Hlavní obsah
Foto: Marie Bartošová

Foto: Marie Bartošová

Jaro v kuchyni! I my milujeme čerstvé jarní ingredience! Proto jsme připravili recept na oblíbené špenátové burgery. Kdo neochutná, nepochopí, jak moc jsou dobré!

40 min.
Příprava
20 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
  • 4 ks bulek
  • 400 g baby špenátu
  • 1 svazek jarní cibulky
  • 1 hrnek strouhanky
  • 2 ks vejce
  • 1 lžička bílého mletého pepře
  • 4 lžíce oleje
  • 1 ks červené cibule
  • 2 hrsti slunečnicových semínek
Omáčka
  • 400 g bílého jogurtu
  • 1 hrst listové petržele
  • 3 stroužky česneku
  • 3 lžíce olivového oleje
  • 1 špetka soli
Salát
  • 300 g polníčku
  • 1 ks hlávkového salátu
  • 1 lžíce bílého vinného octa
  • 70 g parmazánu
  • 3 lžíce extra panenského olivového oleje
  • 1 špetka soli
Článek

Postup

01.

Ze špenátu odstraňte stonky a krátce je spařte v horké vodě nebo na pánvi (stranou si nechte dvě hrsti špenátu na ozdobu). Ze spařeného špenátu pečlivě vyždímejte vodu, přidejte dvě vejce, lžičku bílého pepře, na kolečka nakrájenou jarní cibulku a slunečnicová semínka.

02.

Dle potřeby zahustěte strouhankou tak, aby se hmota v rukou příliš nerozpadala. Vytvarujte z ní karbanátky se stejným průměrem, jako má houska, a osmažte je na pánvi.

Mezitím si připravte omáčku do burgerů

03.

Hrst hladkolisté petržele nasekejte nadrobno, stroužky česneku prolisujte, vše pořádně osolte a promíchejte s jogurtem a olivovým olejem dle chuti.

04.

Housky prokrojte, jemně pokapejte olivovým olejem a nechte krátce nahřát na mřížce v troubě, případně na grilu. Na spodní polovinu housky přijde tenké kolečko cibule, burgerový karbanátek, pár lístků čerstvého špenátu a omáčka. Pak už stačí přiklopit!

05.

Jako příloha je skvělý salát z polníčku. Z hlávkového salátu vyřízněte světlé středy, nakrájejte je na malé kousky (zbytek můžete použít jindy), smíchejte s omytým polníčkem a zakápněte olivovým olejem a trochou vinného octa. Podle chuti dosolte.

06.

Pekáč do trouby vyložte pečicím papírem a naneste na něj asi 8 kulatých hromádek z parmezánu (přibližně o velikosti polévkové lžíce, mohou být i větší a po upečení chipsy můžete nalámat). Při 200 stupních pečte do doby, než se vám na sýru začnou dělat malé bublinky – trvá to asi 8 minut. Několik chipsů položte navrch každé porce. Salátek podávejte jako přílohu.

Související témata:

Načítám