Hlavní obsah

Marinovaná cikánská pečeně

Hodnocení:
(36)
Foto: Autorka
Doba přípravy
15 minut
Doba vaření
20 minut
Náročnost
nízká

Říká se ji také slovenský hamburger – ale nepředstavujte si žádnou mechovou housku a kousek mletého masa. Potřebujete poctivou žemli a kus prorostlého vepřového. Jenom tak vznikne pochoutka, kterou se tradičně sytí návštěvníci prvomájových průvodů a vánočních trhů u našich východních sousedů. Maso je krásně šťavnaté díky odležení v marinádě – nechte ho v ní odpočívat minimálně 12 hodin. Přikryté v lednici snese i dva dny.

Ingredience pro:
3 porce
Na maso
  • 3 plátky krkovice
  • 3 stroužky česneku
  • 1 lžička mleté sladké papriky
  • 1 lžička mletého černého pepře
  • 1 lžíce hořčice
  • 1 lžička drceného kmínu
  • 2 lžíce oleje
  • 2 dl mléka
  • 1 lžička soli
  • 2 lžíce vepřového sádla
K podávání
  • 3 housky
  • 3 nakládané beraní rohy
  • 3 kyselé okurky
Článek

Postup

Krok 1: Smíchejte česnek, hořčici a všechno koření s olejem a marinádu pořádně vmasírujte do plátků krkovice. Maso dejte do menší, nejlépe skleněné mísy a zalijte mlékem. Nechte v chladu marinovat alespoň 12 hodin.

Krok 2: Maso vytáhněte z lednice hodinu před pečením, aby získalo pokojovou teplotu. Ve větší pánvi rozpalte vepřové sádlo. Vyjměte krkovici z marinády a zlehka osušte. Osolte a opékejte z každé strany asi šest až sedm minut podle toho, jak jsou plátky silné.

Krok 3: Rozkrojte housku a řeznou stranu zlehka nasucho opečte. Pokapejte ji lžící výpeku z masa a obložte krkovicí, kyselou okurkou a beraním rohem.

Moje tipy: Maso je vynikající upravené i na venkovním grilu. Ráda k němu do housky přidávám i salát z jemně nakrouhaného zelí, mrkve a křenu.

Znáte tuhle slovenskou pochoutku?

ynezorPumanzeSaNyknalC

Reklama