Hlavní obsah
Foto: Greta Blumajerová

Foto: Greta Blumajerová

Terezii určitě znáte z večerních Zpráv na FTV Prima. „Tento koláč peču, když je nás na něj víc, je poměrně velký. Dcera Ema miluje mák a já zase ovoce, tohle je takový kompromis,“ usmívá se Terezie.

15 min.
Příprava
1 hod., 5 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
26 cm průměr formy
Těsto
  • 750 g švestek
  • 150 g polohrubé mouky
  • 1/2 sáčku prášku do pečiva
  • 75 g cukru krupice
  • 125 ml mléka
  • 1/2 sáčku vanilkového cukru
  • 1 ks vejce
  • 50 ml oleje
Nádivka
  • 120 g máku
  • 250 ml mléka
  • 40 g cukru krupice
  • 1 sáček vanilkového cukru
  • 1/2 lžičky skořice
Drobenka
  • 80 g másla
  • 80 g hrubé mouky
  • 80 g cukru krupice
Článek

Postup

01.

Suroviny na těsto vložte do mísy a smíchejte je šlehačem. Jemné těsto nalijte do koláčové formy, kterou nezapomeňte vymazat máslem. A můžete na nádivku!

02.

Mletý mák svařte v mléce. „Trvá to asi 15 minut, musí se často míchat,“ přidává upozornění Terezie. Do uvařené směsi dodejte cukr, skořici a nechte ji vychladnout.

03.

Vypeckované švestky naskládejte na koláč slupkou dolů, na švestky nalijte makovou nádivku a posypte vše drobenkou (ta vznikne promnutím měkkého másla, mouky a cukru). Pečte v troubě vyhřáté na 180 stupňů Celsia 45–50 minut.

Energetická hodnota celkem pro: 26 cm průměr formy
Energie16 594,63 kJ
Bílkoviny77,96 g
Tuky174,98 g
Sacharidy516,88 g
Sůl0,65 g
SAFA50,03 g
Vláknina57,47 g
Cukry302,97 g
Související témata:

Načítám