Hlavní obsah

Liposukce: Kdy pomůže a kdy uškodí?

Foto: shutterstock.com

Ideální doba pro liposukci? Právě teď, v zimě!Foto: shutterstock.com

Reklama

Nadbytečná kila jsou věčné téma nejen mezi ženami. Když se objevily první zprávy o liposukci, mnoho z nás se vrhlo do náručí plastických chirurgů. Dnes už je ale jasné, že problém obézních lidí neřeší. Přesto však může mnohým ženám pomoci. Zda právě pro vás je liposukce vhodná a jaká rizika s sebou nese, o tom je náš článek.

Článek

Komu liposukce pomůže?

Silná stehna, tuk kolem kyčlí, velké boky – to jsou nejčastější ženské stížnosti, které vedou ke zvažování, zda odsátí tuku podstoupit nebo se raději vrhnout na další neprobádanou dietu. „Liposukce rozhodně není metodou, jak celkově zhubnout. Ze stokilového člověka padesátikilovou modelku zkrátka neudělá,“ objasňuje MUDr. Andrea Musilová, specialistka na liposukční techniky z Asklepionu. Problém podle ní mohou mít ale i štíhlejší ženy, kterým se ukládají tukové buňky v místech, která nejdou ani úpravou jídelníčku ani intenzivním cvičením shodit. Tady zní verdikt plastických chirurgů jasně: Ano.

Jak tedy na to, když se pro liposukci rozhodnete? Dobrého chirurga poznáte podle toho, že se vám i přes vaší velkou nadváhu snaží zákrok vymluvit. „Často se stává, že určité partie odmítnu, ale doporučím jiné. Díky jejich úpravě dojde ke změnám na postavě, které jsou ve výsledku velmi účinné,“ přiznává specialistka. Obézní lidi ale nejdřív čeká dřina, spousta cvičení a redukční dieta předepsaná odborníkem. Takže si rozhodně nemyslete, že si přijdete poležet, doktor z vás odsaje všechen přebytečný tuk naráz a štíhlá radostně odkráčíte vstříc novým zítřkům. Povolené množství tuku, které je lékař schopen odsát, by nemělo přesáhnout 2000 až 2500 ml tukové tkáně. Navíc před samotnou operací nikdo přesně neví, kolik tuku bude odsáto.

Jak úkon probíhá v praxi se můžete podívat zde:

{stream-video}

Co vás čeká

Před zákrokem je nutné preventivní vyšetření srážlivosti krve, samotný úkon si většinou žádá celkovou nebo epidurální anestezii. Ve výjimečných případech se menší plochy, jako jsou podbradek nebo přebytečný tuk na kolenou (valy), operují v lokální anestezii. Ještě před samotným odsátím plastický chirurg napustí do operovaného místa speciální roztok. To proto, aby nedocházelo k velkým nerovnostem. Pak přichází na řadu (pomocí kanyly) zbavení se tuků. Už v nemocnici dostanete stahovací prádlo. Je to proto, aby se místo rychle zahojilo a aby si partie udržely nový tvar. A pokud chcete, aby byl výsledek co nejlepší, nezbavíte se ho po dobu 4 - 6 týdnů. Stejně tak doktoři doporučují masáže tzv. metodou válečkování. Tím se operované oblasti zarovnávají.

Kdy je nejlepší čas

Liposukci lze provádět celoročně. „Nejideálnějším obdobím jsou ovšem zimní měsíce, respektive období od podzimu do jara,“ říká MUDr. Andrea Musilová. „Přibližně šest týdnů po operaci je třeba nosit elastické prádlo a v letních horkých měsících v něm dochází k nepříjemnému pocení a zapařování,“ dodává. V zimě tenhle nevábně vypadající kus oblečení jednoduše ukryjete pod kalhoty a svetr. Stává se, že se nedočkavé klientky objednávají těsně před dovolenou ve víře, že za hranice pojedou už jako vyměněné. Omyl, protože výsledný efekt se dostaví za cca tři měsíce. Dobrou zprávou naopak je, že se dá zákrok bez problémů opakovat.

Nežádoucí účinky

Mezi nejčastější komplikace, ke kterým dochází kvůli neodbornému postupu, patří estetické vady. Připravte se také na to, že s výsledkem nemusíte být stoprocentně spokojené. Nejčastěji si ženy stěžují na nerovnosti kůže. Známé jsou i propadliny, např. u liposukce zadečku. Občas se ovšem vyskytnou i chirurgické komplikace, to naštěstí jen výjimečně. Jak je poznáte? Objevují se otoky, infekce v ráně, trombóza, nekróza kůže nebo tuková embolie. Je to ale opravdu zřídka.

Který druh si vybrat?

V současné době si můžete vybrat z několika druhů liposukce, a to klasickou, tumescentní, vibrační, ultrazvukovou nebo laserovou. Lékař by měl zvážit a provést podle základních určujících faktorů (věk, postava, stav podkožního tuku, pružnost kůže) vlastní vyhodnocení a následně vám poradit optimální metodu. „Někdy bývá nejobtížnější sladit požadavek klienta s reálnými možnostmi plastické chirurgie,“ dodává Andrea Musilová.

A na jak dlouho vám to vydrží? „Výsledek zákroku je trvalý, odsáté tukové buňky se neobnovují. Pokud si klienti drží svoji hmotnost, dá se říci, že je takřka doživotní. Tuk se po zákroku ani neukládá více na jiná místa, což bývá často mylně uváděno,“ upozorňuje odbornice. Podle ní jde o optický klam způsobený tím, že jestliže po liposukci přiberete, projeví se to všude na těle. Dokonce i tam, kde liposukce nebyla prováděná a kde je tudíž vrstva tuku po váhovém přírůstku vyšší, přičemž před zákrokem byste přibraly jen na problematickém místě.

Tak co, už víte, co si letos přát pod stromeček?

Reklama

Související témata:

Načítám