Hlavní obsah
3,1
(103)
Foto: Tomáš Rubín

Foto: Tomáš Rubín

Když fíky doplníte lahodným mandlovým těstem, je na světě naprosto skvělý koláč v řeckém stylu. A hotový je za chvíli!

15 min.
Příprava
45 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
22 cm průměr formy
Koláč
  • 100 g másla
  • 100 g třtinového cukru
  • 2 lžíce citronové šťávy
  • 2 ks vejce
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 120 g mandlí
  • 60 g hladké mouky
  • 2 špetky soli
  • 1/2 lžičky skořice
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 70 g řeckého jogurtu
  • 6 ks fíků
Na formu
  • 1 lžíce másla
  • 1 lžíce hladké mouky
Článek

Postup

01.

Troubu zapněte na 200 °C. Máslo rozehřejte v kastrolku, přidejte cukr a nechte asi 5 minut probublávat, dokud cukr nezačne karamelizovat. Vmíchejte citronovou šťávu a nechte zchladnout.

02.

Zchladlé máslo s cukrem přelijte do mísy, přidejte vejce, vanilku, mleté madle, hladkou mouku, sůl, skořici a kypřicí prášek. Pořádně promíchejte a nakonec vmíchejte řecký jogurt.

03.

Fíky zbavte stopky a nakrájejte je na čtvrtiny. Formu vymažte máslem a vysypejte hladkou moukou. Nalijte do ní těsto a do něj zamáčkněte fíky řezem nahoru. Vložte do trouby a pečte asi 35-40 minut dozlatova. Před podáváním můžete řez fíků potřít medem.

Máte rádi čerstvé fíky? A zkoušeli jste s nimi už něco vařit nebo upéct?

Reklama

Související témata:

Načítám