Hlavní obsah

Malé černé: Jaké se nosí střihy? Máme šaty i pro boubelky

Foto: g-stockstudio, Shutterstock.com

Foto: g-stockstudio, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Šaty zvané malé černé by ve vašem šatníku neměly chybět. Hodí se totiž na každou příležitost – na pracovní večeři, neformální party i večerní společenskou akci. Vyberte si takové, které vám dokonale padnou, a už nikdy vás nepotká krize „nemám co na sebe“.

Článek

Šaty jednoduchého střihu v černé barvě, s dlouhými rukávy, kratší sukní a doladěné perlovým náhrdelníkem, zná svět díky Coco Chanel, která je takto navrhla ve dvacátých letech minulého století. Americký „Vogue“ jim už v té době věštil zářnou budoucnost – že se stanou uniformou všech žen bez ohledu na jejich vkus. A to se vyplnilo. Jedná se tedy o večerní nebo koktejlové šaty a jsou synonymem všeho, co je šik a má nadčasový styl.

Nejvíce je proslavila Audrey Hepburn ve filmu „Snídaně u Tiffanyho“ (1961). Měly dlouhou sukni, byly ze saténu a navrhl je Hubert de Givenchy. Jak se módní trendy vyvíjely, šaty dostávaly pokaždé jinou podobu (sukně do áčka, mini délka sukně, s rukávy nebo límečkem), a proto jako „little black dress“ (LBD) můžeme označit skoro všechny šaty, které jsou elegantní a černé.

Při jejich výběru byste se měly řídit dvěma pravidly: sáhněte po kvalitním materiálu, protože tento kousek nevyjde nikdy z módy, a myslete na to, že v jednoduchosti je krása. Jsou natolik univerzální, že můžou pokaždé vypadat jinak, a to díky chytře zvoleným doplňkům především kabelce a botám. Jsou skvělé v tom, že je unosíte do práce, odkud rovnou můžete vyrazit na drink s kamarádkou. Zároveň jsme vybírali takové, na kterých je něco speciálního, něco, čím opravdu zaujmou. Ačkoli, ty do pracovního prostředí příliš neunosíte, zato na večírku, tam budete za hvězdu. Najdete si v našem výběru ty pravé?

Postava tvaru hrušky 

Důraz by měly šaty dávat na horní polovinu těla, aby opticky vyvážila mohutnější spodní. Vršek šatů může být tedy zdobený, spodek nikoli. Nabírané sukně do áčka nejsou pro vás to pravé. Naopak si můžete dovolit klidně výstřih s volánky.

Foto: archiv firem

Na foto (zleva): Zara, 899 Kč; Reserved, 449 KčFoto: archiv firem

Foto: Archiv firmy

Na foto (zleva): Jacqueline de Yong, 749 Kč ; Dorothy Perkins, 1149 Kč, obojí prodává ZootFoto: Archiv firmy

Postava tvaru obráceného trojúhelníku

Postava obráceného trojúhelníku, to znamená širší ramena a užší boky, by se měla volánků v horní části těla vyvarovat a dát důraz na spodek, kde si může dovolit klidně nabírání na bocích.

Foto: archiv firem

Na foto (zleva): Wal G, 1297 Kč, prodává About You; Jacqueline de Yong, 449 Kč, prodává ZootFoto: archiv firem

Foto: Archiv firmy

Na foto (zleva): Vero Moda, 809 Kč; Only, 1199 Kč, obojí prodává ZootFoto: Archiv firmy

Postava tvaru jablka

Bude vám slušet nejvíc výstřih do V a sukně do áčka. Díky tomu odpoutáte pozornost od středu těla. Nevybírejte si ale šaty s řasením a výraznými vzory na břiše či bocích.

Foto: archiv firem

Na foto (zleva): Mango, 599 Kč; Heine, 1557 Kč, prodává About YouFoto: archiv firem

Foto: Archiv firem

Na foto (zleva): Asos 1040 Kč; Only, 1020 Kč, prodává ZalandoFoto: Archiv firem

Chlapecká postava

Vaším cílem je pomocí střihu šatů „vytvořit“ křivky. Oversized šaty krabicového střihu si pořiďte jen pokud máte opravdu útlou a vysokou postavu modelky, jinak se jim raději vyhněte.

Slušet vám budou šaty s důrazem na pas, ať už to bude díky průstřihům, krajce, volánkům nebo výraznějšímu pásku. Skvěle budou vypadat i zavinovací, které zvýrazní dekolt. Jednoduše, na šatech hledejte vyloženě ženské prvky.

Foto: Archiv firmy

Na foto (zleva): oboje Zara, 699 Kč; 1299 KčFoto: Archiv firmy

Foto: Archiv firmy

Na foto (zleva): Little Mistress, 1880 Kč; Lost Ink, 680 Kč, obojí prodává ZalandoFoto: Archiv firmy

Postava tvaru přesýpacích hodin

Máte krásně tvarované křivky a k tomu úzký pas? Máte vyhráno, dovolit si můžete téměř cokoli. Jen pozor na příliš krátké a příliš odhalující střihy, které by působily vulgárně a celé kouzlo malých černých by se vytratilo.

Foto: Archiv firmy

Na foto (zleva): oboje Orsay, 799 Kč; 1199 KčFoto: Archiv firmy

Foto: Archiv firem

Na foto (zleva): Zara, 549 Kč; Wal G., 1110 Kč, prodává ZalandoFoto: Archiv firem

Jaké malé černé padly do oka vám?

Související témata:

Načítám