Hlavní obsah

Kynuté frgály. Máme vychytaný recept, podle kterého je zvládne každý!

Foto:  Greta Blumajerová

Foto:  Greta Blumajerová

Naučte se upéct nejnadýchanější frgál pod sluncem! Vláčné kynuté těsto, sladká náplň, křupavá drobenka a nadšení strávníci se vám za tu práci určitě odvděčí. Máme totiž recept, co se zaručeně povede!

Článek

Jestli zrovna nežijete na Valašsku nebo nemáte babičku, která miluje pečení, asi se k poctivým domácím frgálům jen tak nedostanete. A co si budeme povídat, ty kupované za moc nestojí a na farmářských trzích jsou zase poměrně drahé.

Proto jsem se rozhodla otestovat domácí výrobu těchto kynutých koláčů. A výsledek? Vypilovala jsem pro vás recept, podle kterého se vám frgál zaručeně povede! Množství surovin můžete klidně vydělit dvěma, ale vaše okolí vás asi stejně donutí, abyste pečení brzo zopakovali…

Kynuté frgály

Na asi 8 koláčů potřebujete: 700 g polohrubé mouky, 300 g hladké mouky, 250 g másla, 150 g cukru krupice, 70 g droždí, 4 žloutky, ½ l mléka, ¼ lžičky soli, 1 vejce na potření

Na hruškovou náplň: sklenici hruškových povidel nebo 300 g sušených hrušek, 2 hvězdičky badyánu, 2 svitky skořice, 4 hřebíčky, cukr dle chuti. Na tvarohovou: 2 tučné tvarohy, cukr dle chuti, 1 vejce, 1/2 lžičky vanilkového extraktu, 1 sáček vanilkového pudinku. Na makovou: hrnek mléka, 1 a ¼ hrnku máku, cukr dle chuti, 2 lžíce rumu, 2 lžíce povidel, ½ lžičky skořice

Na drobenku: 200 g hladké mouky 180 g cukru krupice, 100 g másla

Na potření: 50 ml rumu, 100 ml rozpuštěného másla, lžíci cukru moučka

Foto: Greta Blumajerová

Kynuté těsto a křupavou drobenku doplňte oblíbenou náplní. Já dala hruškovou, tvarohovou a makovouFoto: Greta Blumajerová

Postup: Droždí rozdrobte do misky a spolu se lžící cukru míchejte do rozpuštění. Přidejte 2 lžíce mouky a trochu vlažného mléka, aby vzniklo hladké těstíčko. Kvásek nechte asi 10 minut v teple vzejít a přidejte k ostatním surovinám: zbylé mouce, soli, cukru, rozpuštěnému máslu, žloutkům a mléku.

Foto: Greta Blumajerová

Z droždí a trochy cukru, mléka a mouky umíchejte řídké těstíčko, které nechte asi 10 minut vzejítFoto: Greta Blumajerová

Rukama pořádně propracujte, mísu přikryjte utěrkou a dejte asi na půl hodiny do tepla kynout. Poté těsto znovu propracujte a dejte podruhé vykynout. Po druhém kynutí těsto opět propracujte a nechte potřetí vykynout, koláče pak budou neuvěřitelně nadýchané a s těstem se bude velmi dobře pracovat.

Foto: Greta Blumajerová

Trik pro extra nadýchané a dobře tvárné těsto spočívá v trojím kynutíFoto: Greta Blumajerová

Mezitím, co těsto kyne, si připravte náplně: já použila naše hrušková povidla bez míchání z trouby, ale nic nezkazíte ani sušenými hruškami, které povaříte spolu s kořením doměkka, rozmixujete a podle chuti osladíte. Tvarohy oslaďte a prošlehejte s vejcem, vanilkou a vanilkovým pudinkem. Mák povařte s mlékem na hustý krém (podle potřeby přidejte máku nebo mléka), oslaďte a dochuťte povidly, rumem a skořicí.

Z mouky, cukru a rozpuštěného másla vytvořte drobenku.

Foto: Greta Blumajerová

Na pečicí papír tvarujte co nejtenčí placky. Okraje pomašlujte rozšlehaným vajíčkem, těsto potřete náplní a posypejte drobenkouFoto: Greta Blumajerová

Vykynuté těsto rozdělte na 8 částí, z každé na pečicím papíře vytvořte co nejtenčí placku, trochu jí zvedněte asi 1cm okraje a ty pak potřete rozšlehaným vajíčkem. Do středu dejte náplň, posypejte ji drobenkou a nechte ještě asi 15 minut kynout, než se vyhřeje trouba. Pečte asi 20 minut při 180 °C dozlatova. Ihned po vytažení z trouby můžete okraje koláče potřít směsí rumu, rozpuštěného másla a cukru.

A teď už nezbývá než čekat, až sladká vůně z trouby vyláká první mlsouny…

  • Trojí kynutí se možné zdá zbytečné, ale zaručí vám opravdu lahodné a nadýchané těsto, které se nebude lepit.
  • Experimentujte s náplněmi: kombinujte dvě na jeden koláč, k tvarohu přidejte zamrazené bobulovité ovoce nebo použijte i ořechovou náplň a domácí švestková povidla.
  • Kynutí urychlíte tím, že mísu s těstem dáte do lehce vyhřáté vypnuté trouby.
Foto: Greta Blumajerová

Koláče klidně upečte z polovičního množství surovin, jen pak počítejte s rizikem, že na vás možná ani nezbude :-)Foto: Greta Blumajerová

Jakou náplň máte nejraději, makovou, tvarohovou, nebo snad hruškovou?

Reklama