Článek
Postup
01.
Den předem si připravte karamelový krém. Rozpusťte v kastrolku cukr a nechte ho lehce zkaramelizovat. Zalijte ho smetanou ke šlehání a mírně povařte. Nechte ji pořádně vychladnout, až poté ji vyšlehejte (pro jistotu se ztužovačem do šlehačky).
02.
Druhý den se pusťte do těsta. Bílky ušlehejte v tuhý sníh (můžete přikapat několik kapek citronové šťávy), přidejte cukr a ještě šlehejte. Poté do bílků postupně přimíchávejte žloutky, med, mouku a jedlou sodu.
03.
Těsto nalijte na plech vyložený pečicím papírem a nechte v troubě asi 8 minut (při 200 stupních Celsia). Plát překlopte, odloupněte pečicí papír, položte na roládu navlhčenou utěrku, srolujte ji a nechte vystydnout.
04.
Studenou roládu opatrně rozviňte a namažte karamelovým krémem.