice Královské Vinohrady profesor MUDr. Petr Arenberger.

Chodíte na pravidelné preventivní kontroly? Napište nám!

Reklama

Načítám