Hlavní obsah

Malá encyklopedie puberťáků: Co na ně platí?

Foto: thinkstock

Naučit se doma žít s puberťákem je pro rodiče občas velmi těžké. Neměl by to ale být důvod k výchovným chybámFoto: thinkstock

Reklama

Puberťáci nejsou všichni stejní! Projevují se různě a potřebují odlišné zacházení. Poradíme vám, jak se vyznat v jejich typologii a jak s těmi křehkými dušičkami (které jsou někdy na zabití) jakž takž vyjít.

Článek

Pro jednoho je vytáčení rodičů něco jako sport, druhý zase mlčí jako partyzán u výslechu. A ten třetí touží zachránit deštné pralesy. Tohle obtížné období má různé podoby – a vyžaduje odlišné strategie.

Rebel a sprosťák: neoplácejte mu stejnou mincí!

Orvané oblečení, pecka v jazyku nebo mluva, při které jen lapáte po dechu – takovými způsoby rebel řeší svoje vnitřní napětí a nejistotu. „Doufala jsem, že se dcera pěkně oblékne aspoň na slavnost předání občanských průkazů. Do kulturáku ale nakráčela s rudými vlasy, v roztrhaných síťovaných punčocháčích a vojenských botách,“ stěžuje si čtenářka Jana.

Chtějí urážet a šokovat, a docela se jim to daří. Odborníci přesto radí: úpravu zevnějšku neřešte, je to neškodná forma vzpoury. Bude-li potomek toužit po kroužku v pupíku, raději mu přispějte na kvalitní salon, než aby si ho nechal nastřelit za pochybných podmínek. Jiná věc jsou osobní útoky a hrubosti: být tolerantní neznamená, že si musíte nechat všechno líbit. Požadavek typu „já respektuji tvoje kalhoty u kolen i hudbu, kterou posloucháš, tak se prosím nenavážej ani ty do mě“ pochopí většina dospívajících.

Foto: thinkstock

Rebelové se hledají protesty, negativismem, zkoušením zakázaných věcí...Foto: thinkstock

Tohle nikdy nedělejte: Neřiďte se zásadou „na hrubý pytel hrubá záplata“. Výroky typu „vypadáš jako debil“ nebo „okamžitě vypni ten kravál“ se vám vrátí jako bumerang.

Vyhledejte odbornou pomoc, když se dozvíte, že váš potomek šikanuje slabší nebo že při rvačkách používá zbraně (nůž, železná tyč).

Tajnůstkář: mluvte s ním, i když on nemluví s vámi

Zamyká se v pokoji, na jakékoli dotazy odpovídá „dobrý“, „to neřeš“ nebo jen něco zamumlá. Jde o další formu obranné reakce. Tím, že před vámi neodhalí nic ze svého vnitřního života, se chrání před vaší necitlivou reakcí. Když nevíte, s kým se přátelí nebo do koho je zamilovaný, nemůžete ho zkritizovat! Ovšem pozor, dospívající ve skutečnosti o váš zájem stojí, i když to tak nevypadá. Projevujte ho! Ptejte se a nabízejte pomoc, i když nedostanete odpověď. Potřebuje vědět, že tu pro něj jste.

Foto: thinkstock

Kamarádi vědí o vaší ratolesti z chatů mnohem víc než vy, vlastní rodiče...Foto: thinkstock

Tohle nikdy nedělejte:Nepokoušejte se něco o něm dozvědět tajně, třeba slíděním v jeho pokoji, čtením jeho zpráv nebo nedejbože jeho deníku.

Vyhledejte odbornou pomoc,pokud si všimnete náznaků toho, že by vaše dítě mohlo užívat nebezpečné látky: je unavené a spavé, nebo naopak nespí vůbec, nápadně hubne, chová se divně a úplně opustilo všechny předchozí zájmy a přátele. Neztrácejí se vám peníze nebo cenné věci z domácnosti?

Zachránce planety: neutahujte si z jeho názorů

Bojuje za práva zvířat, světový mír nebo svobodný Tibet. Přestal jíst maso, nosí dredy a důvěrně se přátelí s matkou Gaiou. Rodiče jsou tupci, kteří zatěžují životní prostředí myčkou nádobí, přesto potomek občas učiní pokus o jejich převýchovu: přináší brožurky, přesvědčuje. Jeho názory jsou nejspíš mladicky radikální, přesto buďte rádi, že máte přemýšlivé dítě! Naivní zápal je lepší než znuděnost. Nezakazujte mu účast na demonstracích, poslouchejte, co vám říká a něco si o tom přečtěte, ať s ním můžete diskutovat.

Foto: thinkstock

První lásky, velké plány, svět je černobílý a je třeba zachránit svět před vším bezprávím! Pamatujete si to?Foto: thinkstock

Tohle nikdy nedělejte:Klidně projevte jiný názor, ten jeho ale nikdy nezesměšňujte.

Vyhledejte odbornou pomoc, když váš potomek dlouhodobě provozuje extrémní způsob stravování (veganství, frutariánství) nebo máte-li podezření, že dochází do nějaké sekty.

Co vyvádí ten váš – a jak si s tím dokážete poradit?

Reklama

Načítám