Hlavní obsah

Největší chyby při sušení ovoce. Děláte je taky?

Foto: evadeb, Shutterstock.com

Foto: evadeb, Shutterstock.com

Reklama

Zavařovat se vám nechce, v mrazáku je málo místa a na pečení tolik ovoce nespotřebujete? Pak je dobrou volbou si ho nasušit. Jak přitom neudělat zásadní chyby? Poradíme vám!

Článek

Sušení je způsob, jak uchovat dlouhodobě ovoce, zeleninu, houby či bylinky, aniž by ztratily vitaminy, minerály a vlákninu. Ovšem jen za předpokladu, že je usušíte a následně uskladníte správně, že se vyvarujete častých chyb.

Proč sušit?

Tím, že zbavíte potraviny většiny vody, tedy je usušíte, zamezíte růstu plísní, bakterií i kvasinek v nich. Není to na úkor vitaminů a dalších příznivých látek – ty zůstávají v sušených potravinách z 85 procent. Znamená to tedy, že zásadně prodloužíte jejich trvanlivost, aniž byste k nim museli přidávat konzervanty.

Kde sušit?

Možná si pamatujete, jak jste s babičkou sušili houby ve stínu zahrady, nebo dělali křížaly z jablek na radiátoru. Můžete to udělat také tak, ale ať zvolíte jakoukoli metodu, měli byste se držet několika zásad:

  • Venku na vzduchu - pozor, abyste nevystavovali sušené dobroty slunci nebo je nenechali příliš ve stínu – buď by se mohly „spálit“, nebo naopak sušit tak pomalu, že začnou plesnivět.
  • V troubě - jestliže máte troubu s nastavitelnou regulací teploty, ideálně horkovzdušnou s ventilací, pak by to neměl být problém. Pokud máte starší plynovou troubu, sušte při otevřených dvířkách, aby odcházela vlhkost. Teplotu tam nastavit nejde, proto zvolte nejnižší možnou intenzitu a často kontrolujte, v jakém stadiu sušení je – nejde dopředu říct, jak dlouho bude trvat. Nesušte ale jen na plechu, je potřeba plátky podložit nejlépe papírem – pozor, nikdy ne potištěným!
  • V sušičce - to je asi nejpohodlnější, ale měli byste si rozmyslet, zda ji opravdu využijete, nebo to bude další spotřebič ve spodním, skoro zapomenutém regálu kuchyňské linky – to by byla velká škoda.

Jak sušit?

Pokud se do sušení pustíte, měli byste se vyvarovat chyb, které mohou výsledek pokazit:

  • Nešetřete - sušit byste měli jen dobře vyzrálé a nepoškozené plody. Dobře vyzrálé znamená zralé, ale ne přezrálé. Ovoce vypeckujte a zbavte jádřinců, drobné plody ponechejte celé. Větší plody nakrájejte, ideální jsou kousky do centimetru šíře.
  • Neloupejte - jablka, hrušky a podobné ovoce nemusíte loupat, ve slupce je také mnoho cenných látek. Vždy ale suroviny před sušením dobře omyjte, ideálně vlažnou vodou, dvojnásob ty kupované.
  • Zabraňte zhnědnutí - meruňky, hrušky a jablka hnědnou, to nevypadá dobře. Proto je před sušením na chvíli ponořte do vody s citronovou šťávou. Na 250 ml vody stačí přidat lžíci šťávy. Nepočítejte se stejnou barvou, jakou má kupované sušené ovoce – ale u něj je to za cenu přidání éček.
  • Nenechávejte v kuchyni - sušené potraviny vydrží i několik let, ale musíte je skladovat ve vzduchotěsné nádobě, které je ochrání před vlhkem, prachem, ale i škůdci. Nádoby se sušenými potravinami patří do chladu a tmy, rozhodně ne třeba do kuchyně nad sporák, kde je vlhko.
Foto: leungchopan, Shutterstock.com

Sušičku vybírejte podle počtu, ale i velikosti sít. Chybou je některé druhy ovoce loupat, například jablkaFoto: leungchopan, Shutterstock.com

Jak vybrat sušičku

Nejpohodlnější sušení je právě v moderních sušičkách ovoce, které za vás ohlídají správnou teplotu a čas. Sušení v nich je kratší a efektivnější. Musíte si jen vybrat jejich velikost a počet sít na sušení. „Většinou můžete síta dokoupit, a zvětšit tak plochu na sušení. Výborná je i fólie nebo miska na drobné, drcené či namixované potraviny. Některé sušičky využívají technologii infračerveného sušení, tedy stejný princip jako sušení na slunci, uchovávají v potravinách všechny důležité látky jako vitamin D a minerály, u masa nebo ryb navíc působí proti rozkladu,“ vysvětluje Iva Pavlousková, tisková mluvčí Datartu.

