Hlavní obsah
3,2
(66)
Foto: Petr Makovička

Foto: Petr Makovička

Aktualizováno

Celé odpoledne se redakcí rozléhalo hlasité „aaaa,“ „hmmmm“ a někdy dokonce „uaaa“ o celé dvě oktávy výš. Proč? Každý ochutnával domácí medovník, který jsem pekl podle skvělého receptu naší čtenářky tety Amálky. Nezbyl už sice ani jeden kousek, ale věříme, že vám udělá radost alespoň ten recept!

45 min.
Příprava
50 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
1 medovník
Těsto na čtyřpatrový medovník
  • 200 g másla
  • 2 lžičky jedlé sody
  • 4 lžíce mléka
  • 400 g cukru moučka
  • 340 g medu
  • 2 ks vejce
  • 900 g hladké mouky
Krém
  • 250 ml mléka
  • 4 lžíce hladké mouky
  • 250 g másla
  • 150 g cukru moučka
  • 2 lžíce rumu
Článek

Postup 

01.

Celý postup vám zabere asi 2 hodiny času, tak si to dobře naplánujte. Doporučuji si nejdříve připravit základní hmotu na krém, protože se vaří a bude muset přece jen nějakou tu chvíli stydnout.Do rendlíku vlijte mléko a přisypte přesátou hladkou mouku. Důkladně míchejte, dokud se směs nezačne vařit. Chvilku (opravdu asi jen tak dvě minutky) ji povařte, stáhněte z ohně a dejte stranou.

Foto: Petr Makovička

Foto: Petr Makovička

02.

Základ krému je na světě, takže teď vzhůru na těsto. Do většího hrnce nalijte vodu a připravte si lázeň, ve které budete vyšlehávat suroviny. Do mísy, kterou ponoříte do vodní lázně nebo dáte nad páru, přidávejte postupně máslo, sodu, mléko, cukr, med a vejce.

03.

Vezměte do ruky ruční šlehač, zapněte ho na nejvyšší výkon a šlehejte… šlehejte… šlehejte asi 15 minut.

04.

Ve větší míse teplou medovou hmotu smíchejte s moukou. Lepší je vše nejdříve zamíchat vařečkou, pak až vyslat do akce vlastní ruce a těsto řádně propracovat. Ano, lepí se. Ale jen trochu, takže se to dá přežít!

05.

Hotové hladké těsto rozdělte na 4 bochánky a nechte chvíli odpočinout. Poté si připravte 4 pečicí papíry o velikosti plechu (já jsem si vzal i svoji oblíbenou silikonovou podložku) a každý bochánek vyválejte na plát. Jak velký? To záleží na vás, ale dobrá pomůcka může být dno dortové formy nebo třeba talíř, který na těsto přiložíte a vše si odměříte.

06.

Troubu vyhřejte na 170 stupňů a všechny čtyři placky v ní postupně (nebo v té horkovzdušné najednou) upečte. Je dobré je po celém povrchu propíchat vidličkou, aby se na nich nedělaly bubliny. Pečení by mělo trvat zhruba 5 až 7 minut, ale znáte to, každá (nebo každý…) trouba peče jinak.

07.

Hned, jak máte upečené placky, je třeba rychle jednat! Na každou z nich položte váš „měřící kruh“ (tedy talíř nebo cokoli, co jste si zvolili) a nožem podle něj vyřízněte kýžený tvar. Odřezky nevyhazujte, ještě se budou hodit!

Foto: Petr Makovička

Foto: Petr Makovička

08.

Zatímco vám budou jednotlivé pláty stydnout, můžete dokončit krém. Připravenou kaši (to je ta, kterou jste dělali hned na začátku) postupně zašlehejte do směsi změklého másla, cukru a rumu.

Foto: Petr Makovička

Foto: Petr Makovička

09.

Pak už jen každý plát troškou krému namažte (je na místě šetřit nebo si připravte dvojnásobnou dávku krému) a naskládejte je na sebe. Odřezky namelte najemno na mlýnku a nasypte je do větší nízké mísy. Já (tele) jsem teď medovník potřel ze všech stran a rozemleté kousíčky na něj nasypal. Ale vy buďte chytřejší!

10.

Medovník nejprve pomažte krémem pouze ze stran (ne svrchu). Poté ho vezměte mezi obě dlaně a v míse s rozemletým korpusem ho vyválejte. Poté ho položte zpět na místo, pomažte vrchní část a konečně zasypte i zbytkem medovníkové „strouhanky“. Nechte minimálně 24 hodin uležet a pak si jen slastně pochutnávejte!

Tak uvidíme, jestli se povede i příště. Vám držím palce!

Foto: Petr Makovička

Foto: Petr Makovička

Reklama

Související témata:

Načítám