Hlavní obsah

Lekce zdravého vaření: 3 jídla, která si můžete v klidu dát jako druhou večeři!

Foto: Výživou ke změně

Rajčatová polévka s quinoou se hodí nejen na oběd, ale i jako noční svačinkaFoto: Výživou ke změně

Reklama

Pokud chcete být štíhlí, musíte jíst. Respektive jíst správně, nepřejídat se a nehladovět. Co dělat, když dostanete hlad třeba hodinu před spaním? Najezte se zlehka. Například jednoho z těchto jídel...

Článek

Tomu, že se má jíst naposled v šest a basta, už snad nikdo nevěří. Naopak, na pravidlu posledního jídla dvě hodiny před spaním něco bude. Co ale dělat, když už jste se navečeřeli, ale přesto vás později začal prohánět hlad?

Určitě se musíte najíst. I kdyby to bylo jen hodinu před spaním. S bolavým prázdným žaludkem by se vám hodně špatně usínalo. Co si ale dát bez výčitek?

Instruktorka zdravého vaření Zuzana Komůrková nám k tématu noční svačinky poskytla tři chutné, avšak lehoučké recepty ze své nové kuchařky Výživou ke změně. Co můžete mít nachystané v ledničce nejen pro případ noční nouze?

Lilkový tatarák po rumunsku

Tuhle svačinku můžete mít v lednici připravenou déle. Úplně nejlepší je ale druhý den po uležení.

Na 4 porce potřebujete:3 lilky, asi ¼ hrnečku řepkového nebo olivového oleje (v Rumunsku používají pro tuto lokalitu tradiční olej slunečnicový), 1 velkou cibuli, 2 žloutky z vajec z volného chovu, sůl, černý pepř, šťávu z 1 citronu

Foto: Výživou ke změně

Tatarák v lehounké a dietní verzi? Výborný je ten z lilku!Foto: Výživou ke změně

Postup: Lilky omyjte a osušte. Pečte v troubě vyhřáté na 190 °C. Při pečení obracíte, aby se krásně propekly ze všech stran. Doba pečení závisí na velikosti lilků i typu pečení, na malém elektrickém grilu to může trvat i dvě hodiny. Že jsou lilky dostatečně upečené, poznáte tak, že se jakoby propadnou a změknou, slupka bude místy až černá.

Po upečení dáte lilky na cedník, aby vychladly a ještě pustily vodu. Mezitím oloupete cibuli a nakrájíte nadrobno.

Vychladlé lilky rozkrojíte a vydlabete dužinu, kterou nakrájíte na malé kousky keramickým nožem. Zakapete šťávou z citronu, přidáte olej, žloutky a intenzivně mícháte. Nakonec vmícháte nadrobno nakrájenou cibuli, osolíte, opepříte dle chuti.

Grilovaná cuketa plněná mozzarellou

Pokud budete mít v lednici tyto jednohubky, při pozdním hladu si jich bez výčitek můžete pár uzobnout.

Na 4 porce potřebujete:1 mladou cuketu, provensálské koření, sůl, pepř, olivový olej, mozzarellu, ideálně buvolí, čerstvé bylinky dle chuti – skvělá je bazalka nebo pažitka, černé olivy, nakládaná sušená rajčata

Foto: Výživou ke změně

Cuketové rolky si můžete připravit třeba i na oslavu jako zdravé jednohubkyFoto: Výživou ke změně

Postup: Cuketu omyjete a nakrájíte po celé délce na plátky. Potřete olejem s kořením. Plátky cukety opečete na grilovací pánvi s trochou olivového oleje. Necháte vychladnout.

Mozzarellu vyjmete z nálevu a vidličkou rozmačkáte. Nakrájíte čerstvé bylinky a vmícháte do sýra. Můžete přidat i nadrobno nakrájené černé olivy nebo nakládaná sušená rajčátka.

Grilované plátky cukety naplníte lžičkou mozzarelly a zarolujete. Můžete sepnout párátkem.

Rajčatová polévka s quinoou

Zbyla vám od oběda tahle zdravá dobrota? Klidně si můžete malou mističku ohřát i později večer.

Na 4 porce potřebujete:3 lžíce olivového oleje, 2 cibule nebo šalotky, 1 stroužek česneku, 1 bobkový list, 4 kuličky nového koření, 1 lžička provensálského koření, 1 lžíce třtinového cukru, 1 plechovka kvalitních loupaných rajčat, 1 litr zeleninového vývaru nebo vody s bio bujonem, 3 hrsti quinoy, čerstvou bazalku, sůl, pepř, jablečný ocet

Foto: výživou ke změně

Rajčatová polévka vám vydrží v lednici několik dnů. Pokud vás ještě po večeři začne sužovat hlad, klidně si malou mističku dejteFoto: výživou ke změně

Postup: Na oleji orestujete oloupanou a na kostičky nakrájenou cibuli, celý oloupaný stroužek česneku a koření, přidáte lžíci třtinového cukru a nakrájená rajčata z plechovky, restujete. Zalejete vodou nebo vývarem.

Quinou několikrát propláchnete horkou vodou. Vložíte ji do polévky a vaříte asi 15 až 20 minut doměkka. Dochutíte solí, pepřem, případně jablečným octem. Na závěr přidáte čerstvou bazalku.

V kolik hodin večer jíte naposledy?

Reklama

Související témata:

Načítám