Hlavní obsah

Milada, Hana i Eva: První centimetry mají dole!

Foto: Mona Martinů

Trojice odvážných má už po 14 dnech o pár kil méněFoto: Mona Martinů

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Trojice odhodlaných čtenářek, které se snaží zeštíhlit postavu v exkluzivním tříměsíčním projektu Hubneme s ProŽeny.cz, má za sebou druhý týden. Díky novým jídelníčkům a pohybu už zaznamenaly první úspěchy!

Článek

Pochopitelně dva centimetry v pase nebo kilo dole nejsou nic světoborného. Ale přiznejte si sami, že potěší. Zvlášť když se vzdáte svých oblíbených jídel a vyrazíte na cestu za novým životním stylem. Tím zdravým. Stejně to udělaly i tři z vás: Hanka, Milada a Eva. Jak se jim v uplynulém týdnu (ne)dařilo?

Hanka (39): Má dole 4 kila!

„Každý si myslí, že když jsem tlustá, musí to být nutně tím, že se přejídám a beru útokem cukrárny a fastfoody. Ono to vždy tak přímočaré není. Nikdy jsem sladké nejedla, už při pomyšlení na nějaký zákusek, dort, buchtu, čokoládu se mi dělá špatně. Můj letitý problém je, že jsem opravdu jedla většinou jednou denně ze strachu, že přiberu. Nakonec to mělo opačný účinek,“ svěřuje se upřímně Hanka. „Den bez zeleninových salátů si přitom nedovedu představit,“ doplňuje a rázně dodává: „V tuhle chvíli chci opravdu zhubnout a jdu si za tím. Mé první úspěchy už se i dostavují: Nejsem oteklá a i váha se i díky pravidelné chůzi na pásu začala hýbat. Při prvním měření u poradkyně jsem měla 114 kilo, dnes rovných 110!“ s radostí oznamuje 4 kila dole. A připomíná, že v jejím případě jde hodně i o vodu.

Foto: archiv

Na Hanku minulý týden dohlížela nejen poradkyně Lída, ale i Hanky pesFoto: archiv

Její poradkyně Ludmily Holcové jsme se zeptali:

Hanka jedla dvakrát denně. Jak to, že tělo reaguje tloušťkou? A z čeho ta tloušťka vzniká, když je příjem nízký?

„To je jednoduchý důvod. Naše tělo počítá každý den s jistým objemem živin a objemem energie. Pokud je nedostane, musí si nějak pomoci samo, takže si je musí ,vyrobit', čili veškerý příjem uloží. Prostě ze strachu, že nám ,Ta Hanka' zase nic nedá, všechno musíme uložit. Tyto ženy, které mají podvýživu, pak nemohou zhubnout. Tělo se brání, protože má samo nouzi. A když k tomu přičteme fakt, že strava Hanky byly hlavně sacharidy a tuky, tak z toho se ukládá moc dobře.

To platí ale i pro věčné dietářky: Pokud člověk dlouhodobě jí třeba 4000 kJ, organismus se naučí vyjít i z toho mála. Ale stejně jako u živin není ochotno hubnout, protože se cítí v ohrožení. A s takto nízkým příjmem jednoho dne není kam dále snižovat!“

Milada (24): Shodila 2 kila i díky józe

Vařila zdravě a poprvé vyrazila na jógu

„Mám za sebou první lekci jógy a musím ji doporučit i lidem, kteří nejsou zvyklí se hýbat a bojí se jen tak do něčeho pustit. Jóga je přístupná i pro úplné začátečníky, i když se jim zpočátku nemusí dařit dotahovat všechny cviky podle předcvičující, i tak jsem si příjemně protáhla celé tělo. Určitě je dobré si alespoň několikrát zajít na cvičení s instruktorem, než se do toho člověk pustí sám doma. Poradí vám totiž, jak dělat jednotlivé cviky správně, doporučí jednodušší formy cviků pro začátečníky, ale můžete se inspirovat i v tempu cvičení. Jinak se ochladilo a mně tím vypadává moje cyklistika, tak budu hledat náhradu,“ popisuje nové zkušenosti Milada.

