Hlavní obsah

Mějte krásná a pevná prsa!

Foto: Thinkstock

Pevná prsa jsou dána geny, proč jim ale trochu nepomoci?Foto: Thinkstock

Reklama

Toužíte mít pevná prsa, ale plastickou chirurgii úplně nebo zatím vylučujete? Zajímali jsme se, která cvičení, masáže, kosmetika a doplňky stravy vylepšují tvar a velikost prsou a do jaké míry skutečně pomáhají. Věděly jste třeba, že všeobecně známý (a často doporučovaný) cvik – tlak dlaní proti sobě před hrudníkem – není vhodný?

Článek

Prsa se mění zejména kojením, razantní redukcí váhy, ale i s přibývajícím věkem (více najdete ve článku Sledovali jsme ženská ňadra. Jak se mění a proč?). Je to pech, že zrovna ňadra při úbytku váhy ztrácejí obvykle objem jako první. Pevný tvar prsou je daný geny, ale destrukce tvaru se dá hodně zpomalit.

Dopřejte si masáže prsou

Určitě souhlasíte, že žena, která si užívá doteky prsou v partnerském vztahu, má mnohem plnější a pevnější poprsí. Ale dotýkat se jich můžete i samy nebo využít masáže, je to účinné a příjemné.

„Masáž vám zpevní poprsí, rozproudí lymfu, vypne pokožku a uvolní mezižeberní tlaky – zlepší dýchání," říká Danuše Světlíková ze salonu Petanka a dodává: „Provádí se jemnými pohyby a tahy, používá se masérský hmat ve tvaru osmičky, kdy se pomocí obou dlaní obkresluje kolem ňader pomyslná osmička a krouživými pohyby se aktivuje unavená pokožka.“

Foto: Thinkstock

Masáž prsou je příjemná, a když do ní zapojíte partnera, budete oba v sedmém nebiFoto: Thinkstock

Vhodná je i tantrická masáž, která stimuluje celý endokrinní systém. Doporučuje se také při nízké sexuální touze, frigiditě, k vyrovnání menstruačního cyklu, jako prevence cyst, tumorů prsou a má vliv i na tvar prsou. A pozor, měla by se vykonávat denně. „Pohodlně se posaďte, záda jsou vzpřímená, nebo postavte, chodila vzdálená na šířku ramen. Chvíli si třete ruce, aby byly teplé. Potom přiložte dlaně na bradavky, každá dlaň na jednu bradavku, a pomalými krouživými pohyby masírujte asi 36 kruhy dovnitř a potom ven. Tato masáž by se podle taoistů měla stát každodenním rituálem ženy," doporučuje Silvie Kuráková, tantrická masérka z Centra pohody a zdraví.

Procvičte správně prsní svaly

Svaly na hrudníku jsou v několika vrstvách. Největší z nich je velký prsní sval – patří dokonce mezi největší ploché svaly na těle. Používáte jej při pohybech paží, i při dýchání. Pod ním je uložen malý prsní sval a na vnější straně hrudníku je přední pilovitý sval. Proto hluboké dýchání, které se nacvičuje v józe nebo tibeťanech, přispívá k procvičování prsních svalů.

Výborně zpevňuje prsní svaly plavání. Ale k tomu je potřeba víc času než pár minut, zatímco cvik z pilates můžete provádět při televizi. „Stačí dlaněmi uchopit obyčejný ručník, ruce jsou stále napnuté roztažené na úrovni ramen, oběma rukama táhněte do stran, jako byste chtěly ručník přetrhnout, zároveň tlačte lopatky k sobě," říká LucieNováková, instruktorka pilates.

