Hlavní obsah
Foto: Mona Martinů

Foto: Mona Martinů

Medová roláda s karamelem okouzlí svojí chutí i vzhledem. Uvidíte, že si ji zamilujete.

30 min.
Příprava
20 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
1 roládu
Těsto
  • 4 ks bílku
  • 3 ks žloutků
  • 2 lžíce medu
  • 10 dkg cukru moučka
  • 12 dkg polohrubé mouky
  • 1/2 lžičky jedlé sody
Krém
  • 500 ml smetany
  • 4 lžíce cukru krystal
Článek

Postup

01.

Den předem si připravte karamelový krém. Rozpusťte v kastrolku cukr a nechte ho lehce zkaramelizovat. Zalijte ho smetanou ke šlehání a mírně povařte. Nechte ji pořádně vychladnout, až poté ji vyšlehejte (pro jistotu se ztužovačem do šlehačky).

02.

Druhý den se pusťte do těsta. Bílky ušlehejte v tuhý sníh (můžete přikapat několik kapek citronové šťávy), přidejte cukr a ještě šlehejte. Poté do bílků postupně přimíchávejte žloutky, med, mouku a jedlou sodu.

03.

Těsto nalijte na plech vyložený pečicím papírem a nechte v troubě asi 8 minut (při 200 stupních Celsia). Plát překlopte, odloupněte pečicí papír, položte na roládu navlhčenou utěrku, srolujte ji a nechte vystydnout.

04.

Studenou roládu opatrně rozviňte a namažte karamelovým krémem.

Energetická hodnota celkem pro 1 roládu
Energie8 321,65 kJ
Bílkoviny49,09 g
Tuky64,19 g
Sacharidy299,92 g
Sůl1,08 g
SAFA37,47 g
Vláknina3,6 g
Cukry211,86 g
Související témata:

Načítám