Hlavní obsah

Letní škola balení kufru: Víme, jak toho do něj dostat co nejvíc!

Foto: Thinkstock

Přetékají vám kufry? Díky našim radám by už nemělyFoto: Thinkstock

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kam se hrabe Rubikova kostka nebo ježek v kleci! S létem přichází větší hlavolam. Jak do jednoho kufru dostat všechno, co potřebujete na dovolenou?

Článek

V první řadě musíme říct, že vás chápeme. Je nám jasné, že dovolená je ideální na to, unosit všechny ty rajcovní botičky a šatičky, které cestou do práce, mezi regály obchodů nebo při kvapu do školky až tak nevyniknou.

Také dobře víme, že stejně, jako sportovci ladí formu před olympiádou, patří ke správné dovolené i doba chystání se – tedy asi měsíc před ní, kdy zcela legálně můžete trávit víc času mezi regály obchodů s oblečením, botami, plavkami a kosmetikou. O nic takového vás nehodláme ochutit, ale přesto – nebo právě proto – poradíme, jak toho do toho zatraceného kufru nacpat co nejvíc…

Postup balení zavazadla

Díky tomuto postupu by měl jít tentokrát i váš zavřít kufr pohodlně, aniž by na něj bylo zapotřebí lehnout.

1. Nestresujte se velikostí kufru a vyložte si na přehledné hromádky všechno, co si míníte vzít. Zvlášť oblečení, kosmetiku, hygienické potřeby, nutné doklady a věci na cestu… Zásadní rada: Pokud nechcete začít dovolenou partnerskou hádkou, trvejte na oddělených zavazadlech a zdržte se komentářů, že jedno tričko a kraťasy na dva týdny stačí…

Foto: archiv firmy

S organizací věcí vám může pomoci i vnitřní členění kufru – přihrádky, uzavřené kapsy a popruhy. Na obrázku je Samsonite Pop Fresh za 4499 KčFoto: archiv firmy

2. Ve shromáždených věcech byste si měli udělat systém. Ideálně si napište seznam věcí, které byste měli s sebou naprosto nezbytně mít. Bez ohledu na to, kolik nových kousků v šatníku chcete provětrat, na prvním místě seznamu by měly být potřebné doklady, cestovní lékárnička, peníze či karty, doklady o pojištění, případně doklady z cestovní kanceláře, letenky či jízdenky, telefon a ochrana proti sluníčku včetně brýlí a hygienické potřeby. Z nich pak odeberte vše, co patří do příručního zavazadla.

3. Teď je čas vámi zamýšlenou porci věcí konfrontovat s velikostí kufru.Možná by se hodila rada zkušených cestovatelů: Budete potřebovat jen polovinu oblečení, ale dvojnásob peněz... Posuďte tedy znovu všechno oblečení a botky a vsaďte spíš na kreativitu v kombinacích než na množství.

Foto: archiv Pepa

Všechny potřebné doklady, platební karty, karty k pojištění a podobně je dobré mít stále u sebe. Koupit si můžete například organizéry. Tento prodávají prodejny s dárky nebo slevové portály zhruba za 200 KčFoto: archiv Pepa

4. Na speciální hromádkusi dejte oblečení na cestu, které by mělo být veskrze pohodlné. Pokud vás čekají noční přesuny, přibalte něco teplejšího, ať je váš cíl jakkoli exotický či tropický. Boty by vás pro tentokrát neměly příliš tlačit, ať jsou sebekrásnější.

5. Tak, před vámi leží jen to, co opravdu nezbytně potřebujete. Je čas to v klidu naskládat do kufru. „Dospodu kufru patří těžší věci, například boty. Doprostřed jemnější věci jako šaty, halenky či košile. Mezery mezi tím vyplňte ponožkami, spodním prádlem či doplňky,“ radí Igor Švestka, zástupce společnosti Samsonite.

6. Samostatnou kapitolou je kosmetika.Ideální je dát ji do speciální taštičky, která ji ochrání, aby se nerozbila a nevylila do oblečení. Navíc se vyplatí na cesty shromažďovat buď vzorečky, nebo si pořídit menší balení. To ale rozhodně neplatí pro přípravky na opalování – těch rozhodně mějte víc, protože dokupovat je v cizině vyjde draho. 250 ml na osobu a týden je naprosté minimum.

Foto: archiv firmy

Cestovní kit Santé obsahuje miniaturky sprchového gelu, krému na ruce, šamponu a kondicionéru. Vše po 50 ml, čili i na letišti bez problému. Cena 210 Kč. Miniatury kosmetiky ale najdete i v drogerii a můžete si koupit jen to, co využijeteFoto: archiv firmy

7. Tahle rada vás potěší. Kufr by měl být plný. V prázdném se věci pohybují a mačkají.

8. Pokud balíte pro rodinu, pak můžete postupovat zcela stejně, jen je obzvláště nutné si udělat onen seznam nezbytností, ze kterého po jejich uložení do kufru či více zavazadel poctivě odškrtávejte.

9. Pokud letíte letadlem, tak si kufr převažte– jeden pasažér smí dát do zavazadlového prostoru kufr o hmotnosti kolem 15–23 kilogramů. Letecké společnosti to mají nastaveno různě, většinou je to ale do 20 kg, na palubu pak můžete vzít zavazadlo o velikosti 55 x 40 x 20 centimetrů, s hmotností kolem deseti kilo. Protože se tyto hodnoty mohou měnit podle letecké společnosti, určitě se zeptejte s předstihem.

Jak balíte na cesty vy? Napište nám své vychytávky a zkušenosti!

Reklama

Související témata:

Načítám