Foto: Mona Martinů

Milada místo zvedání činek zvolila lekce jógy. A doporučuje!Foto: Mona Martinů

„V jídle jsem zatím nenarazila ani na jednu věc, která by mi nechutnala. Jen nevím, jen jestli je můj jídelníček úplně vhodný pro lidi, co mají hluboko do kapsy. Řada surovin není levná (červená čočka, kvalitní olivový olej, quinoa, tempeh, mléka z rýže nebo sóji, lněný olej, ryby, rýže-natural i basmati, bio pečivo bez mléka). Ale mně to pomáhá, vždyť mám o dvě kila méně! A proto jsem i pro ostatní pár dobrot nafotila a přidala recepty ( Najdete je zde)," vypráví nadšeně Milada.

Poradkyně na zdravý životní styl Jany Altnerové jsme se zeptali:

Musí být zdravé jídlo nutně drahé?

„Pochopitelně ne. Některé suroviny, pokud jsou v bio kvalitě, tak samozřejmě nejsou levné. Kvalitní surovina je znát – je tak výrazné chuti, že jí i sníte mnohem méně. Každopádně Milada musí mít některé výrobky jako náhražku za kasein, na nějž má intoleranci. Pro všechny ostatní platí, že kvalitní lze nakoupit jen některé suroviny: třeba olej, sójovou omáčku, zajímavou rýži či marmeládu s vysokým podílem ovoce a bez doslazování. A třeba cukr je také lepší tmavý třtinový nebo je vhodné použít javorový sirup.“

Eva (35): Onemocněla, ale i tak shodila 3 kila

„Před týdnem jsem si byla zajezdit na koních hodinu a půl, takže takové menší posilování na nohy. A tam jsem večer asi prochladla, ale za zážitek to stálo! Proto jsem v následujících dnech byla bez cvičení, jen pár cviků dělám doma na břicho a zadek, ale vedený trénink jsem vynechala. Přece jen jsem nastydlá a necítím se dobře. A říká se, že když je člověku špatně, tak by do posilovny raději neměl jít. Organismus je vyčerpaný, a může se to i zhoršit. Ale jídelníček pomáhá. Cítím v pase úbytek centimetrů, měla jsem na začátku 88 cm v pase, a teď mám 85 cm, stejně tak i boky: 107 na 104 cm. A kila? Z 83 kg na 79,8. Je to sice rychlé, ale to prý podle mého odborníka tak v začátcích v důsledku velké změny je. Vhodné jsou prý maximálně dvě kila za měsíc.“

Foto: archiv

Eva se za disciplínu v jídelníčku odměnila jízdou na koniFoto: archiv

Evina poradce Radka Mirovského jsme se zeptali:

Občas se lidé domnívají, že přicházející bacily „vypotí v tělocvičně“. Je to možnost?

„Nejsem zastáncem léčby nachlazení pomocí intenzivní pohybové aktivity. Uvědomme si, že tvrdým tréninkem organismus ztrácí spolu z energií i trochu imunity. V období fyzického vyčerpání jsme daleko náchylnější podlehnout viróze než ve stavu, kdy máme sil dostatek. Proto pokud je to jen trochu možné, měli bychom pár tréninků vynechat. Ideální je mimo jiné fyzickým klidem vytvořit organismu co nejlepší podmínky pro uzdravení hned v počátku než lehkou nemoc podpořit vyčerpáním organismu a nechat přejít v silnější formu. Pak je rekonvalescence nepoměrně delší a těžší."

Jak dlouho po nemoci je dobré začít cvičit?

„Hovoříme-li jen o lehčí viróze, pak první předpoklad pro návrat k tréninku je normální tělesná teplota. Dalším kritériem je subjektivní pocit. Člověk by měl mít do tréninku chuť a cítit se fit. Neměl by mít problémy s dýcháním, ať už jde o kašel nebo o rýmu. Pokud je léčba kontrolovaná lékařem, tak samozřejmě poslední slovo by měl mít lékař.“

Milada, Eva i Hanka statečně bojují dál. Dokonce se začínají v některých činnostech i hubnutím bavit. Nezkusíte také zajít na jógu, zajezdit si na koni či si třeba zaplavat? Pohyb dělá dobře nejen tělu, ale i duši. Tak s chutí do toho!

Reklama

Načítám