Hlavní obsah
4,0
(11)
Foto: Petr Makovička

Foto: Petr Makovička

Chutné vegetariánské jídlo? To je lilek plněný žampionovou směsí! Vyzkoušejte, je vynikající.

15 min.
Příprava
1 hod.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
2 porce
  • 8 ks žampionů
  • 1 ks cibule
  • 1 dl bílého vína
  • 2 stroužky česneku
  • 50 g másla
  • 1 snítka čerstvého tymiánu
  • 150 g mozzarelly
  • 1 ks lilku
  • 1,5 lžičky soli
Článek

Postup

01.

Lilek podélně rozkrojte, vyřízněte vnitřek, osolte jej a nechte asi 15 minut odležet, aby mohl „vypotit” vodu. Poté z něj vodu otřete.

02.

Směs připravíte následovně: Na másle osmahněte jemně nasekanou cibulku a nakrájené stroužky česneku a na mírném plameni vše chvilku opékejte. Pak přihoďte na tenké plátky nakrájené žampiony a na kousky pokrájený vnitřek lilku, orestujte dozlatova a poté podlijte trochou suchého vína. Na závěr přidejte čerstvý tymián a ještě chvilku duste, než se víno zcela odpaří.

03.

Pak směs případně dochuťte solí a pepřem, naplňte jí obě poloviny lilku. Takto připravené lilky zvolna zapečte asi 25 minut při 200 stupních Celsia, poté přidejte plátky mozzarelly a nechte péct ještě asi 10 minut. A je hotovo!

Pokud jste masožravci, vyzkoušejte raději pečený lilek s masem a kuskusem.

Reklama

Související témata:

Načítám