Hlavní obsah

Moderní mikrovlnky dovedou víc než jen ohřívat jídlo!

Foto: Thinkstock

Mikrovlnná trouba jako důvod k radosti? Proč ne, když si vyberete takovou, která bude slibovat více funkcíFoto: Thinkstock

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Většina domácností běžně užívá mikrovlnku k ohřevu nápojů nebo jídla, to je dávno známá věc. Ale moderní multifunkční mikrovlnné trouby toho dokážou mnohem víc.

Článek

Ušetřit čas, zjednodušit vaření a také vařit zdravěji – to jsou tři hlavní plusy multifunkčních mikrovlnných trub. Pokud tedy chcete nejen ohřívat, ale i vařit v páře, grilovat či péct, pak se vám hodí multifunkční pomocník. Co tedy může nabídnout?

1. Jak to funguje

Základem mikrovlnné trouby je magnetron, který vytváří elektromagnetické vlny, jež velice rychle prochází rovnou do potravin. Čili jde o přímý ohřev či tepelnou úpravu potraviny (nádobí se ohřívá až následně); proto je příprava tak rychlá. Navíc mikrovlny způsobují uvnitř pokrmu jednoduchou tepelnou reakci a nejsou škodlivé.

Foto: Bauknecht

V multifunkční mikrovlnné troubě EMCHE 8145 EW můžete grilovat, péct s pomocí horkého vzduchu nebo vařit v páře a také využít funkci Crisp (objem 40 litrů, za 22 990 Kč)Foto: Bauknecht

2. Poradí si nejen s ohřevem

Běžně mikrovlnky pomocí mikrovln ohřívají potraviny či nápoje a slouží i k rozmrazování surovin. Některé disponují také grilem.

„Jako multifunkční se označují spotřebiče, které nabízejí ještě další funkce, mezi nejznámější patří vaření v páře, horkovzdušná příprava pokrmů, funkce Crisp pro zapékání a pečení, dále rozmrazování a rozpékání různého pečiva nebo chleba či využití přednastavených receptů,“ uvádí Pavel Trka ze společnosti Whirlpool. Někdy jsou funkce automatické propojené s mikrovlnami, jindy jde o vaši volbu – můžete si to nastavit.

Foto: Whirlpool

Model JT 479 IX patří mezi nejvšestrannější pomocníky, kteří šetří váš čas. Kromě grilu, funkce Crisp, horkého vzduchu či vaření v páře nabízí až 90 přednastavených receptů, dalších 10 receptů si můžete sami navolit (vnitřní objem 33 litrů, za 9990 Kč)Foto: Whirlpool

3. Jedna funkce za druhou

Ohřívání či rozmrazování potravin a gril jistě znáte. Mikrovlnná trouba s funkcí horkovzduch slibuje rovnoměrné a rychlé pečení. Je-li vybavena vařením v páře, s pomocí speciální nádoby zachová v připravovaných potravinách zdraví prospěšné složky. A funkce Crisp? Ta kombinuje současné působení mikrovln, grilu a speciálního Crisp talíře. „Během dvou minut se talíř zahřeje na 210 °C a teplota už dál nestoupá. Díky tomu bude pokrm rovnoměrně propečený a na povrchu křupavý,“ říká Pavel Trka.

Foto: Hotpoint

Mikrovlnná novinka MWHA 2824 X nabízí také gril, funkci Crisp pro rychlé zapékání, horký vzduch a vaření v páře. V jednom spotřebiči snadno ohřejete jídlo, ugrilujete maso, uvaříte brambory nebo upečete nedělní koláč (vnitřní objem 28 litrů, za 5990 Kč)Foto: Hotpoint

4. Zabudovat, nebo nechat stát?

Mikrovlnky se prodávají volně stojící či vestavné, nabídka jejich funkcí je obdobná. Vše má svoje výhody. Pokud řešíte právě otázku, kterému typu dát přednost, mrkněte sem: Volně stojící vs. vestavěné spotřebiče: Kdy je (ne)vyměnit?.

Foto: MORA

Vestavná mikrovlnka VMT 542 X je dále vybavena nejen grilem, ale i funkcí horkozdušného ohřevu (za 6990 Kč)Foto: MORA

Foto: Philco

Také model PMDI 32 patří mezi vestavné spotřebiče, navíc je tato horkovzdušná mikrovlnná trouba vhodná i do malého bytu. Počítejte s rozměry 45,5 x 59,4 x 56,7 cm. Jednotlivé funkce (mikrovlny, gril, horkovzduch) lze mezi sebou kombinovat, teplotní rozsah trouby je 50 až 220 °C (za 19 990 Kč)Foto: Philco

5. Menší i větší

Na výběr máte různě velký vnitřní objem mikrovlnek, například volně stojící od asi 13 litrů do zhruba 30 litrů, vestavby přibližně od 20 litrů až do 40 litrů. Snadno si spočítáte, že ani ta největší multifunkční mikrovlnka nepřekoná klasické trouby, jež můžou mít i kolem 70–75 litrů vnitřního objemu. Rozdíl je samozřejmě také v tom, že v klasické troubě lze pokrmy připravovat i na více úrovních, také na větším plechu a podobně.

Foto: Samsung

Chytrá mikrovlnka MC32F606TCT umí také grilovat nebo vařit zdravé pokrmy pomocí horkého vzduchu. Mimo jiné je vybavena i funkcí fermentace, díky níž si vyrobíte třeba domácí jogurt – spotřebič to zvládne v noci, zatímco vy budete spát (rozměry 52,3 x 30,9 x 50,6 cm, za 8890 Kč)Foto: Samsung

6. Jaké si pořídit nádobí

Nabídka je velká, nádobí pro mikrovlnnou troubu může být vyrobené z plastu, skla, keramiky… Ke speciálním funkcím výrobci prodávají rovnou také speciální nádobí (pro parní vaření, plech pro horkovzdušné pečení…) – někdy je součástí daného výrobku, jindy si ho musíte dokoupit zvlášť.

Foto: Whirlpool

Speciální nádoba na vaření v páře, odolná vůči teplu a lze ji umývat v myčce, je součástí příslušenství například modelů z řady JetChef, ale dá se zakoupit i samostatně (za 220 Kč)Foto: Whirlpool

Foto: Hotpoint

Na foto (zleva): mřížka na grilování a Crisp talíř pro rychlé zapékání do křupavaFoto: Hotpoint

„Obecně nejsou vhodné kovové nádoby a nádobí dekorované kovem či malbou, dále alobal nebo kovové jehly na špízy. Podstatné také je, aby použité nádobí nebránilo otáčení talíře,“ připomíná Pavel Trka.

Multifunkční mikrovlnky tedy ocení ten, kdo vaří rád a rychle a nechce mít doma spoustu dalších pomocníků.

A co vy, dokážete si představit život bez mikrovlnky?

Reklama

Načítám