Hlavní obsah

Měsíc s food blogerkou: Zapečená rajčata podle Dagmar Derré

Foto: Mona Martinů

Seriál s food blogery odstartovala sympatická Dáša se svými pokrmy inspirovanými Francií

Od léta pro vás máme novinku! Každý měsíc se co týden představí vybraný food bloger, který s vámi krok za krokem uvaří své oblíbené recepty. Začínáme letními pokrmy s vůní Francie s Dagmar Derré!

Článek

Dáša pro vás připravila oblíbené jídlo francouzských dětí (a ode dneška i moje!), nadýchanou kokotkovou omeletu s rajčetem plněným šunkou a zapečené sýrem. Od kokotky ale nečekejte nic vulgárního, jedná se o roztomilý kastrůlek s víčkem, který je na takováto zapékaná jídla ideální, protože vám odpadne problém s dělením a servírováním pokrmů – každý prostě dostane svoji krásně vyhlížející porci. Bon appétit!

Kokotková omeleta se šunkou a rajčetem

Na 4 kokotky potřebujete: 6 vajec, 3 lžíce smetany, 200 g bylinkového sýra s česnekem (Gervaise, Tartare, Lučina), 4 plátky šunky (my dali sušenou), 80 g strouhaného sýra (gouda, gruyère, ementál), 4 rajčata, sůl, pepř

Foto: Mona Martinů

Pro děti klidně sušenou šunku vyměňte za klasickou dušenou

Postup: Troubu předehřejte na 200 stupňů. V míse metlou nebo ručním šlehačem našlehejte vejce a přimíchejte smetanu s bylinkovým sýrem. Osolte, opepřete a znovu dobře prošlehejte. Z rajčat odřízněte „pokličku“ a vydlabejte zrníčka a dužinu tak, aby vám zbyly duté mističky. Plátky šunky srolujte nebo nakrájejte na kousky (první varianta vypadá efektněji, druhá se lépe jí) a vložte do rajčat.

Foto: Mona Martinů

Do prošlehaných vajíček přidejte ochucený krémový sýr

Foto: Mona Martinů

Z rajčátek vydlabejte dužinu se semínky, aby vám vznikla dutá mistička

Rajčata dejte do středu kokotek nebo malých zapékacích mističek, opatrně zalejte našlehanými vejci a zasypte strouhaným sýrem. Vložte do trouby a pečte asi 20 minut dozlatova. Dozdobte třeba petrželkou a podávejte s pečivem.

Foto: Mona Martinů

Naplněné rajče přiklopte, okolo zalejte vaječnou směsí, zasypejte sýrem a zapečte, až se suflé nafoukne a zezlátne

Foto: Mona Martinů

V roztomilých kokotkách jídla nejen zapékáme, ale i servírujeme!

Tip: Vyzkoušejte i dietní rajčata plněná tvarůžky nebo tři extra rychlé omelety!

Pustíte se s Dášou do jednoduchých jídel inspirovaných jihoevropskou gurmánskou velmocí? Příští středu se můžete těšit na nezvyklé sladké pečení s vůní rozmarýnu!

ynezorPumanzeSaNyknalC

Reklama