Hlavní obsah

Michal peče: (Ne)sladké marokánky

Foto: Mona Martinů

Marokánky ze sušeného ovoce

Marokánky rozhodně nepatří mezi klasické vánoční cukroví, které by dělal každý. Ale změna je život, a když je ta změna navíc příjemně sladká, snadná a rychlá, nevidím důvod, proč se jí bránit. Připravte si sušené ovoce a čokoládu, 10. díl vánočního seriálu Michal peče cukroví je tu!

Článek

Většina receptů, které se dají najít na internetu nebo v kuchařkách, uvádějí, že se marokánky dělají z kandovaného ovoce.

Volba ovoce je na vás. Já jsem zvolil ananas, meruňky, brusinky a rozinky. Také mi připravená hmota nedržela u sebe úplně ideálně, ale stačilo ji na pečicím papíře trochu přimáčknout, pak nechat po upečení pořádně vychladnout a bylo to v pořádku. S placičkami potom raději nehýbejte a hned je polijte čokoládou.

Jde se na pečení!

Foto: Mona Martinů

Byly sladké tak akorát

Na 2 plechy marokánek potřebujete: 100 ml mléka, 20 dkg cukru krystal, 30 g medu, 80 g másla, 20 dkg ořechů, 10 dkg hrozinek, 150 g sušeného (nebo kandovaného) ovoce, 70 g hladké mouky

Postup: Ve větším hrnci ohřejte mléko, rozehřejte v něm máslo, přidejte med a postupně do směsi přisypávejte všechny ingredience. Mouka přijde až nakonec, když se všechno spojí do lepivé hmoty.

Foto: Mona Martinů

Nejdříve ohřejte mléko, poté přidejte ingredience

Na plech položte pečicí papír, tvořte z hmoty kopečky, které potom prsty nebo vařečkou rozprostřete na tlustší placičky. Ty potom pečte v troubě na 180 stupňů až dozlatova.

Foto: Mona Martinů

Placičky tvořte rukama nebo vařečkou

Upečené (a vychladlé) marokánky polévejte čokoládou (může být rozehřátá směs 10 dkg másla a 15 dkg čokolády na vaření) a nechte vychladnout.

Foto: Mona Martinů

Nakonec vše zalijte čokoládou

Věřím, že se vám povede i 10. recept z mého vánočního seriálu a že se tu po krátké víkendové pauze uvidíme zase v pondělí. Pokud vám moje recepty nestačí, zajděte do rubriky Vaše recepty, kde najdete spoustu dalších vánočních tipů, a kam můžete klidně přidat i ty svoje! Celý příští týden bude speciální, protože jsem si na pomoc ke každému receptu pozval kolegyně z redakce. Už se těším! A vy se můžete spolehnout na to, že vás čeká další porce dobrého cukroví.

Hezký víkend!

ynezorPumanzeSaNyknalC