Hlavní obsah
Foto: David Háva

Foto: David Háva

Tento moučník s dokonalým tvarem patří rozhodně mezi nejoblíbenější. Bábovka má nekonečné množství receptů a pokaždé v kuchyni zaboduje! I tahle maková!

15 min.
Příprava
40 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
1 bábovku
  • 4 ks vejce
    3
  • 200 g másla
    7
  • 200 g cukru moučka
  • 400 g polohrubé mouky
    1
  • 1 sáček prášku do pečiva
    1
  • 200 ml smetany ke šlehání
    7
  • 4 lžíce máku
  • 1 lžička citronové kůry
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • 1 špetka soli
  • 3 dkg tuku
  • 2 lžíce hrubé mouky
    1
Údaje o alergenech jsou doplněny z dostupných zdrojů a mají pouze informativní charakter. Jídlo připravené dle tohoto receptu může navíc obsahovat i jiné alergeny nebo jejich stopová množství, a to s ohledem na složení konkrétních výrobků, které použijete. Redakce tak neodpovídá za správnost, přesnost nebo úplnost informací o alergenech. Důležité doporučení: Vždy pečlivě čtěte etikety a informace na obalech výrobků, zejména pokud trpíte alergií nebo intolerancí.
Článek

Postup

01.

Máslo utřete s cukrem do pěny. Postupně zašlehejte žloutky, citronovou kůru a šťávu. Pak střídavě do hmoty přidávejte smetanu a mouku s míchanou se špetkou soli a práškem do pečiva. Do těsta vmíchejte mák a nakonec opatrně přidávejte tuhý sníh z bílků.

02.

Těsto nalijte do tukem vymazané a moukou vysypané formy. Bábovku pečte asi 40 minut v troubě předehřáté na 180 °C.

Tip

Bábovka bude skvěle chutnat, když ji ještě horkou přelejte dvěma lžícemi citronové šťávy, ve které rozmícháte lžíci moučkového cukru.

Mák je nejen obrovská dobrota ale je také velmi zdravý, více si přečtěte v našem dalším článku.

Energetická hodnota celkem pro 1 bábovku
Energie21 697,72 kJ
Bílkoviny87,31 g
Tuky297,43 g
Sacharidy532,28 g
Sůl1,89 g
SAFA154,34 g
Vláknina22,2 g
Cukry212,72 g
Související témata:

Načítám