Hlavní obsah

Manželství bez sexu. Může vůbec fungovat?

Foto: Profimedia

Intimita a sex patří k životu, obzvláště pak k manželskému soužitíFoto: Profimedia

Reklama

Žijí spolu řadu let, vychovávají dítě, mají se rádi, vše funguje, jak má. Kromě milostného života. Již dva roky spolu vůbec nespí! Může manželství bez sexu fungovat, nebo je předurčeno k zániku?

Článek

Katka (36) svého manžela Petra (41) potkala před jedenácti lety a od té doby jsou spolu. Osm let jsou manželé, před pěti lety se jim narodil syn. Na první pohled jsou dokonalý pár, skvělá rodina.

O synka se oba vzorně starají, jsou k sobě milí, něžně se oslovují, na výletech se drží za ruce, ale v jejich ložnici se již víc než dva roky neděje vůbec nic. „Prostě spolu nespíme, vůbec. Ani nevím, proč, jednoduše to nějak vyprchalo, vášeň došla,“ popisuje Katka. Ta tvrdí, že to jí ani partnerovi nevadí, že po sexu netouží, nechybí jim. „Myslím, že kdyby manžel chtěl a měl potřebu, řekl by mi to,“ dodává Katka.

Je to vážně v pořádku a může manželství bez sexu dlouhodobě vydržet? Zeptali jsme se na to odborníků.

Jde to, ale…

V prvé řadě je potřeba říct, že to, čím si Katka s Petrem prochází, není nic výjimečného. V dlouhodobém soužití se tohle stává naopak poměrně často. Lidé jsou spolu, žijí víceméně spokojeně, ale nespí spolu. A prý není úplně vyloučené, že takhle mohou být opravdu spokojení.

„Jsou lidé, kteří mají minimální potřebu sexu, ne-li vůbec žádnou, tedy fakt, že spolu nespí, ani jednoho neznepokojuje, ani jeden nemusí své potřeby potlačovat. V takovém případě je to z hlediska manželského soužití v pořádku,“ říká koučka partnerských vztahů Kateřina Matláková.

Foto: Profimedia

Žádný milostný život? Dřív nebo později to minimálně jednoho z páru začne frustrovatFoto: Profimedia

I ona ale přiznává, že takový stav je vyloženě výjimečný, ojedinělý. Dřív nebo později přece jen alespoň jeden z páru začne být frustrovaný, sex mu začne chybět. „Já jsem přesvědčená, že v drtivé většině případů nemohou být takto lidé dlouhodobě spokojení. Potřeba intimity je jednou z primárních potřeb každého člověka,“ vysvětluje koučka partnerských vztahů a zakladatelka Školy pro ženy Lenka Černá.

Podle ní si lidé často namlouvají, že po mnoha letech soužití je vyprchání vášně normální, ale není to pravda. I po mnoha společných letech může být sex hezký a pro oba uspokojující.

Rizika jsou jasná

Jakmile jeden z páru (případně oba) začnou pociťovat nespokojenost a sexuální frustraci, lze říci, že se vztah řítí do propasti. V prvé řadě se samozřejmě zvyšuje riziko nevěry. „Je v podstatě jen otázkou, kdy si začnou lidé pro své uspokojení hledat někoho jiného mimo vztah,“ potvrzuje Lenka Černá.

Absence sexu může mít ale i dopad na vaše zdraví. „Sexuální energie je velmi silná, a pokud ji člověk dlouhodobě nevybíjí, může na sebe časem upozorňovat různými projevy. Jestliže se zablokuje, může to vést až k fyzickým nemocem, podrážděnosti či dokonce k depresím,“ varuje Kateřina Matláková.

Foto: Profimedia

Je nepsaným pravidlem, že pokud vám doma něco chybí, hledáte to jinde. S absencí sexu se tak zvyšuje riziko nevěryFoto: Profimedia

Nejdřív mluvte, pak se milujte

Jestliže spolu partneři nespí, rozhodně by nad tím neměli mávnout rukou. Pro vztah to většinou vůbec zdravé není. Přemoci se a s partnerem se pomilovat ale není řešení. „Určitě není dobré se do ničeho nutit, ale spíš hledat příčinu. Kdy nastal zlom, kdy se postoj k sexu změnil a podobně,“ radí Kateřina Matláková.

Většinou totiž nejde o sex či fyzické překážky, jen se v ložnici zhmotňují vaše vztahové problémy. „Mám zkušenost jako kouč s tím, že klienti nemají intimní život, protože mají neshody v samotném partnerském vztahu,“ upřesňuje Lenka Černá. Možná je tedy lepší zaměřit se spíš na vztah jako takový, zkusit ho vylepšit a sex přijde tak nějak automaticky. Tam, kde se lidé skutečně milují a jsou spolu šťastní, se totiž bez milostných dotyků většinou neobejdou!

Dovedete si představit, že byste s partnerem nespali?

Reklama

Načítám