Hlavní obsah

Mikrovlnka: Je jídlo z ní zdravé, nebo ne?

Foto: Africa Studio, Shutterstock.com

Foto: Africa Studio, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Také jste si oblíbili mikrovlnku proto, jak rychle dokáže připravit jídlo? Možná jste ale už slyšeli i teorii, že jídlo znehodnotí svým zářením a je tedy špatná až nebezpečná. Kde je pravda?

Článek

Ve většině domácností je mikrovlnná trouba pomocníkem ve chvíli, kdy potřebujete něco rychle ohřát nebo rozmrazit. Pokud ale máte moderní kousek i s grilem a horkým vzduchem, může nahradit i klasickou troubu. Jak je to s vařením v mikrovlnce a je to vůbec zdravé?

Jak funguje?

Mikrovlnná trouba ohřívá za pomoci elektromagnetického vlnění, které v potravinách rozkmitá hlavně molekuly vody – důsledkem je vznik tepla a páry. „A vaření v páře je nejzdravější způsob přípravy pokrmu. Klasické vaření ohřívá zvenčí, mikrovlny zevnitř, čili rychleji, “ vysvětluje Pavel Šramota, produktový manažer Philco.

Je vaření v mikrovlnce zdravé?

O pozitivech vaření v mikrovlnce ale nejsou přesvědčení všichni. Ve zkratce: jeho odpůrci říkají, že mikrovlny znehodnotí živiny v jídle. Výsledkem pak může být oslabení organismu a v nejhorším případě i rakovina. Žádná vědecká studie to ale nepotvrdila. „Pokud respektujete návody výrobce, pak jsou mikrovlnné trouby bezpečné. Neměli byste ale používat trouby s rozbitými dvířky, problémem může být i silné znečištění,“ uvádí Doc. RNDr. Luděk Pekárek, Dr.Sc. ze Státního zdravotního ústavu.

Při přípravě pokrmů v mikrovlnce byste si ale měli dát rozhodně pozor na nádobí, které používáte. Pokud není určeno přímo pro tento druh ohřevu, může se nádoba zdeformovat či začít hořet, ale i když to vydrží, mohou se škodliviny z ní teplem uvolnit a dostat do pokrmů.

Několik studií porovnávalo zachování nutričních hodnot. Ukázalo se, že záleží na tom, co vaříte. Například brokolice ztratila v mikrovlnce až 97 % zdraví prospěšných flavonoidů, které působí jako antioxidanty, kdežto uvařená ve vodě jen 66 %. Mateřské mléko přišlo kvůli mikrovlnám o bakterie, které bojují proti choroboplodným zárodkům. Ale třeba slanina a kuřecí maso byly z mikrovlnky zdravější. Protože v ní teplota zřídka přesahuje 100 °C, nic se nepřepaluje a nemohou vzniknout škodlivé karcinogeny.

Foto: Africa Studio, Shutterstock.com

Z hlediska zdraví je hlavně důležité, jaké používáte nádobí. Pokud není určeno do mikrovlnky, mohly by se z něj uvolňovat škodliviny Foto: Africa Studio, Shutterstock.com

Jak v mikrovlnce správně vařit?

Existuje pár zásad, které je dobré dodržovat:

  • Nastavte výkon - v návodu najdete, kterou potravinu na jaký výkon chystat. „Jde ale o orientační hodnoty, ovlivní to počáteční teplota, a vlhkost jídla,“ dodává Pavel Šramota.
  • Zvolte správné nádobí - o bezpečnosti jsme již mluvili, ale je dobré vědět, že je vhodnější nádobí kulaté, použít lze žáruvzdorné sklo, keramiku, porcelán, vhodný papír a plast. Při využití grilu, který některé mikrovlnky mají, musíte použít nádobí, které odolá až 300 °C.
  • Správné prohřátí - aby se jídlo rychleji a rovnoměrněji prohřálo, je v mikrovlnce otočný talíř. Ty nejnovější pak mají systém „flat“ – místo talíře je vespod trouby keramická deska s otvory.

Co umí moderní mikrovlnky?

A jaké jsou novinky na trhu? „Multifunkční mikrovlnné trouby nabízejí komplexní možnosti přípravy pokrmů – vaření v páře s pomocí speciální parní nádoby, funkci Crisp pro zapékání dokřupava, horkovzdušný ohřev, gril a mnohé další. Ale vyplatí se sledovat i praktickou stránku věci, tedy to, jak se ovládá a udržuje,” radí Pavel Trka ze společnosti Whirlpool CR.

Ve stále větší oblibě jsou mikrovlnky vestavné, které šetří místo na lince. „Nejčastěji se dávají nad pečící troubu. Oba přístroje pak působí sjednoceně a nerozbíjí se celkový vzhled kuchyně,“ radí produktový specialista Euronics Daniel Dobeš.

Máme pár vás pár konkrétních tipů:

Foto: Archiv firmy

Whirlpool JT 479 IX, vaří, rozmrazuje, ohřívá, peče, griluje, smaží a vaří v páře, 6. smysl kontroluje a neustále upravuje parametry přípravy pokrmů, šetří energii, snadno se ovládá, objem 33 litrů, cena 8490 KčFoto: Archiv firmy

Foto: Archiv firmy

Philco PMD 2512F, s grilem bez otočného talíře – s moderním systémem Flat, extrémně tichá, lze vložit i nádobí větších rozměrů, ovládací menu v češtině, objem 25 litrů, cena 4690 KčFoto: Archiv firmy

Foto: Archiv firmy

Beko MGB 25333 BG, vestavná, s grilem, 5 úrovní ohřevu, automatické programy pizza, ryby, maso, zelenina, popcorn apod., dětský zámek, objem 25 litrů, cena 5 990 KčFoto: Archiv firmy

Foto: Archiv firmy

Hotpoint MN 512 IX HA, vestavná do horní skříňky, s vařením v páře, objem 22 litrů, cena 10 490 KčFoto: Archiv firmy

Foto: Archiv firmy

Electrolux EMT25207OX, vestavná, integrovaný gril quartz, objem 25 litrů, automatické programy, 8 úrovní mikrovlnného výkonu, dotykové ovládání, cena 7490 KčFoto: Archiv firmy

Foto: Archiv firmy

Daewoo KOC 9Q5T, s horkým vzduchem, grilem, objem 28 litrů, parní čištění, nerezový interiér, 10 úrovní výkonu a 5 programů vaření, funkce kynutí těsta při 40 °C, cena 2989 KčFoto: Archiv firmy

Foto: Archiv firmy

Samsung MC 28H5015AW/EO, s horkým vzduchem a grilem, vnitřek z keramického smaltu, 6 úrovní výkonu, objem 28 litrů, 15 přednastavených režimů vaření, program na jogurt a kynutí těsta, cena 3465 KčFoto: Archiv firmy

Foto: Archiv firmy

Gorenje BM 300 X, vestavná, s grilem, 6 úrovní ohřevu, objem 20 litrů, nerezové provedení, funkce odmrazování nastavením podle času nebo váhy, cena 3590 KčFoto: Archiv firmy

Využíváte mikrovlnnou troubu pravidelně, nebo se jí vyhýbáte? Napište nám!

Reklama

Související témata:

Načítám