Hlavní obsah

Plech na muffiny jen na pečení? Ne! Poslouží doma i tam, kde byste to nečekali

Foto: Greta Blumajerová

Foto: Greta Blumajerová

Máte doma starý plech na muffiny a už v něm tolik nepečete? Rozhodně ho nevyhazujte. Známe totiž hned několik způsobů, jak ho znovu využijete. Tady je 6 tipů, které nadchnou i děti.

Článek

Ať už se vám doma povaluje starý připečený plech na muffiny, nebo si zakoupíte nový v modernějším designu, můžete jej krásně využít v domácnosti třeba jako šperkovnici, formu na ozdobený led, ale i na výrobu dětských vodovek či balkonové minizahrádky.

Přihrádka na šperky

Plech na muffiny je ideální přihrádkou do šuplíků, kde potřebujete roztřídit drobnosti, jako například sponky, gumičky, šperky, ale i šroubky, hřebíky a matičky. Pomůže vám tak udržet pořádek, a vy budete mít o svých věcech stále přehled a nebudete už nic hledat.

Foto: Greta Blumajerová

Sháníte levnou šperkovnici? Využijte plech na muffinyFoto: Greta Blumajerová

Voskovky v novém

Kdo má malé děti, jistě se mu doma občas povalují rozlámané voskovky, neboť děti mají tendenci na ně příliš tlačit. Proto rozlámané voskovky posbírejte a naplňte jimi plech vyložený papírovými košíčky. Pak stačí rozehřát 10 minut v troubě vyhřáté na 180°C a nakonec nechat vychladnout. Voskovky se spečou do krásných barevných muffinů, se kterými se děti na papíře určitě vyřádí a užijí si spoustu legrace.

Foto: Greta Blumajerová

Rozlámané voskovky nevyhazujte a naskládejte je do plechu vyloženého papírovými košíčkyFoto: Greta Blumajerová

Foto: Greta Blumajerová

Pečte 10 minut v troubě na 180 °CFoto: Greta Blumajerová

Foto: Greta Blumajerová

Barevné muffiny na malování můžete věnovat někomu i jako dárek a malým dětem se s nimi bude dobře malovat, neboť se jim v ruce určitě nezlomíFoto: Greta Blumajerová

Citron v ledu

Voda s citronem je velmi oblíbeným osvěžujícím nápojem. Pokud ji máte rádi vychlazenou, využijte silikonový plech na muffiny na tvorbu ledu s citronem. Stačí do každého otvoru vložit plátek citronu a zalít vodou. Pak už jen dostatečně zamrazte. Led s citronem vypadá ve skleničkách navíc skvěle a vše můžete dozdobit i snítkou máty.

Foto: Greta Blumajerová

Čekáte návštěvu? Připravte na uvítanou osvěžující nápoj a ozdobte ho citronem v leduFoto: Greta Blumajerová

Mýdlové želé

Želé do vany nebo na mytí rukou vytvoříte v silikonové formě, nebo vám budou stačit klidně jen silikonové košíčky. Stačí nejprve smíchat 150 ml horké vody s 50 g želatiny v prášku, dokud se prášek nerozpustí, pak přimíchat pár kapek potravinářského barviva a na závěr dvě lžíce sprchového gelu či tekutého mýdla.

Foto: Greta Blumajerová

Želé vám bude ve vodě hezky pěnitFoto: Greta Blumajerová

Domácí vodovky

Baví vaše děti malovat? Vyrobte jim vodovky z pěti jedlých ingrediencí, jejichž odstíny si namíchají samy. Budete potřebovat 6 lžic jedlé sody, 3 lžíce bílého octa, potravinářské barvivo, lžičku kukuřičného sirupu a 2 lžíce kukuřičného škrobu. Nejprve nechte sodu vyšumět v octu a poté přimíchejte ostatní suroviny kromě barviva. To přidejte až nakonec, když už budete mít tekutinu nalitou do plechu na muffiny. Vše nechte nejlépe 2 dny zaschnout v blízkosti topení.

Foto: Greta Blumajerová

Čím více přidáte barviva, tím budou výsledné barvy sytějšíFoto: Greta Blumajerová

Mini zahrádka

Máte-li plech se zajímavým vzorem, může z něho vzniknout krásná balkonová dekorace plná sukulentů, skalniček či prvních sazeniček na jaro. Jako varianta poslouží i mech ozdobený šiškami či větvičkami. Fantazii se meze nekladou.

Foto: Greta Blumajerová

Netřesky příliš péče nepotřebují, takže vám v plechu porostou samyFoto: Greta Blumajerová

A jak využijete plech vy? 

Reklama

Související témata: