Hlavní obsah

Legendární donuty: Naučte se krok za krokem ty nejlepší!

Foto: Eva Malúšová

Foto: Eva Malúšová

Reklama

Donuty jsou přesně ten typ sladkostí, do kterého se pouštíte, když chcete svému okolí udělat obrovskou radost. Věřte mi, je to otestováno na lidech!

Článek

Klasické, po rumu vonící a marmeládou naplněné domácí české koblihy jsme se už naučili, takže přichází čas podívat se za hranice a vyzkoušet i koblihy na západní způsob – neméně nadýchané, zato s dírou uprostřed a slaďoučkou polevou navrchu. Čerstvé jsou opravdu neodolatelné! Tak využijte nejistého počasí o víkendu a staňte se nejoblíbenějším členem domácnosti!

Kynuté donuty

Na asi 24 donutů potřebujete: sáček instantního droždí (7 g), 200 ml mléka, 40 g cukru krupice, 500 g hladké mouky, 2 vejce, 50 g másla, 1/2 lžičky vanilkového extraktu, ¼ lžičky soli, mouku na podsypání, řepkový olej na smažení

Na malinovou polevu: 16 malin, ½ lžičky vanilkového extraktu, 2 lžičky citronové šťávy, 180 g cukru moučka. Na vanilkovou: 150 g cukru moučka, 3–4 lžíce mléka nebo smetany, 1 lžičku vanilkového extraktu. Na čokoládovou: 150 g hořké čokolády, 100 ml smetany. Dále: skořici, cukr moučka, posypky

Foto: Eva Malúšová

Těsto, ačkoli kynuté, je opravdu snadné díky použití instantních kvasnicFoto: Eva Malúšová

Postup: Droždí a cukr rozpusťte v teplém mléce a smíchejte s moukou, vejci, rozehřátým máslem, vanilkou a solí. Rukama zpracujte do podoby hladkého nelepivého těsta, dejte ho do naolejované mísy a nechte pod utěrkou na teplém místě asi hodinu kynout. V polovině kynutí těsto propracujte.

Foto: Eva Malúšová

Droždí a cukr rozpusťte v teplém mléceFoto: Eva Malúšová

Foto: Eva Malúšová

Přilijte k ostatním surovinám na těsto: mouce, vajíčkům, soli, vanilce a rozehřátému másluFoto: Eva Malúšová

Foto: Eva Malúšová

Těsto přikryjte utěrkou a dejte na teplé místo vykynoutFoto: Eva Malúšová

Na pomoučené ploše pak těsto rozválejte na 1 cm silný plát a pomocí speciálního vykrajovátka nebo dvou kruhových z něj vypichujte donuty. Odkládejte je i se středy na pečicí papír a nechte ještě asi hodinu v teple kynout. Poté z obou stran pozvolna smažte a na papírové utěrce nechte odsát přebytečný tuk. Já jsem ještě horké středy obalila v moučkovém cukru se skořicí.

Foto: Eva Malúšová

Z vykynutého a rozváleného těsta pomocí speciální formičky nebo dvou koleček vykrajujte donuty, které nechte i se středy na pečicím papíře znovu vykynoutFoto: Eva Malúšová

Foto: Eva Malúšová

Vykynuté kobližky smažte v dostatečně vysoké vrstvě oleje dozlatovaFoto: Eva Malúšová

Foto: Eva Malúšová

Nevím, jak je to možné, ale středy obalené ve skořicovém cukru mizí dříve, než je připravený zbytek koblihFoto: Eva Malúšová

Maliny rozmačkejte (můžete je i trochu zahřát), propasírujte přes sítko a smíchejte s vanilkou, citronovou šťávou a cukrem. Na druhou polevu jednoduše smíchejte cukr, vanilku a mléko (kdyby se vám zdála příliš řídká, zahustěte ještě trochou cukru, kdyby naopak moc tuhla, přidejte mléko). A konečně na čokoládovou polevu rozpusťte za občasného míchání v mikrovlnce nebo horké vodní lázni čokoládu se smetanou. Do polev pak koblihy z poloviny namáčejte a zdobte posypkami.

Foto: Eva Malúšová

Donuty pak z poloviny namáčejte do připravených polevFoto: Eva Malúšová

Foto: Eva Malúšová

A zdobte posypkamiFoto: Eva Malúšová

Tip: Místo malin použijte borůvky či ostružiny nebo si usnadněte práci zakoupením (kvalitní) polevy. Donuty můžete zdobit i kokosovými vločkami, karamelizovanou slaninou (návod najde v receptu na pivní košíčky se slaninou) nebo lyofilizovaným ovocem.

Foto: Eva Malúšová

Donuty se přímo rozpouštějí na jazyku. A chutnají nejen americkým policistům Foto: Eva Malúšová

Také máte slabost pro cokoli, co obsahuje bílou mouku, cukr nebo je smažené?

Reklama

Načítám