Hlavní obsah

Mandlový koláč Battenberg

Hodnocení:
(2)
Foto: Mona Martinů
Doba přípravy
30 minut
Doba vaření
25 minut
Náročnost
vysoká

Co si budeme nalhávat, moučník může být sebelepší, ale každý si stejně nejdříve všimne toho, jak vypadá. Zkuste proto oslnit nejen mlsné jazýčky, ale i kritické oči. Mandlový koláč Battenberg vypadá na řezu dokonale!

Ingredience pro:
1 koláč
  • 175 g másla
  • 100 g cukru krupice
  • 3 vejce
  • vanilkový extrakt
  • 180 g hladké mouky
  • 1 lžička kypřicího prášku do pečiva
  • 1 špetka soli
  • 80 g mletých mandlí
  • červené potravinářské barvivo
  • 100 g meruňkového džemu
  • 250 g marcipánu
  • moučkový cukr
  • cukrové zdobení v podobě perliček
  • tuk na vymazání
  • hrubá mouka na vysypání
Článek

Postup

Krok 1: Troubu vyhřejte na 180 stupňů a připravte si 2 formy na biskupský chlebíček, které vymažte tukem a vysypejte moukou.

Krok 2: Změklé máslo utřete s cukrem, špetkou soli, vajíčky a vanilkovým extraktem. Přidejte mouku s kypřicím práškem a mandle.

Krok 3: Polovinu těsta rozetřete do jedné z forem, druhou obarvěte na růžovo a dejte do druhé formy. Pečte asi 25 minut, než povrch zezlátne.

Krok 4: Vychladlé pláty těsta okrojte tak, aby vznikly dva stejně velké kvádry, které ještě jednou podélně rozkrojte. Marmeládu zahřejte a propasírujte přes sítko.

Krok 5: Marcipán na pocukrovaném vále rozválejte na obdélník, potřete marmeládou a seskládejte na něj pláty těsta tak, aby se barvy střídaly. Jednotlivé pláty k sobě nezapomeňte slepit marmeládou! Zabalte do marcipánu, nožem na horní části vytvořte mřížku, a jestli máte ještě trochu trpělivosti, ozdobte perličkami.

Skoulejte zbytek mandlí do perníkových kuliček.

ynezorPumanzeSaNyknalC

Reklama