Hlavní obsah

Máte jazyk rychlejší než mozek? Naučte se prosté pravidlo

Foto: Profimedia

Mnoho lidí se občas unáhlí a vyhrkne nahlas to, co je potom zatraceně mrzí. A my už víme, jak s touto hroznou věcí bojovat!Foto: Profimedia

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kolikrát jste v unáhlenosti řekli nebo udělali něco, co vám zkomplikovalo život? Nepromyšlené jednání je zdrojem mnoha trápení. Naučte se sebekontrole! Stačí si osvojit jediné pravidlo!

Článek

Unáhlenost a afekt umí nadělat v životě pořádnou paseku. A nemluvíme jen o pracovní sféře, ale především o mezilidských vztazích. V podstatě není nic destruktivnějšího než unáhlená a nepromyšlená rozhodnutí či pronesená slova. Přitom si stačí osvojit takzvané pravidlo čtyř sekund a váš pracovní i osobní život se výrazně zlepší!

Je to začarovaný kruh

Není to snadné. Náš život má neuvěřitelné tempo a neustálé žonglování mezi rodinou, přáteli a prací neumožňuje dopřát si čas na rozmyšlenou a jednoduše řečeno nedělat blbosti.

Kvůli tomuto stresu a nedostatku času na cokoli jednáme velmi často až příliš instinktivně. Podle Petera Bregmana, amerického kouče, který se zabývá dosahováním cílů, si tak vlastně ničíme život. V práci činíme neuvážená rozhodnutí, svým blízkým říkáme věci, jimiž je zraníme, hádáme se emočně, nikoli rozumově.

„Například, když jsme zavaleni prací, naše prvotní reakce je, že pracujeme déle a usilovněji. Chceme tím snížit stres, ale vlastně dosáhneme opačného efektu. Budeme unavení, přepracovaní a zcela vystresovaní,“ tvrdí ve své nové knize Four Seconds: All the Time You Need to Stop Counter-Productive Habits and Get the Results You Want (Čtyři sekundy: Čas, který potřebujete, abyste se zbavili kontraproduktivních návyků a dosáhli toho, po čem toužíte).

Foto: Profimedia

Tak rádi byste řekli teď hned, co si myslíte? Nedělejte to. Zadržte dechFoto: Profimedia

Pravidlo čtyř sekund

Abyste se tohle odnaučili, je třeba si prý osvojit takzvané Pravidlo čtyř sekund. Stačí, když se pokaždé, než něco uděláte či řeknete (a je jedno, zda jde o vážné pracovní rozhodnutí nebo malichernost při diskusi s partnerem), hluboce nadechnete a dech zadržíte na čtyři vteřiny. „Musíte to ale udělat opravdu vždy, když se chystáte k nějaké reakci na cokoli. Utlumí to vaše impulsivní jednání a získáte tím čas, během něhož najdete nejlepší řešení dané situace,“ popisuje Peter Bregman.

Jsou to čtyři důležité vteřiny, během nichž vám dojde, že není rozumné vyštěknout na manžela místo pozdravu větu typu: „Proč jsi nevynesl odpadky?“, nebo že není úplně dobrý nápad v rámci úklidu pracovního stolu vyhodit dokument, který se ještě může hodit. Místo instinktu se začnete řídit rozumem, což výrazně vylepší váš milostný i pracovní život.

Foto: Profimedia

Když nepomůže pravidlo 4 sekund, přidejte si minutku. Ale to už raději dýchejte :-)Foto: Profimedia

Bonus navíc

Aby to fungovalo ještě lépe, není od věci dodržovat i následující doplňková pravidla:

  • Nezpochybňujte sami sebe – Učinili jste během čtyř vteřin zadrženého dechu rozhodnutí? Tak se ho držte, nezpochybňujte ho.
  • Minuta navíc – V obzvlášť vypjatých situacích (při hádce s partnerem, při pracovním konfliktu) si po čtyřech vteřinách nádechu dopřejte ještě minutu bez jakékoli reakce.
  • Neskákejte! – Každý den si ráno srovnejte, co vás ten den čeká. V práci i v osobním životě. Naplánujte si den. Nevrhejte se do ničeho po hlavě, vždy si vše promyslete.

Život bez hádek

Jakmile si tyto techniky osvojíte, Peter Bregman vám slibuje život bez vážnějších hádek a konfliktů. Například při hádce s partnerem nebudete reagovat v afektu a jen na základě chvilkových emocí, čímž snáz najdete řešení problému.

Ve vztahu s cizími lidmi se nebudete tolik soustředit na impulsivní hledání chyb, nebudete lidi tak rychle soudit, ale čtyři vteřiny využijete k tomu, abyste na nich naopak našli něco, co vám imponuje.

Nebudete ani tak snadno odepisovat lidi, kteří vás nějak ranili či zklamali. Než učiníte rychlý soud, nadechnete se a třeba vám dojde, že to neudělali schválně, že si zaslouží ještě šanci. Jednoduše řečeno, budete žít pohodovější a mírumilovnější život.

Jak vám komplikuje život unáhlenost?

Reklama

Načítám