Hlavní obsah

Máte zácpu? Těmto potravinám se raději vyhněte!

Foto: Thinkstock

Poradíme vám, jakým potravinám se vyhnout, když trpíte na zácpuFoto: Thinkstock

Reklama

Trpíte zácpou, a tak si život bez projímadla už nedokážete představit? Zkuste to jinak! Mnohem lepší způsob je věnovat víc pozornosti tomu, co jíte. Máme pro vás potraviny, kterým byste se měli vyhnout!

Článek

Dlouhodobé pravidelné používání projímadel může ve skutečnosti vést k ještě větší zácpě, v horším případě k porušení střevních stěn. „Pokud chcete mít pravidelnou stolici, začněte se víc hýbat, pít aspoň dva litry vody denně a změňte stravování," radí Martina Mejstříková z gastroenterologické poradny. Zjistěte tedy více o tom, které druhy potraviny či jejich úprava zácpě „napomáhají" a jakým způsobem je lze kompenzovat.

Smažená jídla

Těžko stravitelná smažená jídla nejsou nic dobrého pro udržení optimálního stavu trávicího traktu, protože setrvávají příliš dlouho v tlustém střevě. Trpíte-li na zácpu, vyhněte se i předsmaženým rychlovkám z polotovarů včetně smaženým jídlům ve fast foodech. Většina takových jídel má velmi nízký obsah vlákniny, která podporuje činnost střev.

Čím rizika zminimalizujete? Rizika zminimalizujete přidáním vlákniny, a proto si ke smaženým jídlům vždy dejte čerstvou zeleninu, a pořádně zapijte vodou nebo čerstvým džusem s dužninou.

Cukroví a bílé pečivo

Když dopřáváte tělu hodně cukru a tuku, neočekávejte kvalitní vyprazdňování. Bonbony a přeslazené dezerty i pečivo z bílé mouky vám jen zalepí a zleniví střeva.

Čím rizika zminimalizujete? Vyměňte proto rohlíky za celozrnný chléb a rafinovaný cukr za ovoce. Pozor jen na vyzrálé banány a borůvky, ty stolici staví.

Foto: Thinkstock

Bílé pečivo vyměňte za celozrnné. Například chleby již mnohdy najdete na pultech obchodůFoto: Thinkstock

Tučné mléčné výrobky

Plnotučné mléko, vysokoprocentní smetana do omáčky, smetanové jogurty anebo tučná gorgonzola? Ne ne! Čím více tuků pozřete, tím více zpomalíte tranzit stolice.

Čím rizika zminimalizujete? Nemusíte jíst výrobky odtučněné, ale s obsahem tuku 2 % u mléka a jogurtů a 30 % u sýrů. Úplně nejlépe uděláte, když si občas dáte kefír, kysané výrobky vás „proženou“.

Potraviny bohaté na železo

Zejména hovězí maso, kuřecí játra, ústřice a mušle nebo oříšky (kešu, mandle, lískové ořechy) zácpu ještě zhoršují. Také se mějte na pozoru před některými doplňky stravy obohacenými dávkou železa, sušenými meruňkami a rozinkami.

Čím rizika zminimalizujete? Užíváte-li železo na chudokrevnost, na čas je vysaďte nebo snižte dávky. „Železité maso“ nahraďte králičím, kuřecím nebo rybou.

Vejce

Stolici ve střevech zadržují zejména vejce vařená natvrdo.

Čím rizika zminimalizujete? Výjimečně si můžete dát vejce míchaná s kouskem másla. Na čas, než stolici upravíte, se ale bez nich obejděte.

Čokoláda

Při zácpě si čokoládu můžete dát zcela výjimečně. „Lidé, co trpí chronickou zácpou, by se měli úplně vyhnout čokoládě s vysokým podílem kakaa," říká praktická lékařka Milena Horníková.

Čím rizika zminimalizujete?Chutě na čokoládu ovládněte třeba kysaným čokoládovým nápojem.

Foto: Thinkstock

Na čokoládu pozor, nejškodlivější je v případě zácpy ta, která má vyšší podíl kakaaFoto: Thinkstock

Káva a čaj

Každý nápoj, který zvyšuje riziko dehydratace, také oddaluje tvorbu stolice. Dopolední šálek kávy je pro mnoho lidí užitečný, ale nadměrné dávky kofeinu v průběhu celého dne, a to i ve formě černého čaje, zvyšují riziko zácpy.

Čím rizika zminimalizujete?Kávu pijte bez kofeinu a místo černého čaje si dejte bylinkový.

Antacida

I některé druhy léků jsou vyvolávači zácpy. Lékárnice Petra Pavlíčková uvádí, že: „Antacida – léky na překyselený žaludek, pálení žáhy –, léky s obsahem hliníku nebo vápníku, léky proti bolesti a antidepresiva mohou zpomalit vyprazdňování. V takovém případě se obraťte na lékaře nebo lékárníka, který vám pomůže vybrat alternativní lék.“

A jak řešíte zácpu vy? Nestyďte se za svoje potíže a napište nám, co vám funguje.

Reklama

Související témata:

Načítám