Hlavní obsah

Mikrovlnka: Je jídlo z ní zdravé, nebo ne?

Foto: Africa Studio, Shutterstock.com

Také jste si oblíbili mikrovlnku proto, jak rychle dokáže připravit jídlo? Možná jste ale už slyšeli i teorii, že jídlo znehodnotí svým zářením a je tedy špatná až nebezpečná. Kde je pravda?

Článek

Ve většině domácností je mikrovlnná trouba pomocníkem ve chvíli, kdy potřebujete něco rychle ohřát nebo rozmrazit. Pokud ale máte moderní kousek i s grilem a horkým vzduchem, může nahradit i klasickou troubu. Jak je to s vařením v mikrovlnce a je to vůbec zdravé?

Jak funguje?

Mikrovlnná trouba ohřívá za pomoci elektromagnetického vlnění, které v potravinách rozkmitá hlavně molekuly vody – důsledkem je vznik tepla a páry. „A vaření v páře je nejzdravější způsob přípravy pokrmu. Klasické vaření ohřívá zvenčí, mikrovlny zevnitř, čili rychleji, “ vysvětluje Pavel Šramota, produktový manažer Philco.

Je vaření v mikrovlnce zdravé?

O pozitivech vaření v mikrovlnce ale nejsou přesvědčení všichni. Ve zkratce: jeho odpůrci říkají, že mikrovlny znehodnotí živiny v jídle. Výsledkem pak může být oslabení organismu a v nejhorším případě i rakovina. Žádná vědecká studie to ale nepotvrdila. „Pokud respektujete návody výrobce, pak jsou mikrovlnné trouby bezpečné. Neměli byste ale používat trouby s rozbitými dvířky, problémem může být i silné znečištění,“ uvádí Doc. RNDr. Luděk Pekárek, Dr.Sc. ze Státního zdravotního ústavu.

Při přípravě pokrmů v mikrovlnce byste si ale měli dát rozhodně pozor na nádobí, které používáte. Pokud není určeno přímo pro tento druh ohřevu, může se nádoba zdeformovat či začít hořet, ale i když to vydrží, mohou se škodliviny z ní teplem uvolnit a dostat do pokrmů.

Několik studií porovnávalo zachování nutričních hodnot. Ukázalo se, že záleží na tom, co vaříte. Například brokolice ztratila v mikrovlnce až 97 % zdraví prospěšných flavonoidů, které působí jako antioxidanty, kdežto uvařená ve vodě jen 66 %. Mateřské mléko přišlo kvůli mikrovlnám o bakterie, které bojují proti choroboplodným zárodkům. Ale třeba slanina a kuřecí maso byly z mikrovlnky zdravější. Protože v ní teplota zřídka přesahuje 100 °C, nic se nepřepaluje a nemohou vzniknout škodlivé karcinogeny.

Foto: Africa Studio, Shutterstock.com

Z hlediska zdraví je hlavně důležité, jaké používáte nádobí. Pokud není určeno do mikrovlnky, mohly by se z něj uvolňovat škodliviny

Jak v mikrovlnce správně vařit?

Existuje pár zásad, které je dobré dodržovat:

  • Nastavte výkon - v návodu najdete, kterou potravinu na jaký výkon chystat. „Jde ale o orientační hodnoty, ovlivní to počáteční teplota, a vlhkost jídla,“ dodává Pavel Šramota.
  • Zvolte správné nádobí - o bezpečnosti jsme již mluvili, ale je dobré vědět, že je vhodnější nádobí kulaté, použít lze žáruvzdorné sklo, keramiku, porcelán, vhodný papír a plast. Při využití grilu, který některé mikrovlnky mají, musíte použít nádobí, které odolá až 300 °C.
  • Správné prohřátí - aby se jídlo rychleji a rovnoměrněji prohřálo, je v mikrovlnce otočný talíř. Ty nejnovější pak mají systém „flat“ – místo talíře je vespod trouby keramická deska s otvory.

Co umí moderní mikrovlnky?

A jaké jsou novinky na trhu? „Multifunkční mikrovlnné trouby nabízejí komplexní možnosti přípravy pokrmů – vaření v páře s pomocí speciální parní nádoby, funkci Crisp pro zapékání dokřupava, horkovzdušný ohřev, gril a mnohé další. Ale vyplatí se sledovat i praktickou stránku věci, tedy to, jak se ovládá a udržuje,” radí Pavel Trka ze společnosti Whirlpool CR.

Ve stále větší oblibě jsou mikrovlnky vestavné, které šetří místo na lince. „Nejčastěji se dávají nad pečící troubu. Oba přístroje pak působí sjednoceně a nerozbíjí se celkový vzhled kuchyně,“ radí produktový specialista Euronics Daniel Dobeš.

Máme pár vás pár konkrétních tipů:

Foto: Archiv firmy

Whirlpool JT 479 IX, vaří, rozmrazuje, ohřívá, peče, griluje, smaží a vaří v páře, 6. smysl kontroluje a neustále upravuje parametry přípravy pokrmů, šetří energii, snadno se ovládá, objem 33 litrů, cena 8490 Kč

Foto: Archiv firmy

Philco PMD 2512F, s grilem bez otočného talíře – s moderním systémem Flat, extrémně tichá, lze vložit i nádobí větších rozměrů, ovládací menu v češtině, objem 25 litrů, cena 4690 Kč

Foto: Archiv firmy

Beko MGB 25333 BG, vestavná, s grilem, 5 úrovní ohřevu, automatické programy pizza, ryby, maso, zelenina, popcorn apod., dětský zámek, objem 25 litrů, cena 5 990 Kč

Foto: Archiv firmy

Hotpoint MN 512 IX HA, vestavná do horní skříňky, s vařením v páře, objem 22 litrů, cena 10 490 Kč

Foto: Archiv firmy

Electrolux EMT25207OX, vestavná, integrovaný gril quartz, objem 25 litrů, automatické programy, 8 úrovní mikrovlnného výkonu, dotykové ovládání, cena 7490 Kč

Foto: Archiv firmy

Daewoo KOC 9Q5T, s horkým vzduchem, grilem, objem 28 litrů, parní čištění, nerezový interiér, 10 úrovní výkonu a 5 programů vaření, funkce kynutí těsta při 40 °C, cena 2989 Kč

Foto: Archiv firmy

Samsung MC 28H5015AW/EO, s horkým vzduchem a grilem, vnitřek z keramického smaltu, 6 úrovní výkonu, objem 28 litrů, 15 přednastavených režimů vaření, program na jogurt a kynutí těsta, cena 3465 Kč

Foto: Archiv firmy

Gorenje BM 300 X, vestavná, s grilem, 6 úrovní ohřevu, objem 20 litrů, nerezové provedení, funkce odmrazování nastavením podle času nebo váhy, cena 3590 Kč

Využíváte mikrovlnnou troubu pravidelně, nebo se jí vyhýbáte? Napište nám!

ynezorPumanzeSaNyknalC

Reklama

Sdílejte článek