Foto: Thinkstock

Různé bylinné přípravky nejsou na škoduFoto: Thinkstock

„Samozřejmě, že správné cvičení a správně rozvinuté svalstvo (prsní a deltové) má pozitivní vliv, a to i optický na samotná ňadra, dobře zvolenými cviky dochází k zmenšení, zvětšení, pozvednutí i určité změně tvaru. Ale problém bývá jinde – prsní svalstvo má většina žen zkrácené, a to má za následek stažení ramen dopředu a kulatá záda. Proto by ženy měly svou pozornost věnovat hlavně strečinku (protažení) a posílení svalstva zad," říká Vít Živný, trenér z Holmes Place Premium, a zároveň doporučuje: „Známý cvik – klik – je velmi efektivní a při správném provedení vidíte brzy na prsou výsledky: zpevňuje svalstvo hrudníku, ale i zad, břicha a paží. Ženy se určitě nemusí vyhýbat kladkovým strojům či činkám v posilovnách, když se nebudou přetěžovat."

Čemu se naopak vyhnout? „Rozhodně nedoporučuji – a ženy to často cvičí – tlak dlaní proti sobě před hrudníkem, ať už s malým míčem či samotné ruce proti sobě. Sice se u tohoto cviku prsní svaly aktivují, ale existuje zde zbytečné nebezpečí narušení chodu cév, hlavně mízního oběhu, v podpaží,“ varuje Vít Živný.

Rada: Pozor na „skákací" sporty, při nich vždy noste podprsenku, aby ňadra nebyla příliš otřesy namáhaná.

Tabletky, krémy, bylinky

Pro obnovu buněk a tkání prsou můžete vyzkoušet i tabletky na přírodní rostlinné bázi, jako je například Decolen (769 Kč), Beauty Bust Balance (659 Kč), HerBust (744 Kč), balení obsahuje 120 tablet, ve kterých je vyvážená kombinace směsi bylin, které podporují zdravou produkci estrogenů, ženských pohlavních hormonů, které mají vliv i na prsní žlázu. Je-li omezena funkce vaječníků, tělo má těchto hormonů nedostatek.

Krémy na zvětšení prsou jsou další možnou alternativou. „Po stránce dermatologické jsou nejčastější komplikací alergické reakce na některou ze složek krému. Alergie se projevuje začervenáním a svěděním v ošetřené oblasti, hovoří se pak o kontaktně alergickém ekzému. Doporučuji kupovat přípravky jen od seriózních firem, které mají své výrobky schválené Státním ústavem pro kontrolu léčiv," říká MUDr. Ondřej Šeda z dermatologické ordinace.

Můžete například vyzkoušet krém Dorlene Pueraria Mirifica, obsahuje extrakty tropických rostlin, 100 ml cena 1050 Kč nebo Shiseido Body Creator Aromatic 75 ml za 863 Kč, Proteattiva na bázi sóji a arniky 150 ml za 431 Kč, ABCDerm Mama od Biodermy 200 ml za 489 Kč.

Když porovnáme cvičení, masáže a aplikaci krémů, nejhůře z toho vychází právě krémy, mají nejhorší výsledky.

Chcete-li ovšem naprosto přírodní produkt s lepším účinkem, můžete si ho připravit samy doma. Jak na to, radí Jitka Volná, terapeutka a bylinkářka: „Vyzkoušejte obklady na prsa ze směsi bylin – chmelu obecného, kontryhelu žlutozeleného, měsíčku lékařského, meduňky lékařské – stačí nechat louhovat jednu polévkovou lžíci bylinek ve čtvrt litru vroucí vody po dobu 15 minut. Výluh vypne, zregeneruje a osvěží pokožku, zároveň jí dodá tolik potřebné vitaminy a minerály." Cena je téměř zanedbatelná a výsledek po třech týdnech určitě uvidíte.

Samozřejmě po masážích, cvičeních a doplňcích stravy poprsí enormně nenaroste, ale zpevní se, změní se jeho tvar, a tím i nabude na objemu. A věřte, že po péči o sebe samy se budete cítit tak skvěle, že se dokážete přijmout bez výhrad, a o to jde v životě především.

Reklama

Související témata:

Načítám