Hlavní obsah

Nekupujeme, vyrábíme: Hrušková povidla z trouby s dokonalými kobližkami

Foto: Jakub Jurdič

Využijte sezony hrušek a připravte si luxusní povidla téměř bez práceFoto: Jakub Jurdič

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bojíte se přípravy povidel, protože nechcete stát hodiny u plotny a hlídat, aby se nepřipálila? Zkuste náš trik s troubou! Voňavá a hustá povidla tak budete mít téměř bez práce.

Článek

Jsou recepty, u kterých není radno se pokoušet zjednodušovat si práci, ale hrušková povidla k nim naštěstí rozhodně nepatří! Zapomeňte na hodiny u plotny v očekávání nevratně spáleného hrnce a téměř nepoživatelné nahnědlé hmoty, a uvařte je letos v troubě. Jsou krásně hustá, karamelová a voní po koření a rumu. A pro nás gurmány jsou navíc skvělou záminkou k přípravě kynutých vdolečků.

Za normálních okolností bychom je samozřejmě připravili dietněji v troubě, ale když ta už je obsazená hruškami… Takže je prostě musíme usmažit a vydatně potřít právě připravenými povidly a čerstvým tvarohem :-).

Hrušková povidla z trouby

Potřebujete: 2,5 kg hrušek, 500 g cukru krupice, 100 ml octa, 100 ml rumu + trocha rumu na zakápnutí sklenic, 3 svitky skořice, 4 hvězdičky badyánu, 8 hřebíčků

Foto: Jakub Jurdič

Povidla budou vonět po rumu a kořeníFoto: Jakub Jurdič

Postup: Troubu předehřejte na 180 °C. Omyté hrušky rozčtvrťte, odstraňte z nich jádřince a rozmixujte. Vmíchejte k nim cukr, ocet, rum a koření (skořici můžete použít i mletou a badyán s hřebíčkem rozdrtit v hmoždíři), nalejte na velký plech a pečte asi 4 hodiny.

Že jsou povidla hotová, poznáte tak, že v nich po projetí vařečkou zůstane prázdná stopa a hrušky jsou po okrajích hezky zkaramelizované. Ještě horká je rozdělte do vyčištěných skleniček, zakápněte trochou rumu a do druhého dne otočte dnem vzhůru.

Tipy na ještě lepší povidla:

  • Rozmixované ovoce s cukrem, rumem a octem nechte den odstát, bude mít výraznější chuť i barvu.
  • Cukru přidejte nebo uberte podle sladkosti ovoce, jen nezapomeňte, že je to přirozený konzervant.
  • Péct můžete i na etapy nebo povidla za občasného míchání uvařit v odkrytém hrnci na sporáku.
Foto: Jakub Jurdič

Z hrušek odstraňte jádřinceFoto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

Rozmixujte s cukrem, octem a rumemFoto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

Přidejte koření a dejte péct. Od teď už za vás všechnu práci odvede trouba!Foto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

Povidla rozdělte do vyčištěných sklenic, zakápněte rumem a nechte vychladnout dnem vzhůruFoto: Jakub Jurdič

Kynuté vdolky

Na asi 16 vdolků potřebujete: ½ kostky droždí, 35 g cukru krupice, 250 g polohrubé mouky, 125 ml mléka, 1 vejce, sůl, lžíci rumu, kůru z ½ citronu, olej na smažení, povidla, oblíbený tvaroh k podávání

Foto: Jakub Jurdič

Z těsta na vdolky vykrajujte kolečka, která nechte ještě chvíli na pomoučeném vále nakynoutFoto: Jakub Jurdič

Postup: Droždí rozpusťte se lžičkou cukru, přidejte 50 g mouky a téměř všechno mléko a vypracujte řídké těstíčko. Nechte asi 10 minut vzejít kvásek, který potom přidejte ke zbylé mouce, mléku, cukru, vajíčku, špetce soli, rumu a citronové kůře. Vařečkou umíchejte hladké těsto, přikryjte ho utěrkou a nechte vykynout. Trik pro extra vláčné vdolky je vykynuté těsto mícháním srazit a nechat ještě jednou vykynout.

Foto: Jakub Jurdič

Promáčkněte v nich důlek a důlkem dolu je smažte v rozpáleném olejiFoto: Jakub Jurdič

Na pomoučeném vále pak vyválejte asi 1 cm tlustý plát, vykrajujte kolečka a nechte je ještě chvíli kynout. Uprostřed každého vdolku pak promáčkněte důlek a důlkem dolů je zakryté poklicí smažte ve vyšší vrstvě rozpáleného oleje dozlatova. Otočte a dosmažte už bez pokličky. Na papírové utěrce nechte odsát přebytečný tuk a podávejte s povidly a tvarohem nebo smetanou.

Foto: Jakub Jurdič

Domácí povidla jsou skvělou záminkou pro přípravu kynutých vdolečků, nemyslíte?Foto: Jakub Jurdič

Zkoušeli jste už povidla bez míchání?

Reklama

Související témata:

Načítám