Pro výběr je dobré vědět, kolik a co budete nejčastěji sušit. „Vzhledem k tomu, že každá surovina vyžaduje jinou teplotu a dobu sušení, je dobré volit sušičku s termostatem umožňující nastavení různé teploty sušení. Dalším praktickým vybavením je časovač, který sušičku po dokončení práce sám vypne,“ dodává produktový specialista Euronics Tomáš Zezula.

Kterou si pořídíte?

A jaká je nabídka? Našli jsme pro vás několik tipů.

Foto: Archiv firmy

Eta Vital Air 030290000, 630 W, 9 sušících sít a 1 sušící plato na drcené potraviny, 29,4 x 36,5 cm, na ovoce, zeleninu, maso, ryby a domácí těstoviny, i na přípravu kvásku, vykynutí těsta a pečení chleba či rozpékání pečiva, zvládne výrobu domácího jogurtu, ovocných placek, nastavitelná teplota 30–70 °C, časovač až 40:59, tlačítkový LED displej, cena 6999 KčFoto: Archiv firmy

Foto: Archiv firmy

G21 Paradiso big, 550 W, 6 sušících výškově nastavitelných plat 42 x 28,5 cm, regulátor nastavení teploty 40–70 °C, digitální časovač, automatické vypnutí, ventilátor s technologií Silent Thing pro tiché a rovnoměrné sušení, cena od 1499 KčFoto: Archiv firmy

Foto: Archiv firmy

Sencor SFD 4235WH, 350 W, 5 kulatých plat s průměrem 32 cm, elektronická regulace teploty 40–70 °C, podsvětlený LED displej, elektronický časovač pro pozdější vypnutí, integrovaný ventilátor, tepelná pojistka proti přehřátí, cena od 1084 KčFoto: Archiv firmy

Foto: Archiv firmy

ECG SO 570, 200–240 W, 5 plat o průměru 30,4 cm, na ovoce, bylinky, květiny, maso, ryby a pečivo, LED displej, vnitřní ventilátor, teplota 35–70 °C, pojistka proti přehřátí, cena od 1120 KčFoto: Archiv firmy

Foto: Archiv firmy

Clatronic DR 2751, 250 W, 5 stohovatelných plat s průměrem 31,5 cm, pro sušení ovoce, zeleniny, bylinek, hub, masa, funkce cirkulace vzduchu, ochrana proti přehřátí, vypínač, cena od 533 KčFoto: Archiv firmy

Foto: Archiv firmy

G21 Harmony big, 800 W, 10 sušících plátů + 10 sušících vložek s jemným síťováním, rozměr plata 34 x 38 cm, nastavení teploty 32–68 °C, digitální časovač, rovnoměrné sušení i velkých kousků potravin, jednoduché ovládání, cena od 4367 KčFoto: Archiv firmy

Foto: Archiv firmy

Sencor SFD 851GR, 240 W, 5 plat s průměrem 25,5 cm a nastavitelnou výškou, tichý chod, pojistka proti přehřátí, časovač, podsvětlený LED displej, regulace teploty 35–70 °C, elektronický časovač pro pozdější vypnutí, integrovaný ventilátor, tepelná pojistka proti přehřátí, cena od 667 KčFoto: Archiv firmy

Foto: Archiv firmy

Orava SU-102, 230 W, 5 plat (rozměry neuvedeny, celkový rozměr sušičky 32 x 27 x 25,5 cm), vysokoúčinný ohřívač a ventilátor, bezpečnostní pojistka, jednoduché ovládání pomocí otočného ovladače teploty 35–70 ° C, cena od 909 KčFoto: Archiv firmy

Foto: Archiv firmy

Steba ED 5, 350 W, 5 sušících plat 5 x 32 x 25 cm, povrch z kvalitní nerezové oceli a černého plastu, elektronická regulace teploty 40–70 °C, elektronický časovač (1–36 hod.), odolný motor s lopatkami ventilátoru, 5 plastových vaniček, i pro jednorázové použití, vanička na byliny, digitální displej, cena od 1696 KčFoto: Archiv firmy

Foto: Archiv firmy

Tribest Sedona Combo SD-P9150, 550 W, 9 táců (rozměry neuvádí), s digitálním displejem, automatické vypnutí, nastavení teploty 30–68 °C, přednastavené 3 speciální režimy – Fast, Raw a Combo, dva ventilátory, BPA Free, cena 14 990 KčFoto: Archiv firmy

Sušíte ovoce nebo zeleninu? Napište nám, jaký postup preferujete!

Reklama

Načítám