Hlavní obsah

Máte červené žilky v obličeji? Tohle (ne)dělejte!

Foto: Profimedia

Neestetické červené žilky na tváři netěší nikoho. Poradíme vám, co s nimi!Foto: Profimedia

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Červené žilky! Postihnou kůži mladou i starší, oblíbí si muže i ženy. Ale nikdo o ně nestojí. Jak se jich zbavit? Připravili jsme pro vás přehled metod, které je buď zamaskují, nebo rovnou odstraní!

Článek

Vznik červených žilek v obličeji snad nejvíc ovlivňuje rodinná dispozice. Podporovat je ale můžete i životním stylem či léky, bez viny není ani vnější prostředí.

Červené nebo i nafialovělé žilky – venektázie – jsou důsledkem snížené kvality elastických vláken žilní stěny, která postupně ztrácejí pružnost. Žilky zůstávají rozšířené a jsou stále víc vidět. I když to není nemoc, ale jen estetický problém, nikoho takové nadělení nenadchne.

„Nápadné ojedinělé žilky, ale i rozvětvené sítě, mají nejčastěji genetický původ, zhoršení podporuje především nadměrné slunění. Mohou také souviset s hormonální nerovnováhou, například v těhotenství vlivem hormonů dochází k oslabení cévních stěn,“ říká MUDr. Yvonne Bergerová z pražské BcD Clinic. Popraskané žilky (kuperóza) jsou také velmi častým problémem suché pleti.

Co (ne)dělat?

  • Popraskané žilky se objevují na tvářích, na nose, na krku i v dekoltu. Jejich výraznost podporuje také kouření, hormonální antikoncepce, způsob péče o pleť a životní styl.
  • Citlivá pleť se špatně vyrovnává s rychlým přechodem z tepla do zimy a naopak, nesnáší velké prokrvení – třeba kosmetické prokrvující masky, napařovací zábaly a horké koupele, ale také saunu a solárium.
  • Vznik žilek provokují i stále často používané ledové kostky nebo přechlazené lžičky, kterými majitelky váčků pod očima zahánějí svůj problém.
  • Nesvědčí jim horké nápoje nebo pikantní jídlo a také alkohol.
  • Pleť s červenými žilkami nevylepší chemický peeling.

Požádejte také o pomoc dermatologa – může předepsat léčbu na posílení cévní stěny (Ascorutin) a také speciální krémy na ošetření pleti postižené kuperózou.

Foto: Profimedia

Alkohol přispívá ke tvorbě červených žilek v obličeji. Myslete na to, až budete příště sahat po sklence vínaFoto: Profimedia

Červená opravdu nesluší

Pár prvních žilek se dá zamaskovat, první pomoc pro partii okolo nosu představuje krémový krycí nebo pudrovo-krémový make-up. Musí se ale vklepávat, ne roztírat. Odstín by měl odpovídat barvě pleti na světlých částech obličeje.

Na kamufláž se dají použít také speciální zelené korektory v tyčince nebo ve štětečku, případně zelený make-up, na který se pak nanese krycí make-up v barvě pleti. Nakonec nezapomeňte použít pudrovou tvářenku. Možnosti dekorativní kosmetiky osvěží článek Naučte se čarovat s korektorem.

A když je žilek příliš…

Velké množství žilek se dá zlikvidovat. V současné době nahradily všechny ostatní způsoby ošetření cévní lasery – odstraní jak jednotlivé žilky, tak i angiomy, malá lehce vystupující klubíčka cévek, celé sítě žilek nebo „oheň“. Laserový světelný paprsek se v cévě mění na tepelnou energii, žilku uzavře a ta se vstřebá. Kvalitní lasery mají chladicí systém, který brání poškození kůže, pracují rychle a téměř bezbolestně. Cítit je štípání, které sice nemusí být úplně příjemné, ale dá se vydržet.

Foto: Profimedia

Dnešní metody dokážou odstranit neduhy pleti velmi efektivněFoto: Profimedia

„Lasery, které se k odstranění žilek používají, mohou vedle hemoglobinu absorbovat i kožní barvivo melanin. Proto je pak potřeba ošetřovat neopálenou kůži,“ říká MUDr. Miloslava Rusková Moskalyková z Centra laserové a estetické dermatologie v Uhříněvsi. „Po prvním zákroku zmizí polovina i více žilek, další ošetření je zlikviduje docela.“

Pleť se sklonem k tvorbě žilek se jich nikdy nezbaví definitivně, vždy se budou tvořit další. Jako prevence se vyplatí citlivá péče, ochranné krémy s UV faktory, a samozřejmě i předcházení působení vnějších vlivů. A pozor, odměnit se za „hrdinství“ bezprostředně po absolvování zkrášlujícího zákroku zájezdem k moři nebo do hor, to rozhodně není dobrý nápad. Sluníčko může na citlivé kůži vytvořit nepříjemné pigmentové mapy.

Máte problém s viditelnými žilkami? Jak ho řešíte?

Reklama

Načítám