Hlavní obsah

Nejlepší recepty z rajčat. Co takhle zkusit domácí kečup, salát jak z automatu nebo opravdické lečo

Foto: Tomáš Rubín

Foto: Tomáš Rubín

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ta rajčata jsou boží! Také vyslovujete tuto větu, když se vám do ruky dostane pravé české rajské jablíčko? A že jich teď, v době jejich sklizně, je požehnaně! Tak na nic nečekejte a přichystejte si z nich nejlepší dobroty, které pro vás dnes máme. A ideální bude, když začnete u receptů na saláty a skončíte u kečupu. Ten jsme zařadili pro případ, že byste měli rajčat opravdu hodně.

Článek

Jaké jídlo si představíte, když se řekne rajče? Lečo, rajská omáčka, nebo snad trochu modernější bruschetta? V našem článku najdete kromě těchto i tipy na zapečená rajčata, grilovaná nebo i rozmixovaná v podobě domácího kečupu.

Rajčatové saláty

Není nic jednoduššího než pokrájet rajčata, přidat další zeleninu, a vytvořit tak úžasné letní jídlo v podobě osvěžujícícho salátu. Když do něho přidáte starý chleba, vznikne vám italská panzanella, když hermelín, tak retro salát, při jehož ochutnávání se vrátíte do sladké minulosti.

Rychlovka s rajčaty

Když nevíte, co připravit k večeři, sáhněte po rajčatech, česneku a toustovém chlebu. My na italskou klasiku zvanou bruschetta nedáme dopustit. A nejen v létě!

Grilovaná rajčata

Pokud k vašemu létu nebo prostě víkendu patří grilování, nevynechejte rajčata. Jsou krásně šťavnatá a plná chutí.

Nejlepší rajská omáčka: z protlaku i rajčat

V létě si uvařte rajskou omáčku z rajčat, v ostatních měsících z protlaku. Podle našich receptů je zvládne úplně každý. A uvidíte, že se v obou případech všichni budou olizovat až za ušima.

Hlavní chod s rajčaty: Lečo i plněné papriky

V létě to bez rajčat nejde. A je tolik jídel, ve kterých rajčata hrají hlavní roli. My jsme pro vás vybrali klasiky, ale jednu z nich můžete zkusit trochu jinak aneb Plněné papriky jinak.

Plněná rajčata

Rozpůlte rajče, naplňte ho lahodnou náplní, zapečte a pak už jen vychutnávejte dokonalé harmonie chutí a vůní. Dáte přednost mletému masu, nebo sýru?

Sušená rajčata, rajčatové pesto i kečup

Když máte rajčat fakt hodně, hodí se recepty, ve kterých je zužitkujete do posledního kousku. Zkusíte pesto, nebo kečup podle babiččina receptu?

Nenašli jste, co jste hledali? Zkuste i další tipy, jak zužitkovat rajčata! A nezapomeňte se kouknout do článku Rajčata z obchodu úplně bez chuti? Víme, proč to tak je.

Související témata:

Načítám