Článek
Také jste si oblíbili čaj ze zázvoru? Vaříte ho s medem a citronem, když se o vás pokouší rýma, kašel nebo chřipka? Zázvor má protizánětlivé účinky, a proto se stal oblíbenou součástí domácí bylinkové lékárny.
Představte si, že byste si pro zázvor chodili místo do obchodu do květináče ve svém obýváku! Vypěstovat zázvor není náročné. Zvládnete to i jako začátečník. Má to jedinou nevýhodu: než zázvor sklidíte, uplyne několik měsíců. Letošní zimu tak musíte ještě zvládnout s kupovanými zázvorovými oddenky.
Květy jako orchideje
Zázvorovník je vytrvalá tropická rostlina, která roste například v Indii, Číně nebo na Jamajce. Kořen (správně oddenek) zázvorovníku se dnes prodává v každém supermarketu. Málokdo ale ví, že zázvorovník vytváří zelené kopinaté listy a květy zelené a purpurové barvy, které připomínají květy orchideje. Ve svých přirozených podmínkách zázvorovník upřednostňuje humózní a vlhké půdy. Daří se mu v nížinách.

Když máte dost zakořeněných hlíz s očkem, můžete mít i z domácích zdrojů slušnou úroduFoto: jum ruji, Shutterstock.com
Zasaďte si svůj zázvor
V obchodě si vyberte zázvorový oddenek, na kterém budou tzv. očka neboli pupeny, z nichž vyraší nové výhonky zázvoru. Jistotou je, když si zajdete pro zázvorový oddenek do zahradnictví. Sazenice zázvoru si můžete objednat i v některém z internetových obchodů.
V supermarketech bývají kořeny zázvoru někdy oschlé, a navíc ošetřené tzv. inhibitory, které zabraňují zázvoru, aby rostl. Šance, že vypěstujete svůj zázvor, se tak snižují. Kromě oddenku budete potřebovat také květináč (vyberte si široký – zázvor roste do šířky) a propustnou zeminu nebo substrát.
• Zázvor, který budete sázet, by neměl být vyschlý. Měl by mít jemnou slupku a několik oček. Jestli má zázvorový oddenek více oček, můžete ho rozřezat na několik částí a každou zasadit do jiného květináče.
• Zázvor ještě před sázením namočte na noc do vlažné vody. Podpoříte tím klíčení.
• Květináč naplňte zeminou nebo substrátem. Vložte kořen a přikryjte ho zhruba třícentimetrovou vrstvou zeminy.
• Květináč postavte na teplé místo. Není ale nutné, aby byl zázvor vystavený přímým slunečním paprskům.
• Pravidelně zázvor zalévejte, potřebuje vlhko.

Klíčení ve výsevném substrátu trvá kolem 3 týdnůFoto: dedek, Shutterstock.com
Čekání na zázvorovou sklizeň
Zázvor roste pomalu. Teprve za dva tři týdny na vás vykouknou první zelené výhonky. Od výsadby zázvoru do sklizně uplyne až deset měsíců. Pokud si zázvorovník vysadíte koncem listopadu, sklízet budete příští září a budete tak připraveni na další chřipkovou sezonu.
Už během růstu zázvorovníku můžete sem tam ochutnat, jestli je lepší než ten kupovaný. Zhruba po třech až čtyřech měsících můžete opatrně odrhnout zeminu a uříznout si kousek kořene.
Když zázvorovník začne schnout, je to znamení velké zázvorové sklizně. Vyjměte ze zeminy celý oddenek a znovu si zasaďte jen kousek zázvorového kořene s očky. Svůj zázvor tak můžete pěstovat donekonečna. Při troše štěstí se budete těšit nejen z pořádně řízeného zázvorového kořene, ale také z roztomilých květů. Pravdou ale je, že ne vždy se podaří zázvorovníku vykvést. Přece jen je zvyklý na jiné podmínky: teplo a vlhko jako v Asii ve svém obýváku budete vytvářet jen s velkou námahou.
Čaj z vlastního zázvoru chutná božsky. Zázvorem přes zimu nešetřete. Přidávat ho můžete do omáček i těstovin. Vyrobit si můžete i domácí zázvorový sirup .