Hlavní obsah

Valentýnský dezert, který ocení každý chlap: Je v něm pivo a slanina!

Foto: Eva Malúšová

Genderové předsudky stranou, mám empiricky ověřeno, že tyhle cupcakes fungují nejen na muže!Foto: Eva Malúšová

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pivo, slanina a javorový sirup. To vám nejspíš nezní jako typické ingredience na cupcakes, ale když dáte této neobvyklé kombinaci šanci, uvidíte, že je naprosto boží i v dezertech!

Článek

Přemýšlíte, co svému milému připravit k blížícímu se Valentýnu (nebo prostě jen tak pro radost), protože na sladké ho moc neužije, ale masový dort péct rozhodně odmítáte :-)? Zkuste typicky chlapskou kombinaci piva a slaniny v dezertu!

Černé pivo dodá lehounce pikantní příchuť vláčnému kakaovému těstu a zkaramelizovaná slanina s javorovým sirupem zase perfektně doplní sladký kávový krém. A pozor! Už několikrát jsem si ověřila, že tyhle cupcakes si se stejnou chutí dávají i příslušnice něžného pohlaví, takže si při pečení vzpomeňte třeba i na nezadané kamarádky a kolegyně!

Čokoládové cupcakes s pivem a slaninou

Na asi 24 cupcakes potřebujete: 125 g másla, ½ hrnku cukru krupice, 1/3 hrnku holandského kakaa, 2 vejce, ¼ lžičky soli, 200 g bílého jogurtu nebo kysané smetany, 2 hrnky hladké mouky, lžičku jedlé sody, 250 ml černého piva, 100 g oblíbené čokolády

Na krém: 250 g krémového sýra (Philadelphia, Matylda, Fénix), 125 g másla, hrnek cukru moučka, 2 lžíce arašídového másla, 2 lžíce hodně silné kávy

Na ozdobu: 6 plátků slaniny, 1/3 hrnku javorového sirupu

Foto: Eva Malúšová

Něco vám v ingrediencích snad nehraje :-)?Foto: Eva Malúšová

Postup: Troubu vyhřejte na 180 °C. Změklé máslo utřete s cukrem, přidejte kakao, vajíčka, sůl a jogurt a postupně zapracujte mouku, jedlou sodu a pivo. Na závěr vmíchejte nasekanou čokoládu a těstem do 2/3 plňte muffinové košíčky. Pečte 15–20 minut.

Foto: Eva Malúšová

Černé pivo dodá kakaovému těstu s kousky čokolády lehounce karamelově nahořklou příchuťFoto: Eva Malúšová

Mezitím si ze sýra, změklého másla, cukru, arašídového másla a kávy ušlehejte krém, který nechte zatuhnout v lednici, než muffiny vychladnou.

Foto: Eva Malúšová

Mezitím, co se muffiny pečou, připravte krémFoto: Eva Malúšová

Když jsou muffiny upečené, teplotu zvyšte na 200 °C. Slaninu rozložte na pečicí papír, potřete javorovým sirupem a dozlatova opečte. Plátky otočte, potřete sirupem i z druhé strany a dopečte dokřupava. Každý plátek rozdělte na 4 kousky. Vychladlé muffiny ozdobte krémem a kouskem slaniny a pak už jen sklízejte ovace :-).

Foto: Eva Malúšová

Vychladlé muffiny ozdobte krémem a doplňte kouskem zkaramelizované slaninyFoto: Eva Malúšová

  • Nezoufejte, jestli nemáte cukrářský zdobicí pytlík, poleva bude chutnat stejně dobře, i když ji na muffiny jen natřete nožem podobně jako Káťa s Luckou v článku Měsíc s food blogery: Vyšperkované perníkové muffiny.
  • Vychladlou slaninu můžete také rozdrobit a polevu s ní posypat, cupcakes se tak budou i lépe jíst.
  • A ještě jeden tip na zdobení: mrkněte, jak z krému vytvořit roztomilé růžičky!
Foto: Eva Malúšová

Garantuji, že se na tenhle dezert jen tak nezapomene!Foto: Eva Malúšová

Co si myslíte o slavení Valentýna v našich zeměpisných šířkách, je to pro vás příjemná záminka pro hezký večer, nebo vás tyhle zahraniční zvyky neberou?

Reklama

Načítám