Hlavní obsah

Módní faux pas roku 2020? Známe je všechny!

Foto: Robert Przybysz, Shutterstock.com

Foto: Robert Przybysz, Shutterstock.com

Reklama

Neustále se vyvíjí, mění a vrací. Podléhají jí ženy i muži a dokáže ovládat nejmocnější lidi naší planety. Našeptává, do čeho investovat, čeho se vzdát i co nadobro zatratit, jenže za svým slovem dlouho nestojí. Móda má zkrátka každý rok jinou náladu. Jaké trendy půjdou letos do exilu?

Článek

Není to tak dávno, co jste na přehlídkových molech obdivovali kolekce s celoplošným logem značky nebo se dokonce pohoršovali nad cyklistickými šortkami, které spíš než součást outfitu na běžný den opravdu připomínaly sportovní výbavu bicyklového nadšence. Tento rok s nimi dle posledních zpráv už neuspějete.

1. Rychlý konec krátkých elasťáků

Jsou to právě cyklistické kraťasy, které loni vzbuzovaly negativní reakce napříč celým světem. Přesto je návrháři s oblibou prosazovali ve svých kolekcích. Elastické nohavičky se staly dominantním prvkem mnoha přehlídek a Kim Kardashian (39) by bez nich nepřežila léto.

I díky ní dosáhl zprvu nepochopený kousek u některých dam přece jen porozumění. Teď je ale všechno jinak. „S trendy to holt bývá jako s májovým počasím. S rychlostí, kterou přijde, umí také odejít. Je to případ i cyklistických šortek, které se objevily a dlouho s námi nezůstaly. Zaměňte je za lichotivější bermudy nebo, pokud vám to postava dovolí, za krátké šortky,“ doporučuje stylistka Irena Vokrojová.

Foto: Zara, Profimedia.cz

Cyklistické šortky, které vládly sezoně jaro/léto 2019, nejen na přehlídce značky Fendi (snímek vpravo), letos zastíní delší bermudy. Koženkový model z fotky vlevo můžete aktuálně pořídit v Zaře za 699 KčFoto: Zara, Profimedia.cz

Foto: Archiv firem

Zleva: Bershka, 549 Kč; Zara, 699 Kč Foto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Zleva: Levi's, info o ceně v prodejně; LTB (prodává About You), 1049 Kč Foto: Archiv firem

2. Zvířecí vzory nejsou centrem dění

Vypadá to, že trnem v oku módních tvůrců jsou také sukně s leopardím potiskem. Zvířecí vzory vládly v módní divočině nepřetržitě dva roky. Jejich příchuť je však letos lehce nahořklá a stopy v nových kolekcích nezanechávají příliš hluboké. „Pokud leopardí sukni obléknete, nedopustíte se sice velkého přešlapu, ale u fashion policie nezabodujete. Sáhněte raději po kousku s nesmrtelnými puntíky nebo proužky a africkou šelmu nechte tuto sezonu odpočívat na dně vaší skříně,“ radí stylistka Markéta Škaldová.

Foto: Profimedia.cz

Puntíky a proužky ovládnou módní mola i ulice. V leopardích šatech by letos portugalská modelka Sara Sampaio (28) neuspěla, jako v roce 2018, kdy je oblékla (snímek vpravo)Foto: Profimedia.cz

Foto: Archiv firem

Zleva: Rainbow (prodává Bonprix), 999 Kč; Vila (prodává Zalando), 600 KčFoto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Zleva: Haily's (prodává Zoot), 349 Kč; Orsay, 699 KčFoto: Archiv firem

3. Nápisy ve vlasech? Ty už se nenosí!

Na výsluní se dlouho neohřály ani výrazné sponky do vlasů s nápisy. Samostatná písmena, slova či názvy značek hrdě nosily ve svém účesu majitelky krátkých mikád i dlouhých loken. I tyto roztomilé doplňky odesílají designéři na pomyslné pohřebiště. Jejich nástupcem jsou o poznání elegantnější čelenky, které si velmi oblíbila vévodkyně z Cambridge Kate (38). Nosí se v kombinaci s rozpuštěnou hřívou i vyčesaným drdolem. Dalším trendem, kterému vypršela platnost, je takzvaná logománie. Ať už se jedná o sebevíc luxusní brand, tahle písnička je jednoduše ohraná.

Foto: Profimedia.cz

Vévodkyně Kate (38) nosí kromě kloboučků velmi ráda i čelenky (snímek vlevo), ty právě slaví comeback na módní scénu. Naopak sponky s výraznými nápisy, s kterými ozvláštnila loni svůj účes Ashley Graham (32) na Met Gala (fotka vpravo), už v kurzu nebudouFoto: Profimedia.cz

Foto: Archiv firem

Zleva: Bershka, 149 Kč; Claire's, 110 KčFoto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Zleva: Lindex, 249 Kč; Pieces (prodává Answear), 199 KčFoto: Archiv firem

4. Barevná škála slibuje nový vzorník 

Ani monochromatické looky v barvě zvýrazňovacích fixů nemají v roce 2020 vysoké postavení. Zářivé odstíny se objeví jen na drobných detailech, ve větší míře budou nežádoucí. „Zapomeňte na výrazné neonové odstíny a žlutou barvu, kterých byly minulý rok obchody plné. In jsou odstíny béžové, bílá a barva roku 2020 klasická modrá,“ vysvětluje Irena Vokrojová. Barva roku 2020 se vyhlašovala už loni v prosinci. V běžných řetězcích ji dnes nemůžete minout. Minutou ticha uctěte loňskou korálovou a utíkejte pro nové kousky v odstínu stmívající se oblohy.

Foto: Profimedia.cz

Barvou roku byla vyhlášena klasická modrá a Nicole Kidman (52) v ní tu a tam září i na červeném koberci (snímek vlevo). Monochromatický look v neonových odstínech, který oblékla herečka Blake Lively (32), je tuto sezonu ale pasé Foto: Profimedia.cz

Foto: Archiv firem

Zleva: Bershka, 349 Kč; Bodyflirt (prodává Bonprix), 499 KčFoto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Zleva: Ichi (prodává Zalando), 1110 Kč; H&M, 599 KčFoto: Archiv firem

Reklama

Načítám