Hlavní obsah

Manuál pro domácí barvení vlasů: Vyhněte se pohromě!

Foto: Profimedia

Za barvu na vlasy nemusíte utrácet velké peníze v kadeřnických salonech. Zkuste si je nabarvit samy doma!Foto: Profimedia

Reklama

Chcete mít dokonalou barvu vlasů, a přitom za ni nezaplatit nehoráznou sumu u kadeřníka? Pak oceníte několik rad, jak si svou hřívu obarvit samy, přitom bez chybičky. Rozdíl nikdo nepozná, uvidíte!

Článek

Které z nás by se nelíbilo, aby o její vlasy pravidelně pečoval profesionální kadeřník... Jenže to bývá pohádkou, do které má většina v realitě mnohdy daleko. Chybí čas, peníze, přitom samozřejmě toužíte vypadat perfektně. Dámy, jde to! Stačí si osvojit několik pravidel pro domácí barvení vlasů.

Výběr barvy je základ

Alfou a omegou v domácím barvení vlasů je výběr barvy. „V drogerii se neřiďte obrázkem na krabičce, ale raději si vyžádejte vzorník barev, kde podle obarveného svazečku vlasů snadněji odhadnete, jak budete vypadat. Také doporučuji, aby si ženy vybíraly raději o stupeň světlejší barevný odstín, než vidí na vzorníku. Barvy určené pro domácí barvení bývají agresivnější než ty, které se používají v salonu, tudíž chytají rychleji a intenzivněji," radí kadeřnice Martina Řepíková. Takovými barvami totiž většinou docílíte tmavšího tónu, než jaký vidíte na krabičce.

A ještě jedna rada: pokud se snažíte překrýt šediny, nekupujte si přeliv neboli barvu bez amoniaku, ale vsaďte na dlouhotrvající barvu vlasů. Přeliv vám šediny nezakryje a vy byste nakonec stejně musely do salonu, aby vás obarvil profesionál.

Na jak dlouho ji chcete...

Při pořizování nové barvy vlasů se zamyslete i nad tím, jak dlouho by vám barva měla vydržet. Vybírat můžete ze třech trvanlivostí obarvení:

1. Snadno smývatelné barvy

Pokud chcete jen oživit svou přirozenou barvu vlasů nebo si naopak vyzkoušet, jak by vám slušel trochu jiný odstín vlasů, vsaďte na smývatelné barvy, které vydrží pouze 6 až 8 umytí. Pozor, tyhle barvy dokážou změnit odstín vlasů jen o pár stupňů a také neumožňují zesvětlování. Obsahují totiž ve vodě nerozpustné pigmenty, které se přichycují přímo k vlasu, ale nepronikají hlouběji do vlasového vlákna.

Foto: Archiv firem

Požadovaného odstínu dosáhnete jednou z šestnácti dlouhotrvajících pěnových novinek Perfect Mousse. Co třeba platinová blond? Rozhodnout se však můžete i pro jednu ze tří sexy tónů barev na vlasy Syoss Vibrant Colors. Nás baví šarlatově rudá! Na foto (zleva): Schwarzkopf, 150 Kč a Syosss, 135 KčFoto: Archiv firem

2. Postupně smývatelné barvy

Oceníte je tehdy, pokud toužíte po změně barvy vlasů na delší dobu, ale zároveň nechcete řešit odrosty. Tyhle barvy zpravidla vydrží 24 až 28 umytí. Obsahují totiž barvicí pigmenty, které se dostávají dovnitř vlasů, ale vnější barevné molekuly se z nich přitom vymývají.

3. Permanentní barvy

Pokud jste se rozhodly pro dlouhodobější změnu, toužíte po světlejším odstínu vlasů anebo chcete zakrýt šediny, jsou pro vás tyhle barvy ideální. V balení vždycky najdete nejméně dvě složky, které musíte před aplikací spojit.

Princip barvení je ale v podstatě vždy stejný: musíte smíchat dohromady vyvíjecí emulzi a barvicí směs. Další postup se už odvíjí podle formy barvy, můžete zvolit krém, pěnu nebo třeba barvicí masku.

Foto: Archiv firem

Přirozené barvy vlasů docílíte světlou zlatohnědou permanentní krémovou barvou Advance Techniques, která je k dostání i v tmavém zlatohnědém tónu. Zkusit můžete i přírodní, dlouhotrvající světle hnědou barvu Wellaton. Na foto (zleva): Avon, 180 Kč a Wella, 180 KčFoto: Archiv firem

Samotný proces a chytré triky

Při domácím barvení vlasů se v první řadě držte konkrétního návodu na obalu. Pokud ale dobarvujete odrosty, obarvěte si nejdříve kořínky vlasů – nechte na nich barvu působit doporučenou dobu z návodu, a pak zbytek směsi naneste na celou délku vlasů. Po dalších zhruba 10 minutách barvu opláchněte.

Že jste se snažily přejít z tmavé na blond nebo vlasy o pár stupňů zesvětlit, ale výsledkem je nevzhledná žlutá? Pak zopakujte proces barvení ještě jednou, ale barvu už nechejte působit kratší než poloviční dobu. Nebo je na vás výsledná barva příliš intenzivní? „Ztlumte ji použitím šamponu proti lupům, a pak vlasovou kúrou, kterou nechte na vlasech působit třeba i 30 minut,“ radí kadeřnice Zuzka Holčíková.

Péče o barvené vlasy

Aby vám vysněná barva vytrvala na vlasech co nejdéle, používejte kosmetiku určenou pro barvené vlasy. Ta v nich udržuje barevné pigmenty a zároveň je regeneruje. „Proces barvení vlasy vysušuje. Proto doporučuji po každém umytí vlasů použít kondicionér nebo ještě lépe masku na barvené vlasy. Prodávají se i takové, které stačí nechat na vlasech působit dvě minuty a hned opláchnout,“ radí kadeřnice Zuzana Holčíková ze salonu Red Zone.

Foto: Archiv firem

Vymývání barvy zamezíte šamponem Nature Secrets pro barvené vlasy s mandlovým olejem a jahodami. Dokonalý blond odstín bez nežádoucích žlutých podtónů si pak udržíte šamponem Blond Me Color. Na foto (zleva): Oriflame, 159 Kč (maxi balení, 400 ml) a Schwarzkopf, 149 KčFoto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Nelehký úkol dostatečné regenerace barvených vlasů přenechte kondicionéru Color Care & Protect s makadamovým olejem nebo se spolehněte na Color Extend Magnetics Condicioner ze stáje produktů Redken, které hojně využívají i profesionální kadeřníci. Na foto (zleva): Nivea, 75 Kč a Redken, 243 KčFoto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Pro ochranu barvy vlasů před vyblednutím, intenzivní hloubkovou péči a regeneraci vlasů zkuste intenzivní vlasovou kúru Color Luminance & Protect. Nebo zvolte masku Interactives Color Sublime Treatmen, která mimo jiné udržuje stejnoměrnost barvy a její intenzitu od kořínků až ke konečkům. Na foto (zleva): Syoss, 130 Kč a Revlon, 299 KčFoto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Krásnou a dlouhotrvající barvu vašich vlasů si udržíte pouze pravidelnou péčí. Vyzkoušejte tyto pomocníkyFoto: Archiv firem

Jaké jsou vaše zkušenosti s domácím barvením vlasů?

Reklama

Související témata:

Načítám