Hlavní obsah
2,9
(53)
Foto: Marie Bartošová

Foto: Marie Bartošová

Aktualizováno

Vypadá úžasně, je plný čokolády a zaručeně udělá dojem na každého, komu ho naservírujete. Řeč je o báječném dortu, který vás dnes naučíme.

1 hod., 35 min.
Příprava
27 min.
Vaření
Vysoká
Náročnost
Ingredience pro:
1 dort
Těsto na korpus o průměru 22 cm
  • 6 ks vejce
  • 90 g medu
  • 150 g cukru krupice
  • 90 g mletých mandlí
  • 145 g hladké mouky
  • 30 g kakaa
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 145 g smetany ke šlehání
  • 170 g másla
  • 80 g hořké čokolády
Drobenka
  • 100 g másla
  • 100 g třtinového cukru
  • 100 g mletých mandlí
  • 1 špetka soli
  • 100 g hladké mouky
Krém z bílé čokolády
  • 260 g mléka
  • 1 ks vanilkového lusku
  • 30 g medu
  • 3 plátky želatiny
  • 365 g bílé čokolády
  • 40 g másla
  • 515 g smetany
Krém z mléčné čokolády
  • 250 g mléka
  • 500 g smetany
  • 370 g mléčné čokolády
  • 2,5 plátku želatiny
Krém z hořké čokolády
  • 205 g mléka
  • 405 g smetany
  • 1,5 plátku želatiny
  • 205 g hořké čokolády
Na potažení
  • 400 g čokolády 70%
  • 100 ml rostlinného oleje
Článek

Postup

01.

šperkem dnešního dortu je mandlová drobenka, kterou také začněte. V robotu jednoduše smíchejte máslo, třtinový cukr, mandle, sůl a mouku, a když vznikne drobenka, rozprostřete ji na plech s pečicím papírem a pečte ji při 180 stupních Celsia asi 7 minut.

Foto: Marie Bartošová

Foto: Marie Bartošová

02.

Pak se vrhněte na korpus. Celá vejce vyšlehejte v robotu s cukrem – trvá to delší dobu, základ musí být opravdu našlehaný. Mezitím nechte rozpustit čokoládu s máslem a v jiné míse propojte mandle, mouku, kakao a prášek do pečiva.

03.

Do vyšlehaných vajec přidejte med, krátce nechte propojit a přidejte rozpuštěnou čokoládu s máslem. Robota vypněte a do základu postupně zapojujte sypkou směs. Pak už zbývá jen vmíchat smetanu, rozlít těsto na plech s pečicím papírem a péct při 180 stupních Celsia 15–20 minut. Můžete posypat korpus před pečením připravenou drobenkou!

Foto: Marie Bartošová

Foto: Marie Bartošová

04.

Na upečený korpus položte ráfek a přitlačte na něj – vyříznete tak z těsta kruhový základ. Teď na něj budete vrstvit jednotlivé čokoládové krémy!

Foto: Marie Bartošová

Foto: Marie Bartošová

05.

A než se vám korpus upeče a vystydne, můžete nachystat suroviny na tři čokoládové krémy a polevu. Začněte vanilkovým krémem z bílé čokolády. Želatinu namočte do studené vody, nechte ji nabobtnat, a poté ji osušte papírovými ubrousky. Mléko zahřejte s medem a v mikrovlnné troubě rozpusťte máslo a bílou čokoládu. Do zahřátého mléka vmíchejte želatinu, a když směs trochu zchladne, přidejte čokoládu, máslo a nakonec i zrníčka z vanilkového lusku a smetanu. Dobře propojte, krém nechte asi 20 minut ztuhnout v lednici, a následně z něj na korpusu tvořte nepravidelně pusinky.Ty budou později patrné na řezu! Polotovar vložte do mrazáku a můžete pokračovat v krasojízdě!

Foto: Marie Bartošová

Foto: Marie Bartošová

06.

Postup na další dva krémy je prakticky stejný, liší se jen množstvím surovin a druhem použité čokolády. Vždy nechte ve studené vodě nabobtnat želatinu, kterou pak vysušte ubrousky. Mléko zahřejte, přidejte želatinu a nechte ji rozpustit. Pak vmíchejte roztátou čokoládu, vyšlehanou smetanu, a mírně zchladlé krémy můžete nalít postupně na sebe. Nezapomeňte mezi ně nasypat drobenku. Pak vraťte dort opět do mrazáku a připravte se na finále!

Foto: Marie Bartošová

Foto: Marie Bartošová

Foto: Marie Bartošová

Foto: Marie Bartošová

07.

Čokoládu na polevu rozpusťte v mikrovlnce nebo ve vodní lázni a následně do ní vmíchejte olej. V mrazáku dostatečně ztuhlý dort položte na mřížku a beze strachu dort přelijte polevou. Případné nerovnosti zahlaďte nožem.

08.

Dort dozdobte dle fantazie ovocem, drobenkou či pusinkami z krému z bílé čokolády a můžete podávat. Dort uchovávejte v lednici a krájejte ho vždy horkým nožem.

Foto: Marie Bartošová

Foto: Marie Bartošová

Související témata:

Načítám