Hlavní obsah

Lepidla na dřevo: Jak se v nich vyznat?

Foto: donatas1205; Shutterstock.com

Foto: donatas1205; Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V dílně i v domácnosti se nám občas stane, že potřebujeme něco přilepit. Byla by přece škoda věci vyhazovat, když se dají snadno opravit! Ať už se pouštíte do většího projektu nebo potřebujete spravit dřevěnou hračku, vystačíte si s kvalitním lepidlem. Poradíme vám, jak se orientovat při výběru a jaké lepidlo je vhodné pro vaše potřeby.

Článek

V hobbymarketech naleznete celou řadu speciálních lepidel. Jak se v nich vyznat? Základní otázkou je, co potřebujete slepit či opravit. U dřeva je důležitý jeho konkrétní druh – zda patří mezi měkké (např. smrk, borovice, lípa, olše), či tvrdé dřevo (např. dub, buk, modřín), nebo zda budete lepit dřevotřísku (např. OSB desky). Také se při práci můžete setkat s ovocnými dřevinami (např. třešeň, hrušeň, švestka), většinou ve formě dýhy, či se dřevem exotickým.

Význam označení lepidel

Označení lepidel (D1, D2, D3 a D4) znamená odolnost vůči vlhkosti, což je druhý a zároveň poslední parametr pro výběr. Pokud lepidlo hodláte použít na předměty v interiéru, jsou vhodná ta s označením D1 a D2. Spoje lepené těmito lepidly by měly být na suchých místech, kde se nesetkávají s vlhkostí.

Lepidla označená D3 a D4 jsou odolnější vůči vlhkosti a jsou využívána například pro kuchyňský, koupelnový nebo zahradní nábytek. Lepidlo D4 můžete použít i v exteriéru na okenní rámy, okenice či dveře.

Lepení měkkého dřeva

Měkké dřevo je pro lepení nejsnazší, lepidlo se dobře absorbuje do vláken dřeva a po zaschnutí vytváří tvrdý spoj. Na takovéto lepení vám postačí disperzní lepidlo a podle umístění slepovaného předmětu si vyberete typ podle odolnosti vůči vlhkosti.

Slepujte vždy očistěné, suché dřevo a lepidlem nešetřete. Můžete zakoupit lepidla s náustkem, která stačí vytlačit na požadované místo, nebo balená v dóze, která se nejlépe nanášejí štětcem. Dokud lepidlo nezaschne, je ředitelné vodou, takže i pomůcky stačí ihned po použití omýt.

Potřete lepidlem oba dané spoje, nechte krátce zavadnout a spoje přitiskněte k sobě. Pokud vám trošku lepidla vyteče, ihned ho setřete suchým hadříkem, případně po zaschnutí můžete spoj přebrousit. Spoj je dobré něčím zatížit, nejvhodnější jsou svěrky, které zakoupíte v různých velikostech v každém hobbymarketu. Případně si doma vystačíte například s kvalitní literaturou či jakýmkoli těžkým předmětem. Dále se řiďte pokyny výrobce, na obalu najdete délku doby úplného vytvrdnutí.

Foto: archiv firem

Foto: archiv firem

1. Dispercoll, lepidlo D3 s aplikátorem, 500 g, 115 Kč

2. Bison Wood, lepidlo D2, 75 g, 62 Kč

3. Pattex Wood Standard, lepidlo D2, 250 g, 76 Kč

4. Herkules, univerzální lepidlo pro domácnost, 250 g, 61 Kč

Lepení tvrdého, ovocného a exotického dřeva

Při lepení tvrdého dřeva se postupuje stejně jako v předchozím bodě, akorát je dobré volit lepidla s označením D3 a D4. Ne všechna lepidla jsou na lepení tvrdého dřeva vhodná, potřebné informace naleznete na obalu konkrétního produktu. Při lepení tohoto dřeva je také delší doba úplného vytvrdnutí, protože tvrdé dřevo má delší absorpci lepidla. Rovněž je potřeba vyvinout větší tlak na daný spoj, tady už je dobré investovat do kvalitní svorky, případně si vystačíte i se svěrákem, pokud to tvar a rozměr předmětu umožňuje.

Ovocné dřevo se nejběžněji používá ve formě dýhy. Pro lepení rovných ploch jsou vhodná lepidla D2 a D3, ale pozor na jejich pH! Kyselé prostředí (pH 3 a nižší) rádo mění barvu ovocného dřeva. Místo vysněné barvy by vás tak mohlo čekat zděšení nad tím, co se to stalo. V tomto případě je nejlepší se poradit přímo v prodejně nebo na stránkách výrobce lepidla a zvolit speciální prostředek, aby zachoval požadovanou barvu dřeva a dýhu nijak neponičil.

Pokud se vám dostalo do rukou exotické dřevo, je dobré sáhnout po jednosložkových polyuretanových lepidlech D4. Ta se natírají pouze na jeden díl spoje a do pár minut musíte oba díly spojit. Přebytečné lepidlo, které vyteče ze spáry, připomíná pěnu, již lze poté odříznout nožem. Tato lepidla mají dobu tvrdnutí přibližně okolo jedné hodiny a není potřeba je příliš zatěžovat. Spoje jsou velmi pevné a odolné, takže lepidla bývají většinou dražší než ta předešlá. Nezapomeňte včas očistit všechny pomůcky, jinak je budete moct akorát tak vyhodit.

Foto: archiv firem

Foto: archiv firem

1. Pattex Wood Super, lepidlo D3, 250 g, 124 Kč

2. Bison Super Wood, lepidlo D3, 75 g, 80 Kč

3. DEN BRAVEN Fix Flex, polyuretanové lepidlo D4, 500 g, 230 Kč

4. Bison PU Max, vysoko pevnostní polyuretanové lepidlo D4, 250 ml, 187 Kč

Epoxidový zázrak

Pokud se dostanete do situace, kdy potřebujete slepit různé materiály (například dřevo a kov), najdete na trhu takzvaná epoxidová lepidla (dvousložková). Možná vás vyděsí, že musíte smíchat 2 složky do hromady, ale nebojte se – balení lepidla je na takové míchání uzpůsobeno. Zvládne to i úplný začátečník.

Největším hitem jsou v poslední době epoxidové plastelíny, které nejsou jen na dřevo, ale poradí si i ve velmi vlhkém prostředí (např. radiátory, boilery, vydrolené hmoždinky, uvolněné panty ve dřevěných zárubních, uražené schody aj.). S tmelem se pracuje velmi snadno, podobně jako s dětskou modelínou. Tmel se po zaschnutí nedeformuje, nerezaví, je možné do něho vrtat, frézovat jej i brousit a po vytvrdnutí ho můžete i natírat. Lepí, tmelí a vyplňuje trhliny a díry v betonu, dřevu i kovu.

Foto: archiv firem

Foto: archiv firem

1. Alteco A + B EpoPutty, dvousložková epoxidová plastelína, 100 g, 113 Kč

2. Bison Epoxy Repair Aqua, dvousložková epoxidová plastelína i pro přímé lepení pod vodou, 56 g, 133 Kč

3. Uhu Repair All, dvousložková epoxidová plastelína, 58 g, 142 Kč

4. Bison Epoxy Repair Universal, dvousložková epoxidová plastelína, 56 g, 128 Kč

Reklama

Načítám