Hlavní obsah

Mandlový koláč s čerstvými fíky

Hodnocení:
(93)
Foto: Tomáš Rubín
Doba přípravy
15 minut
Doba vaření
45 minut
Náročnost
střední

Z kraje podzimu už můžete zakoupit čerstvé fíky. A když je doplníte lahodným mandlovým těstem, je na světě naprosto skvělý koláč v řeckém stylu. A hotový je za chvíli!

Ingredience pro:
22 cm průměr formy
Na koláč
  • 100 g másla
  • 100 g třtinového cukru
  • 2 lžíce citronové šťávy
  • 2 vejce
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 120 g jemně mletých mandlí
  • 60 g hladké mouky
  • 2 špetky soli
  • 1/2 lžičky mleté skořice
  • 1 lžička kypřicího prášku do pečiva
  • 70 g řeckého jogurtu
  • 6 fíků
Na formu
  • máslo na vymazání
  • hladká mouka na vysypání
Článek

Postup

Krok 1: Troubu zapněte na 200 °C. Máslo rozehřejte v kastrolku, přidejte cukr a nechte asi 5 minut probublávat, dokud cukr nezačne karamelizovat. Vmíchejte citronovou šťávu a nechte zchladnout.

Krok 2: Zchladlé máslo s cukrem přelijte do mísy, přidejte vejce, vanilku, mleté madle, hladkou mouku, sůl, skořici a kypřicí prášek. Pořádně promíchejte a nakonec vmíchejte řecký jogurt.

Krok 3: Fíky zbavte stopky a nakrájejte je na čtvrtiny. Formu vymažte máslem a vysypejte hladkou moukou. Nalijte do ní těsto a do něj zamáčkněte fíky řezem nahoru. Vložte do trouby a pečte asi 35-40 minut dozlatova. Před podáváním můžete řez fíků potřít medem.

Máte rádi čerstvé fíky? A zkoušeli jste s nimi už něco vařit nebo upéct?

ynezorPumanzeSaNyknalC

Reklama