Hlavní obsah
2,8
(38)
Foto: Autorka

Foto: Autorka

Aktualizováno

Říká se ji také slovenský hamburger – ale nepředstavujte si žádnou mechovou housku a kousek mletého masa. Potřebujete poctivou žemli a kus prorostlého vepřového. Jenom tak vznikne pochoutka, kterou se tradičně sytí návštěvníci prvomájových průvodů a vánočních trhů u našich východních sousedů. Maso je krásně šťavnaté díky odležení v marinádě – nechte ho v ní odpočívat minimálně 12 hodin. Přikryté v lednici snese i dva dny.

15 min.
Příprava
20 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
3 porce
Maso
  • 3 plátky krkovice
  • 3 stroužky česneku
  • 1 lžička mleté sladké papriky
  • 1 lžička čerstvě mletého pepře
  • 1 lžíce hořčice
  • 1 lžička mletého kmínu
  • 2 lžíce oleje
  • 2 dl mléka
  • 1 lžička soli
  • 2 lžíce sádla
K podávání
  • 3 ks housky
  • 3 ks nakládaný beraní roh
  • 3 ks kyselých okurek
Článek

Postup

01.

Smíchejte česnek, hořčici a všechno koření s olejem a marinádu pořádně vmasírujte do plátků krkovice. Maso dejte do menší, nejlépe skleněné mísy a zalijte mlékem. Nechte v chladu marinovat alespoň 12 hodin.

02.

Maso vytáhněte z lednice hodinu před pečením, aby získalo pokojovou teplotu. Ve větší pánvi rozpalte vepřové sádlo. Vyjměte krkovici z marinády a zlehka osušte. Osolte a opékejte z každé strany asi šest až sedm minut podle toho, jak jsou plátky silné.

03.

Rozkrojte housku a řeznou stranu zlehka nasucho opečte. Pokapejte ji lžící výpeku z masa a obložte krkovicí, kyselou okurkou a beraním rohem.

Moje tipy: Maso je vynikající upravené i na venkovním grilu. Ráda k němu do housky přidávám i salát z jemně nakrouhaného zelí, mrkve a křenu.

Znáte tuhle slovenskou pochoutku?

Reklama

Související témata:

Načítám