Hlavní obsah

Pravé domácí langoše

Hodnocení:
(43)
Foto: Autorka
Doba přípravy
1 hodina 30 minut
Doba vaření
45 minut
Náročnost
nízká

Naši předci dobře věděli, proč se začít postit až v předjaří. V zimních měsících tělo přirozeně touží po vydatné, teplé a kalorické stravě. Nedostatku světla a chladu se lépe čelí v dobré společnosti a při chutném jídle. Uspořádejte langošovou party! S tímhle receptem se vám podaří langoše jako z nejlepšího bufetu u Balatonu.

Ingredience pro:
15 kusů
Na těsto
  • 150 g brambor
  • 400 g hladké mouky
  • 30 g droždí
  • 1 lžička cukru krupice
  • 400 ml mléka
  • 50 ml oleje
  • 1 lžička soli
Na smažení
  • 300 ml oleje
Na potření
  • 5 stroužků česneku
  • 50 ml oleje
  • 1 lžička soli
K podávání
  • 150 g sýru na strouhání
  • 1 kelímek zakysané smetany
  • 1 hrnek kečupu
Článek

Postup

Krok 1: Uvařte brambory ve slupce (uvedené množství jsou asi dvě střední brambory) a ještě teplé je oloupejte a prolisujte nebo nastrouhejte na jemném struhadle. Mléko mírně zahřejte, aby bylo vlažné. Oddělte 100 ml, rozdrobte do něj droždí, přidejte lžičku cukru a nechte vzejít kvásek.

Krok 2: Do mísy prosejte mouku, v jejím středu udělejte důlek a vlijte vzešlý kvásek. Přidejte brambory, olej, zbylé mléko a sůl a vypracujte hladké a hebké těsto. Pokud se lepí, přisypte ještě trochu mouky. Z těsta vytvarujte kouli, poprašte ji hladkou moukou a nechte kynout asi hodinu na teplém místě.

Krok 3: Zatímco těsto kyne, připravte si česnekový olej na potírání: oloupejte česnek, prolisujte ho do misky, přidejte olej a sůl a zamíchejte. Teď je také ta správná chvíle nastrouhat sýr a připravit další ingredience k podávání.

Krok 4: Vykynuté těsto vyklopte na vál lehce poprášený hladkou moukou a propracujte. V pánvi rozpalte olej na vyšší teplotu. Z těsta nožem odkrajujte kousky a tvarujte langoše. Nejlépe to jde tak, že z kusu těsta vytvoříte kouli o trochu větší než vejce a ve vzduchu ji směrem od středu oběma rukama otáčíte a vytahujete do přibližného kruhu. Případné malé trhlinky nevadí. Hotovou placku vložte do rozpáleného oleje a smažte po obou stranách do lákavé zlatavé barvy – trvá to jenom chviličku. Teď se vám budou hodit pomocníci: zatímco se jedna placka smaží, mohou tvarovat další. Osmažené placky nechte pořádně okapat a případně vysušte papírovým ubrouskem. Podávejte ještě horké, lehce potřené česnekovým olejem. To je nejklasičtější způsob. Případně doplňte smetanou, kečupem nebo strouhaným sýrem.

Tip: Nejchutnější jsou langoše čerstvé, přímo z pánve, proto dopředu přichystejte všechna ochucovadla a sezvěte strávníky ke stolu. Příprava není složitá, je ale poměrně rychlá, proto se vám budou hodit i pomocníci... Když do základního těsta přidáte soli jenom špetku, hotové langoše můžete podávat i nasladko s džemem podle chuti, případně cukrem a skořicí.

Také langoše milujete a nikdy se vám nepřejedí?

ynezorPumanzeSaNyknalC