Hlavní obsah

Miminko a mléčná alergie? Poradíme!

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Alergií trpí asi čtyři procenta miminekFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Reklama

Máte miminko, které se zničeho nic osypalo, nebo mu je špatně, zvrací, občas jakoby nemohlo dýchat a vy celé noci nespíte a strachujete se o něj? S největší pravděpodobností jde o alergii na mléko! Diagnózu však musí potvrdit pediatr.

Článek

Naše děti jsou alergické obě!

Pětatřicetiletá Markéta z Prahy má dvojčata. Podobně jako v případě jiných nemocí, i alergií na mléko bývají u dvojčat nejčastěji postiženy obě děti najednou. "Bylo to hrozné, když naše mimina začala v sedmi měsících špatně dýchat a přidušovat se i během dne, ale zároveň jsme s manželem doufali, že jde opravdu „jen"o nějaký druh alergie. Obě děti by přece najednou netrpěly stejnou dušností," vypráví své zkušenosti s nepříjemnou reakcí na mléko mladá matka. Dětská lékařka verzi rodičů potvrdila. "Alergie na bílkovinu v kravském mléce se sice většinou objevuje dříve než po půlroce života, ale rozpětí prvních příznaků je dost široké. Vzhledem k povaze alergie stačilo u obou dětí mléko vyloučit a pokračovat ve stravování podle individuální diety," říká dětská lékařka MUDr. Eva Pařízková. Pro alergické děti připravuje i speciální kuchařku.

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Při kojení nejezte mléčné výrobkyFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Kojíte? Zapomeňte na sýry

Dobrou zprávou je, že alergie na mléko, kterou trpí asi čtyři procenta miminek a stále jich přibývá, trvá asi tak do pátého roku života dítěte, pak sama vymizí. To ale ani v nejmenším nepomůže ve chvíli, kdy vidíte své dítě plakat, škrábat si svědivou vyrážku či zvracet nebo se dusit. Pomoc je naštěstí celkem jednoduchá. Když ještě kojíte, vynechte ze svého jídelníčku veškeré mléčné výrobky, dokonce nesmíte jíst a pít ani kozí mléko a produkty z něj. Devadesát procent alergiků totiž reaguje i na bílkovinu z kozího mléka a potíže budou pokračovat. Stejně tak je bezúčelné snažit se mléčnou bílkovinu ošidit převařováním mléka nebo smetany. Zapovězeny jsou veškeré sýry a další dobroty z mléka, nedoporučují se ani vajíčka. Když už nekojíte, musíte děťátku podávat pokračovací mléko podle instrukcí pediatra, jde většinou o Nutrilon Pepti. Ten je na lékařský předpis. Nutrilon Pepti pak musíte používat místo mléka a většině miminek zvykání na novou stravu jde velmi dobře, protože se ještě nestihla rozmazlit jako my dospělí.

Buďte ve střehu a jděte k lékaři

  • když vaše miminko začne zvracet, mít průjem, ve stolici krev a hlen
  • když se mu jakoby špatně dýchá až do dušnosti, kašle a je zahleněné
  • když má vyrážku, fleky, ekzém a svědivé pupínky

Nespoléhejte na vlastní úsudek a netěšte se po měsíci bez problémů, že jste dietou alergii definitivně zažehnaly. Nemusí to být bohužel pravda, zdravotní stav dítěte musí opět posoudit lékař, který provede testy. Ve starším věku se alergie na mléko už nevrací.

Máte-li i vy nějaké zkušenosti s dítětem alergickým na mléko, napište nám, jak jste potíže zvládaly. Možná, že doma máte i nějaké dobré recepty pro dětský jídelníček bez mléka. Dejte tipy i ostatním čtenářkám na info@prozeny.cz

Reklama

Související témata:

Načítám