Hlavní obsah

Menopauza versus hubnutí: Co jíst a dělat, abyste nepřibíraly?

Foto: michaeljung, shutterstock.com

Menopauza před vás staví mnoho úkolů, úzce souvisejících s vaším zdravímFoto: michaeljung, shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Menopauza je podobný hormonální kolotoč jako těhotenství. Na rozdíl od něj ale trvá déle než devět měsíců. Nás tentokrát zajímá z pohledu hubnutí. Jak to s ním je, opravdu se v přechodu jen přibírá?

Článek

Menopauza přichází průměrně mezi 49. a 51. rokem. „Nejedná se o jednorázový zvrat, ale o několikaletý proces proměny. Doba, kdy u žen dochází k přechodu, není určena pouze geneticky, ovlivňuje ji také zdravotní stav, kouření nebo obezita," uvádí Mgr. Tamara Starnovská z Oddělení klinické výživy Thomayerovy nemocnice. Jak i v tomto období zůstat štíhlé?

Zbloudilý tuk

Před menopauzou se tuk obvykle ukládá rovnoměrněji po celém těle. „Po menopauze má bohužel tendenci ukládat se v oblasti břicha a pasu. Tento takzvaný viscelární tuk, který obklopuje vnitřní orgány, je mnohem nebezpečnější než ,neškodný' tuk na stehnech,“ varuje hlavní trenérka fitness pro ženy Contours Markéta Brožová. Je jedním z rizikových faktorů srdečních a cévních onemocnění, vysokého krevního tlaku a diabetu II. typu. Mnohem více vám tedy v tomto věku jde nejen o figuru, ale i o zdraví, proto na sebe nepřestávejte dbát.

Foto: karelnoppe, shutterstock.com

Nedopusťte zásadní úbytek svalové hmotyFoto: karelnoppe, shutterstock.com

Pohyb nevynechávejte

Období přechodu bývá doprovázeno sníženou fyzickou aktivitou podporovanou únavou, bolestmi zad nebo nohou. To by se ale nemělo stát falešným argumentem pro lenošení. „Důležité je, udělat si čas na fyzickou aktivitu každý den. Stačí pouhých třicet minut. Za fyzickou aktivitu lze považovat i procházku, důkladné zahradničení či úklid,“ doporučuje trenérka. Protože po menopauze dochází k úbytku svalové hmoty, smysl má také silový trénink.

Bez dětí jíte jinak

Ženy v přechodu se často cítí osamělé, protože jejich dospělé děti už nestojí o tolik maminkovské péče. Pocity osamění ve spojení s hormonálními změnami s sebou nesou velký nápor na životosprávu ( Přechod. Pořádný zápřah pro psychiku! Víte, jak ho zmírnit?).

„Hormonální změny způsobují objektivní změny chutí, většinou směrem k nezdravému způsobu stravování – méně zeleniny, více tuku a cukru," prozradila na konferenci Fóra zdravé výživy Mgr. Tamara Starnovská. Pozor, samotu, smutek a nudu ale zajídáním nevyřešíte!

Změny chuťových preferencí jsou obdobné jako v těhotenství. Na rozdíl od těhotenství však přechod a doba po něm představuje až třetinu celkové délky života ženy. „Nevhodné složení jídelníčku a nedostatek pohybu podporují takové negativní zdravotní prognózy, jako jsou zvýšená hladina LDL cholesterolu, nižší hladina HDL cholesterolu, zvýšená hladina triglyceridů či vyšší krevní tlak,“ varuje lékařka.

Ženy by měly snížit příjem sladkostí, sladkých nápojů a bílého pečiva. V jídelníčku by neměla chybět vejce, mléčné výrobky a kvalitní maso, aby tělu nechyběly bílkoviny. Problematická může být i konzumace alkoholu. Sám o sobě má vyšší kalorickou hodnotu, po jeho vypití navíc často ztrácíte zábrany ohledně toho, kolik a jakého jídla sníte.

Foto: MJTH, shutterstock.com

Je nezbytné doplňovat vitaminy, ale i vápníkFoto: MJTH, shutterstock.com

Voda nepřítelem

K dalším nepříjemným příznakům přechodu patří zadržování vody v organismu, kvůli čemuž se můžete cítit ještě opuchlejší a těžší. Oteklost si ženy uvědomují především ve tváři. Řešením je opět pohyb, vhodný pitný režim, ale i omezení problematických potravin, jako alkohol, kofein či přemíra soli.

K mladšímu vzhledu dopomůže i vnější péče. „Podstatné je pravidelně používat denní a noční péči, popřípadě sérum. Každý z těchto přípravků lze aplikovat různými typy masáže. Základem je nejprve nanášet přípravek od středu obličeje ven a jemným poklepáváním mu pomoci lépe se vstřebat," radí Lenka Kučerová, produktová manažerka společnosti L'Oréal.

Jaké změny po padesátce vnímáte na svém těle vy?

Reklama

Načítám