Hlavní obsah

Módní doplňky do bytu: Znáte tyhle 4 trendy?

Foto: thinkstock

Doplňky dělají radost, tak proč si doma nedopřát nějaké nové kousky?Foto: thinkstock

Reklama

Řekne-li se doplněk, mnozí si představí něco méně významného a nedůležitého. Jenže v bydlení je to přesně naopak! Různé dekorace a drobnosti rozhodně nejsou ani zbytečné, ani méněcenné. Naopak. Dokážou zcela proměnit interiér, a to za rozumnou cenu. Podívejte se, co všechno si můžete pořídit za 500 korun!

Článek

Barevné i přírodní, nenápadné a poutavé, lesklé či matné, malé i ohromující – takové mohou být doplňky. Není proto divu, že i jejich obliba se mění a každý rok jsou jedny více a jiné méně „trendy“. O tom, co se bude následující rok ve světě bydlení nosit, rozhoduje tým světových odborníků, stylistů, architektů a designérů a představují jena německém veletrhu Ambiente. Letošní rok nebyl výjimkou. Jako módní byly stanoveny čtyři směry, jejichž jména jsou trochu neobvyklá: Elektrická romance, Temný přístup, Světlá nevinnost a Zářivá modernita. Netušíte, co si pod tím představit? Inspirujete se našimi patnácti tipy, které nestojí více než pět set korun.

Trend 1: „Elektrická romance" pro milovníky květin i kostek

Pod tajuplným jménem „Elektrická romance" se skrývá velmi příjemný styl, který si zakládá na sytých barvách, spojovaných hlavně s létem – trávově zelenou, slunečnicově žlutou nebo nebesky modrou. Stejně tak i potisky a vzory odpovídají tomuto období – najdete mezi nimi květiny, kostky, větvičky s lístky a ptáčky nebo třeba rustikální motivy.

Typické pro elektrickou romanci jsou i výrobky, vycházející ze starých rukodělných technik, ovšem v moderní podobě. Jak už asi tušíte, z látek sem budou patřit ty s vyšívaným vzorem, uplatnění zde najdou i vyplétané doplňky či věci zdobené tradičními motivy. Podívejte se sami!

Foto: kika

Veselé koberečky a předložky mají průměr 60 cm a v KIKA přijde kus na 199 KčFoto: kika

Foto: bella rose

Kulaté košíky na ovoce a jiné drobnosti jsou vyrobené z tenkých plátů dřeva. Vyrábějí se ve třech velikostech a cena začíná v Bella Rose na 229 KčFoto: bella rose

Foto: alesa

Dávkovač tekutého mýdla ve tvaru žluté květiny prodává Alesa za 425 KčFoto: alesa

Foto: koziol

Podobu kytičky dostal i držák na nůžky A-pril. Koziol ho nabízí za 368 KčFoto: koziol

Trend 2: „Temný přístup" se pěkně leskne

Pokud se rozhodnete pro doplňky ve stylu „Temný přístup", můžete se pěkně blýsknout! Podobají se totiž glamour módě, pro níž je typická spousta lesklých věcí z kovu i skla, které se kombinují v tomto případě se vzácnými dřevy nebo hrubými látkami. Ale pozor, nejde o nic, co by bylo určené jen na koukání a oprašování. „Temný přístup"preferuje věci pro každodenní použití, které přinesou do bytu nonšalantní vzhled a trochu extravagance.

Z barev pak vsaďte na námořnickou modř, kaštanovou hněď, kouřově šedou a samozřejmě černou.

Foto: ikea

Pocínovaný nástěnný svícen IKEA Gemenskap má výšku 35 cm a stojí 349 KčFoto: ikea

Foto: this & that

Jako květináč i nádoba na cokoli poslouží černé lesklé kbelíky z This & That. Jeden se prodává za 129 KčFoto: this & that

Foto: tescoma

Kouzlo skla a lahodného červeného vína obzvlášť vynikne v dekanteru Sommelier. Za 399 Kč ho nabízí TescomaFoto: tescoma

Foto: matejovsky

Bavlněné povlečení Fioro Brown je mixem moderních vzorů v trendových barvách, kombinuje hnědou, černou, šedou, béžovou a bílou. Firma Matějovský ho prodává za 499 KčFoto: matejovsky

Tip redakce:Nevíte, co vybrat? Inspirujte se naší Hitparádou nejoblíbenějších doplňků do bytu!.

Trend 3: „Světlá nevinnost" si zakládá na jemnosti a detailu

Třetí z trendů – „Světlá nevinnost" – je oproti těm předchozím jemnější, propracovanější a více ho ocení romantické duše. Hlavní roli v něm hraje světlo, které spolu s barvami vytváří v místnosti zajímavé obrazce, efekty i nálady.

S jemností a propracovaností samozřejmě souvisí i preferované materiály – jsou to sklo ve všech podobách, porcelán či drobná keramika. Z barev se trefíte vždy, když sáhnete po světlých tónech z celého spektra.

Ale pozor, abyste to zase s tou nevinnosti nepřehnali. Důležitým pravidlem tohoto stylu je motto, které praví, že méně je více.

Foto: bella rose

Romantický skleněný svícen na čajovou svíčku má výšku 8 cm a v Bella Rose stojí 119 KčFoto: bella rose

Foto: kika

Netradiční podobu tašky dostala tato keramická váza vysoká 30 cm. Prodává ji za 399 Kč KIKAFoto: kika

Foto: homein

Bílá keramická mísa z kolekce Onda má délku 44 cm a lze ji použít jak na oříšky, tak třeba aranžování květin. Cena na homein.cz je 325 KčFoto: homein

Trend 4: „Zářivá modernita" se nedá přehlédnout!

Zcela opačnými zásadami by se měli řídit ti, kdo se rozhodnou pro doplňky podle trendu „Zářivá modernita". Ten si totiž zakládá na nápadných, neonových až do oka bijících barev, které zažily svůj vrchol slávy naposledy v sedmdesátých a osmdesátých letech minulého století. Doma by vám tak neměla chybět zářivě žlutá, růžová, fialová či fuchsiová modř. Z materiálů pak tento styl preferuje dřevo, kov a kůže! Ovšem zapomeňte na jejich přírodní odstíny, i ty musejí být patřičně barevné!

Foto: ikea

Plastové křeslo IKEA Vågő se hodí do obýváku i na zahradu. Na výběr máte několik barev a cena je 499 KčFoto: ikea

Foto: forliving

Box Combee o velikosti 31 x 31 cm vám pomůže s úklidem a udělá radost svými barvami. Cena u firmy Forliving činí 156 KčFoto: forliving

Foto: ff moda

Lampa z bytové kolekce značky F&F se vyrábí v několik barvách a stojí 259 KčFoto: ff moda

Foto: alesa

Stojánek na ovládání připomíná krásný červený čtyřlístek. Na Alesa.cz je k mání za 375 KčFoto: alesa

Zdá se vám 500 korun moc? Jde to i levněji. Zde jsou krásné bytové doplňky do 100 korun.

Který z těchto stylů je vám nejsympatičtější? A zařídíte si podle něj svůj byt? Řekněte to ostatním v diskusi pod článkem.

Reklama

Související témata:

Načítám