Hlavní obsah

Vypěstujte si krásné růže. Máme návod!

Foto: Alena Gan, Shutterstock.com

Foto: Alena Gan, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Královna květin, růže, zdobí nejednu zahrádku, terasu i balkon. Víte proč? Pěstování růží totiž zvládne každý! A nadcházející podzim je pro sázení ideální!

Článek

Chcete si zkusit vypěstovat vlastní překrásnou růži? Ničeho se nebojte, chce to jen koupit si typ vhodný pro sadbu, dopřát mu správnou zeminu a potřebnou péči.

Typologie růží

Základní členění rozlišuje dvě skupiny – přírodní (botanické) a šlechtěné růže. Mezi ty druhé řadíme velkokvěté (čajové), mnohokvěté nebo také záhonové růže, miniaturní, půdopokryvné, pnoucí a sadové neboli keřové. Či snad máte raději květy jednoduché? Plné? Růže kvetoucí jednou, nebo vícekrát za sezonu? Je z čeho vybírat.

Na balkoně nebo terase využijte půvabu miniaturních krásek (například Alberich, Sněhurka, Neti). V případě, že byste je chtěli mít trvale v bytě, potřebovaly by opravdu hodně světla, čerstvý vzduch a v zimě chladno. Nepokoušejte se je také doma vypěstovat, kupte si dobře zakořeněné rostliny v květináči!

Terasa je vhodná i pro půdopokryvné růže (Lavender Dream, Richard Strauss, Royal Bassino…), při použití hlubší nádoby lze pěstovat i vybrané růže pnoucí, které patří k nejodolnějším (Amadeus, Florentina, Golden Gate, Harlekin, Ilse Krohn Superior…).

Foto: Rozárium Botanické zahrady v Olomouci - Jaroslav Brzák

Růže Messestadt Hannover patří do skupiny floribundFoto: Rozárium Botanické zahrady v Olomouci - Jaroslav Brzák

Druhy pro začátečníky

Ideální jsou odolné odrůdy mnohokvětých nebo půdopokryvných. Proč? „Nejsou náročné na péči – nevyžadují chemickou ochranu vůči houbovým chorobám, protože jsou zdravé, a nepotřebují ani speciální znalosti týkající se střihu,“ vysvětluje Vladimíra Prouzová, zástupce šlechtitelské a producentské firmy Kordes. Na balkonu či terase se daří miniaturním a půdopokryvným růžím. Při použití hlubší nádoby lze pěstovat i vybrané pnoucí růže, které patří k nejodolnějším.

Vhodná zemina

Hana Zacpálková z rozária Výstaviště Flora Olomouc říká: „Optimální jsou zeminy hlinitopísčité, bohaté na živiny.“ Pokud máte zeminu příliš těžkou, kyselou nebo jinak nevhodnou, přimíchejte při sázení minimálně z poloviny substrát určený pro růže a přidejte dlouhodobé hnojivo (rohovou moučku). Předtím však odstraňte plevele i kamení a přeryjte půdu do hloubky asi 50 centimetrů.

Foto: Jiří Žlebčík

Romantická Louise Odier v zimě dobře odolává mrazuFoto: Jiří Žlebčík

Nákup sazenice

Prodává se buď s volnými kořeny, nebo zabalenými v plastu, další možností je rostlina v kontejneru. Kvalitní sazenici poznáte podle toho, že má minimálně tři výhony, které jsou zelené a nenesou známky vyschnutí či poškození.

Pravidla pro sadbu

  • Pro sazenice s volnými kořeny nebo zabalenými v plastu platí, že se sázejí buď na podzim (asi od poloviny října do konce listopadu), nebo na jaře (od února do dubna). Naopak rostliny v kontejneru lze sázet v podstatě celoročně. Pokud nemrzne.
  • Růže mají rády slunce, ale celodenní úpal jim příliš nesvědčí, stačí sluneční svit půl dne. Podle Vladimíry Prouzové je vhodný jihovýchod, východ nebo západ. A pokud vaše zahrádka míří na jih, vybírejte odrůdy, které dobře zvládají celodenní přímé slunce.
  • Vyhlubte jámu do hloubky 40 až 50 centimetrů a do ní vložte sazenici tak, aby místo štěpu (očkování) bylo zhruba 5 centimetrů pod úrovní okolní zeminy, nikoli rovnoběžně s ní, nebo dokonce nad ní! Místo štěpování poznáte podle zesíleného krčku, ze kterého rostou výhony růže. Na tomto místě byla naštěpovaná ušlechtilá odrůda. Postupně sazenici zasypávejte zeminou, udusejte a prolijte vodou.
Foto: Nejkrásnější růže

Mnohokvětá Pomponella kvete opakovaněFoto: Nejkrásnější růže

Základní péče

Kromě hnojení chtějí růže vláhu – zalévejte je bezprostředně po výsadbě, a to ke kořenům, nikoli na list, abyste zamezili šíření houbových chorob. Opakovaně kvetoucí růže se stříhají na jaře, kdy je jasné, které výhony jsou zdravé a které odumřelé. Výhony zakraťte na vhodnou výšku, lišící se podle vzrůstu odrůdy a druhu, například u půdopokryvných na 15 až 20 centimetrů. V sezoně zastřihávejte odkvetlé květy, u jednou kvetoucích se stříhají pouze po odkvětu.

Už jste si někdy vypěstovali vlastní růži? Ne? A zkusíte to?

Načítám