Hlavní obsah

Lze se zbavit nevzhledného „ohně"? Ano!

Foto: THINKSTOCK

Přestaňte se skrývat! Nevzhledného ohně se dá zbavit!Foto: THINKSTOCK

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kožní onemocnění naevus flammeus – lidově zvané „oheň“ – dokáže svého nositele pořádně potrápit. Naštěstí už víme, jak ho zbavit děti i dospělé. Laserový zákrok není levný ani příjemný, ale funguje.

Článek

S karmínovou skvrnou na těle přijdou na svět přibližně tři miminka z tisíce. Ještě naše babičky tvrdily, že se děťátku udělal oheň, protože se maminka v těhotenství něčeho polekala. Ve skutečnosti nejde o leknutí, ale o nadměrné rozšíření krevních kapilár pod kůží. Právě nahromaděná krev dodává ohni červené až fialové zbarvení. Plochá nebo lehce vystouplá, ostře ohraničená ložiska mají velikost drobných mincí, mohou ale pokrývat i rozsáhlé oblasti těla. Často na nejnápadnějších místech, obličeji a hlavě.

Oheň je celoživotní společník

Zdaleka ne každá červená skvrna, kterou rodiče na novorozenci objeví, musí být oheň. „Nejčastěji jde o takzvaný novorozenecký hemangiom, někdy se mu také říká ,čapí znamení´. Většinou se vyskytuje na zátylku nebo na čele, přibližně do roka se ale ztratí,“ vysvětluje dětská lékařka MUDr. Iva Fardová z ambulance Pediatric Health Care. O opravdovém naevu flammeu se to bohužel říci nedá. „Zvětšuje se s růstem dítěte a samovolně nikdy nezmizí, naopak – s postupujícím věkem může tmavnout, vyvyšovat se a eventuálně i krvácet,“ upozorňuje dermatoložka MUDr. Sabina Švestková z brněnské kliniky Riva.

S něčím takovým nechci žít!

Je jasné, že taková „ozdoba“ představuje značné trauma. Naevus flammus je nápadný, jeho barva svítí na dálku. I člověk, který se snaží být zdvořilý, je k němu přitahován očima. Zejména pro dospívající, u kterých je vzhled měřítkem úspěchu mezi vrstevníky, je to těžko snesitelná zátěž. Vyléčení bylo přitom dlouho téměř nesplnitelným snem. Oheň se odstraňoval chirurgicky, ozařoval rentgenem, překrýval tetováním nebo leptal tekutým dusíkem. Šlo o bolestivou léčbu, která zanechávala trvalé jizvy. Není divu, že nástup laserové terapie znamenal pro nemocné zázrak.

Foto: ISIFA

Počet zákroků se odvíjí od stupně zasažení kůžeFoto: ISIFA

Laser: to jediné, co funguje

„Pulzní barvivový laser je nejlepší volbou při odstraňování ohně i ostatních cévních změn,“ dosvědčuje doktorka Sabina Švestková. „Potřebný počet ošetření je velmi individuální, je nutné počítat s 6 až 10 návštěvami, mezi kterými musí být interval nejméně dva měsíce. Je to tedy běh na delší trať. Po zákroku je kůže neporušená, ale má výrazně tmavočerveno-šedou barvu, která může přetrvávat týden až dva. Většina klientů si proto bere z estetických důvodů pár dnů volna, i když pracovní neschopnost nutná není.“

Oheň lze odstranit v každém věku

Kdy je to ale lepší – co nejdřív, nebo až v dospělosti? Někteří lékaři doporučují oheň nechat být, pokud „nezlobí“. Jiní ale upozorňují, že může vyvolat i komplikace, zvláště pokud se nachází v těsné blízkosti oka, nosu či úst(obtížes dýcháním, přijímáním potravy nebo s viděním – může se rozvinout až v takzvaný infantilní glaukom). Jak podotýká dermatoložka Sabina Švestková, čím později se s odstraňováním začne, tím víc sezení bude zapotřebí. „Dalším důvodem je posměch spolužáků ve školce či škole, který zanechává šrámy na dětské duši.“ Ošetřit lze děti už od dvou či tří let.

Kdy do toho jít a kolik to stojí?

Zákrok je nejlepší provádět právě teď, v zimě. Ovšem pozor, zapomeňte na výlet do tepla. Opalovat se nesmíte, UV paprsky by vyvolaly nežádoucí pigmentaci. Za zákrok zaplatíte podle rozsahu névu od několika tisíc do několika desítek tisíc korun.

Tip redakce: Oheň není tím, co vás trápí? Řešíte neustálé modřiny či bolest hlavy? Přečtěte si články Jste pořád samá modřina? Víme proč! a Bolí vás záda nebo hlava? Nechte si vyšetřit nohy!. Dozvíte se, co dělat.

Máte s těmito kožními problémy vlastní zkušenost? Podělte se o ni v diskusi s dalšími čtenáři!

Reklama

Načítám