Hlavní obsah

Máte v knihovně chaos? Jste in!

Foto: IKEA

Knihovnu většinou oceňujeme jen z pohledu, kolik se toho do ní vejdeFoto: IKEA

Reklama

Výjimka, která potvrzuje pravidlo – to by se dalo říct o knihovnách. Zatímco současné trendy preferují minimum nábytku a uzavřené skříňky, aby vše vypadalo uklizeně, u knihoven je to právě naopak. Krásné jsou ty velké a otevřené, kterým vládne chaos.

Článek

Knihovnu samozřejmě vybírejte podle toho, jak vášniví jste čtenáři a kolik knih doma máte. Pokud vlastníte stovky svazků, je samozřejmé, že budete volit velkou knihovnu až ke stropu a dlouhou přes celou zeď. Vypadá krásně. Ideální pro ni je nenápadný a neutrální styl, neboť knihy vedle sebe jsou poměrně výrazné a barevné, a tak by se se dřevem s výraznou kresbou nebo jinými ornamenty poměrně „tloukly“.

Chaos je v kurzu

I když se na první pohled zdá, že knihovny vypadají už staletí stále stejně, také tady si našli designéři prostor, aby určovali módní trendy.  „Populární je u velkých knihoven přes celou stěnu hlavně chaotický vzhled, kdy jsou police v nepravidelných výškách a pozicích, liší se svou velikostí a sestavujete si je libovolně z různě velkých modulů podle vašeho vkusu, velikosti a typu prostoru. Anebo podle peněz, které máte k dispozici,“ říká Jan Máca, designér firmy Decoland. Při menším množství knih volte samostatně stojící nebo visící solitéry.

Foto: Z-kartell

Designová knihovna zaujme svými tvaryFoto: Z-kartell

Na vás, ale i způsobu použití, pak záleží, zda zvolíte knihovnu se zády nebo bez nich, kdy jsou police přístupné z obou stran. Druhé řešení je ideální, když knihovna nahrazuje příčku a tvoří předěl například mezi pracovnou a zbytkem obýváku nebo rozděluje dětský pokoj na dvě části, aby každý z potomků měl své soukromí.

Ale ono není čeho litovat. Je pravda, že do zasklené se nebude prášit. Ale zase vám přibude povinnost leštit sklo, což může být občas náročnější než setřít z polic prach. V otevřené knihovně zase mohou knihy „dýchat“ a máte je snadno po ruce.

Foto: Foto: ScandiumHlídejte si váhu

Každý milovník knih tuší, že jde o pěkně těžkého koníčka. Poměrně velké hmotnosti knih proto přizpůsobte i materiál a technické řešení knihovny. Měně problémů máte s těmi stojacími, opatrní byste měli být při výběru závěsného nábytku.

„První pravidlo pro oba typy doporučuje nemít dlouhé police. Pokud zvolíte devadesáticentimetrové bez jakékoli další podpěry, mohou se začít prohýbat, případně se i vytrhnou z bočnice nebo stěny,“ varuje Jan Máca. Ideální je podle něj délka 50 až 60 centimetrů.

Lépe vybírejte u závěsných, hlavně takzvaných samonosných polic se skrytým kováním. Jsou oblíbené, ale na knihovny často nepoužitelné. Zvlášť ty levnější totiž mají nosnost třeba jen dva kilogramy na metr. Hmotnost knih, které na takový prostor naskládáte, je i desetkrát vyšší.

Ovšem nosnost knihovny záleží i na zvoleném materiálu. Plast či sklo je pro ty velké zcela nevhodné, problém mohou činit i měkká dřeva. Buk a dub jsou sice dražší, ale pro takové použití ideální. Stejně tak si ověřte, kam polici připevňujete. Sádrokarton nic neudrží, cihla a beton jsou naopak zcela bez problémů.  A knihovna by měla být v bytě hlavně pro radost a pro zábavu!

Ať už máte místa málo či hodně, rozhodně se jí nevzdávejte. Vždyť to přece znáte, kniha je nejlepší přítel člověka! Tedy hned po psovi.

Reklama

Související témata:

Načítám